Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Sto godina Saint-Germainskog ugovora

Bijes u Italiji jer će Južni Tirol moći dobiti austrijsko državljanstvo

 
 
Po talijanskim medijima nastala je uzbuna budući je Werner Neubauer, zadužen u vladinoj nacional-desničarskoj Slobodarskoj stranci Austrije za odnose s Južnim Tirolom, rekao u Bozenu/Bolzanu da će stanovnici Južnog Tirola moći zahtijevati austrijsko državljanstvo.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/04/TratadoDeSaintGermainRenner.png
Süd Tirol je 10. IX. 1919. oduzet Austriji i pripojen Italiji
 
Tada će se navršiti 100 godina kako je Austrija Saint-Germainskim ugovorom morala Italiji odstupiti ne samo Tridentsku (s relativnom većinom etničkih Talijana), nego i Južni Tirol (gdje je etničkih Austrijanaca bilo 96 posto), te Primorsku (gdje su Slovenci i Hrvati činili dvije trećine stanovnika). Talijanski državni podtajnik za vanjske poslove Benedetto Della Vedova se zgraža da „državljanstvo na etničkoj bazi minira Evropu“.
 
Austrija ipak ne uvodi ništa bitno novo. Njezin zakon o državljanstvu (jednom riječju: Staatsburgerschaftsgesetz) i dosad je kao temelj imao „ius sanguinis“ (baš kao i talijanski, pa je i strancima rođenima u Italiji teško steći talijansko državljanstvo, budući da se ono tretira kao privilegija a ne kao pravo). Austrija je veoma restriktivno odobravala dvojno državljanstvo, pa i iseljenicima, samo ako bi Austrijanac unaprijed dobio austrijsku suglasnost. Poznat je primjer „terminator“ Arnold Schwarzenegger, kojemu je jedva odobreno da uzme i američko državljanstvo kako bi se mogao kandidirati za guvernera Kalifornije. Nije unaprijed pitao rođeni Bečanin Lujo Tončić Sorinj, austrijski karijerni diplomat. Bio je austrijski ministar vanjskih poslova 1966.-1968., a tajnik Vijeća Europe 1969.-1974. Na njegov prijedlog je Oda radosti iz Beethovenove IX. simfonije postala himnom Evrope. Etnički se stalno deklarirao Hrvatom, a zavičajno Dalmatincem; na prijedlog predsjednika Tuđmana uzeo je hrvatsko državljanstvo 1992., zbog čega je izgubio austrijsko (koje mu je naknadno ipak jedva vraćeno).
 
Zahtjev za dodjelu austrijskog državljanstva kao dvojnoga je tada još budućem kancelaru Kurzu prošli mjesec uputilo devetnaestero vijećnika talijanskoga germanofonoga Autonomnog kotara Bozena, inzistirajući da to bude dio programa nove desničarske vlade. Da sve bude apsurdnije, Austrija ne radi ništa što već nije uradila Italija (a još i više Hrvatska). Talijanski Parlament je još 1992. usvojio – neuobičajenom hitrinom – zakon koji omogućuje dvojno državljanstvo, te stjecanje talijanskog državljanstva Talijanima u inozemstvu. To je bio jedan od zahtjeva talijanske manjine u Istri i Rijeci. Od tada zahtjev za prijam u talijansko državljanstvo mogu podnijeti svi Talijani u inozemstvu. Isto pravo stječu i njihova maloljetna djeca, a i punoljetni potomci talijanskih državljana koji nisu optirali za talijansko državljanstvo kada su navršili 18 godina. Dvostruko državljanstvo omogućuje glasanje za dva parlamenta, u svakoj od država. Omogućuje teorijski čak i istodobno članstvo u dvama parlamentima. Ono bi bilo apsurdno, kad bi državljanin Unije imao potpuno biračko pravo ondje gdje mu je prebivalište. Zasad nema naznake ni o ukidanju dvojnoga biračkog prava, koje diskriminira posjednike samo jednog državljanstva.
 

Inoslav Bešker, Jutarnji list

Povezane objave

Turska je umnogome hibridna država

HF

Jedinstvena teorija američke obmane

hrvatski-fokus

Težak udarac liberalnom totalitarizmu

HF

Njemačka griješi u politici prema SAD-u

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više