Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Tajni život poljskoga špijuna Michaela Goleniewskoga 

Godine 1959. postao je trostruki agent, dajući poljske i sovjetske tajne Središnjoj obavještajnoj američkoj agenciji CIA-i  

 

Michael Goleniewski zvani ‘SNIPER’, ‘LAVINIA’, (16. kolovoza 1922. – 12. srpnja 1993.), bio je poljski časnik u Ministarstvu javne sigurnosti Narodne Republike Poljske, zamjenik šefa vojne protuobavještajne službe GZI WP, kasnije šef tehničkog odjela i znanstveni dio poljske obavještajne službe, te špijun sovjetske vlade tijekom 1950-ih. Godine 1959. postao je trostruki agent, dajući poljske i sovjetske tajne Središnjoj obavještajnoj agenciji, što je izravno uzrokovalo razotkrivanje Georgea Blakea i Harryja Houghtona. Goleniewski je prebjegao u Sjedinjene Države 1961. Kasnije je tvrdio da je carević Aleksej Nikolajevič iz Rusije.Goleniewski je rođen 1922. u Nieswiezu, tada u Poljskoj, danas u Bjelorusiji. U poljsku se vojsku prijavio 1945., a 1955. dobio je čin potpukovnika Poljske vojske. Studirao je pravo na Sveučilištu u Poznanju i magistrirao političke znanosti na Sveučilištu u Varšavi 1956. Rekao je da je na čelu tehničkog i znanstvenog odjela poljske tajne službe od 1957. do 1960. Istovremeno je špijunirao operacije poljskih obavještajnih službi za Sovjetski Savez.Početkom 1959. Goleniewski je postao trostruki agent, anonimno dostavljajući Središnjoj obavještajnoj agenciji poljske i sovjetske tajne, pismom. CIA mu je dala kodno ime ‘SNIPER’, MI5 mu je dala ‘LAVINIA’. U travnju 1959. CIA je obavijestila MI5 da je SNIPER (njegovo pravo ime još uvijek bilo nepoznato) rekao da Służba Bezpieczeństwa ima britanskog doušnika unutar Kraljevske mornarice. Kasnije se pokazalo da je ta osoba Harry Houghton. CIA je također rekla MI5 da je SNIPER / Goleniewski primio strogo povjerljive dokumente koji potječu od sovjetske krtice unutar MI6. Sam krtica (za kojeg se kasnije ispostavilo da je George Blake) čuo je vijest da CIA ima vrhunskog doušnika u Poljskoj i poslao poruku natrag KGB-u, koji je to proslijedio UB-u. Goleniewski je čuo vijest iz KGB-a i odmah je pobjegao. Također je pružio informacije koje su dovele do uhićenja američkog diplomata Irvina C. Scarbecka, časnika švedskog ratnog zrakoplovstva Stiga Wennerströma i prodora KGB-a u BND, Heinza Felfea i Hansa Clemensa.Prebjegao je u Sjedinjene Države u siječnju 1961., što je dovelo do zatvaranja sovjetskih agenata u Britaniji, uključujući Portland Spy Ring i Georgea Blakea. Goleniewski je otišao raditi za CIA-u, a poljski sud ga je osudio na smrt u odsutnosti.

Privatni zakon, H.R. 5507, predstavljen je u Kongresu SAD-a u srpnju 1963. kako bi Goleniewski postao američki državljanin. Zakon su usvojili i Zastupnički dom Sjedinjenih Država i Senat Sjedinjenih Država.Tvrdi se da je on carević Aleksej Goleniewski kasnije iznio tvrdnju da je on bio carević Aleksej Nikolajevič, kojeg su, prema većini izvještaja, boljševici ubili s obitelji u Ekaterinburgu u Rusiji 17. srpnja 1918. Goleniewski je tvrdio da je Yakov Yurovsky, jedan od ubojica, spasio obitelj i pomogao im pobjeći. Cijela obitelj navodno je putovala u Poljsku preko Turske, Grčke i Austrije. Prema njegovoj priči, obitelj se skrivala u Poljskoj. Kao što je autor Guy Richards (jedan od pristaša Goleniewskog) istaknuo, on nije bio prvi podnositelj zahtjeva za carevićem Aleksejem koji je izašao iz Poljske; nekoliko desetljeća ranije, 1927., pretendent po imenu Eugene Nicolaievich Ivanoff pojavio se iz istog dijela te zemlje i izazvao kratak nalet publiciteta u Europi i Sjevernoj Americi.Carevič Aleksej, rođen u kolovozu 1904., bio je hemofiličar. Goleniewski, u čijoj je osobnoj iskaznici stajao datum rođenja 1922., što ga čini osamnaest godina mlađim od carevića, tvrdio je da se zbog hemofilije činio mlađim nego što je stvarno bio i da je bio “dvaput dijete”. Tvrdio je da je njegovu hemofiliju potvrdio dr. Alexander S. Wiener, koji je suotkrio Rh faktor u ljudskoj krvi. Ova tvrdnja nikada nije potvrđena.Upoznao je jednu od velikih vojvotkinja Anastasiju Nikolajevnu od Rusije, Eugeniju Smith, 1963. godine. Sastanak je popratio časopis Life. Goleniewski je tvrdio da je Smith njegova sestra Anastasia. Smith je također prepoznala Goleniewskog kao svog brata Alekseja, iako je u svojoj knjizi tvrdila da je jedina preživjela u Ekaterinburgu.Tvrdnja Goleniewskog bila je sramota za CIA-u. Dobio je mirovinu, a radni odnos u agenciji prestao mu je 1964. godine.Godine 1942. vojnicima Wehrmachta koji su prolazili kroz Lvyv rečeno je da u blizini grada Radom stari poljski posjednik po imenu Goleniewski živi na velikom imanju koje su čuvali SS i da je on zapravo car Nikola II.

Goleniewski je imao toliko detaljne informacije o navodnom carskom novcu da su provedene detaljne istrage. Nije poznato kako je došao do te informacije niti koliko je to točno. Njegove tvrdnje su detaljno opisane u knjigama “Izgubljena sreća cara” Williama Clarkea i “Lov na cara” Guya Richardsa. Richards piše na način koji kao da unapređuje tvrdnju Goleniewskog.Goleniewski se 30. rujna 1964. oženio svojom trudnom djevojkom Ingrid Kampf pod imenom Aleksej Romanov. Njihova kćer Tatjana rodila se nekoliko sati kasnije. Brak se kasnije raspao.Goleniewski je ostatak života živio u Queensu u New Yorku, i dalje tvrdeći da je carević Aleksej. Iznio je optužbe protiv vlade i Ruske pravoslavne crkve zbog maltretiranja prema njemu. Malo tko je vjerovao u njegovu tvrdnju. 

Darko Kovačić

Povezane objave

Nemiri u Kazahstanu

HF

Kineska vojska priprema se za invaziju na Tajvan

hrvatski-fokus

Europske vrijednosti protiv terorista

HF

Ruski vojnici i u Africi

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više