Hrvatski Fokus
Društvo

Predstavljen program 15. ZFF-a

U utrci za Zlatna kolica 13 dugometražnih, 10 međunarodnih kratkometražnih i 10 domaćih kratkih filmova

 

 

Na konferenciji za medije održanoj 2. studenog u kinu Europa predstavljen je program 15. Zagreb Film Festivala koji će se održavati u Zagrebu od 11. do 19. studenog u kinima Europa i Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, F22 – Novoj akademijskoj sceni te dvorani Müller kina Europa. Festivalski natjecateljski program i popratne programe na konferenciji su predstavili Boris T. Matić, direktor festivala, Hrvoje Laurenta, izvršni direktor, Selma Mehadžić, koordinatorica programa, Lana Matić, producentica te Sanja Milinović, direktorica Odjela za direktan nastup na tržištu u Hrvatskom Telekomu. 
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2017/11/55-e1480687267113.jpg
Boris T. Matić osvrnuo se na posebnosti ovogodišnje selekcije NATJECATELJSKOG PROGRAMA dugometražnog igranog filma: „Primjetan je nikad veći broj društveno angažiranih naslova, što pokazuje da je situacija u svijetu takva da se autori odlučuju za teme koje ukazuju na aktualno urušavanje različitih demokratskih prava koje često uzimamo zdravo za gotovo, ali i da smo se pri odabiru filmova vodili željom da zagrebačkoj publici prikažemo filmove čije su teme itekako relevantne i kod nas. Temom LGBT ljubavi bavi se uzbudljiva drama Božja zemlja, smještena u ruralnu Englesku koju su kritičari već proglasili jorkširskim Brokeback Mountainom. Redatelj  Frances Lee za ovaj film nagrađen je Posebnom nagradom žirija za režiju na Sundanceu. Debitant Ali Asgari kojeg već uspoređuju s velikim A. Farhadijem, u svom filmu Nestanak bavi se temom zabrane pobačaja. Izazovima života ilegalnih imigranata bavi se danski film Zavodnik redatelja Milada Alamia, dok film australskog redatelja Jeffreyja Walkera, Ali se ženi, na duhovit način progovara o problemima druge generacije doseljenika iz Iraka i srazu s islamskom tradicijom, a odnosom prema životinjama singapurski kandidat za Oscara Pop Aye.Ovaj neobični film ceste s čovjekom i slonom u glavnim ulogama nagrađen je Posebnom nagradom žirija za scenarij na Sundanceu.
 
15. izdanje ZFF-a službeno će otvoriti Božanski red, film koji na zabavan način prikazuje nimalo slavan detalj iz švicarske povijesti, činjenicu da žene nisu imale pravo glasa na izborima sve do 1971. godine. U maniri lakonotne drame redateljica Petra Volpe pokazuje kako su mirne seoske kućanice postale sufražetkinje odlučne u svojoj borbi za pravo koje im je puno duže uskraćivano nego u ostatku Europe. Apsurdom kulture militarizma bavi se moćni (post)ratni film Fokstrot Samuela Maoza, nagrađen u Veneciji Velikom nagradom žirija. Njegov prvi vrlo zapaženi i nagrađivani film Libanon na 7. ZFF-u osvojio je posebno priznanje žirija. U glavnom programu prikazujemo i film Parižanka Léonor Serraille za koji je nagrađena Zlatnom kamerom u programu Izvjestan pogled u Cannesu čime je postala tek druga ženska dobitnica te prestižne nagrade.
 
Manjinskom temom u macho okruženju kroz lik tinejdžera Pia iz male romske  zajednice u Kalabriji bavi se talijanski kandidat za Oscara, film Ciambra redatelja Jonasa Carpignanoa. U Zagreb iz Francuske dolazi redatelj Xavier Legrand sa filmom Skrbnik nagrađenim Srebrnim lavom za režiju u Veneciji, napetom dramom o borbi za skrbništvom nad djecom. Još filmova u glavnom programu bavi se maskulinitetom koji često zna biti toksičan koliko prema samim muškarcima toliko i prema njihovoj okolini. To su Zimska braća, Islanđanina Hlynura Pálmasona o zajednici rudara na danskom sjeveru i argentinski film Sezona lova Natalie Garagiole. Drama o muškom nošenju s gubitkom premijerno je prikazana na Međunarodnom tjednu kritike Venecijanskog filmskog festivala, gdje je osvojila Nagradu publike. Veteranima i posljedicama PTSP-a bave se dva bosansko-hercegovačka filma u glavnom programu: Muškarci ne plaču Alena Drljevića koji je već u Karlovim Varima nagrađen Posebnim priznanjem žirija i drama s elementima crne komedije, Žaba, debitantsko ostvarenje redatelja Elmira Jukića nagrađeno Nagradom publike na Sarajevo Film Festivalu.
 
Osim dugometražnih, u utrci za Zlatna kolica nalaze se i kratkometražni filmovi. NATJECATELJSKI PROGRAM MEĐUNARODNOG KRATKOMETRAŽNOG FILMA uključuje deset ostvarenja sa svih strana svijeta, od Bosne i Hercegovine i Mađarske do Brazila i Novog Zelanda, a natjecateljski program hrvatskog kratkometražnog filma, KOCKICE,broji 10 ostvarenja, između ostalih i nove filmove Antonete Alamat Kusijanović, Tina Žanića, Jurja Primorca i Judite Gamulin.
 
O najboljim filmovima u natjecateljskom programu dugometražnog filma odlučivat će žiri u sastavu:Peter Brosens, redatelj,Peter Rommel, producent i Lana Barić, glumica.O najboljim filmovima iz međunarodnog kratkometražnog glavnog programa i programa Kockice odlučivat će žiri u sastavu:Saša Ban, redatelj i prošlogodišnji pobjednik Kockica,Alejo Franzetti, redatelj i Cătălin Cristuţiu, montažer.
 
Selma Mehadžićpredstavila je ostale natjecateljske i popratne programe: „Velika novina ovogodišnjeg izdanja festivala je da će u suradnji s Art-kinom Croatia cijeli natjecateljski program PONOVNO S NAMA biti prikazan u Rijeci, a pobjedniku će uz nagradu Zlatni bicikl biti dodijeljena i Nagrada riječke publike. Nastavak je ovo uspješne suradnje koja se proširuje ususret 2020. godini u kojoj će Rijeka postati europski grad kulture. Iako je program PONOVNO S NAMA tek od prošle godine natjecateljskog karaktera, već ove godine u utrci za nagraduZlatni bicikl imamo izrazito jaku konkurenciju novih filmova velikih redateljskih imena. Redatelj poznat po oštroj kritici suvremene Rusije, Andrej Zvjagincev koji je na ZFF-u čak dvaput dobio glavnu festivalsku nagradu, za filmove Povratak i Izgnanstvo, u programu je predstavljen trilerom Bez ljubavi, dobitnikom Nagrade žirija ovogodišnjeg Festivala u Cannesu. Regionalnu premijeru ima novi film Sofie Coppole, Opčinjen, raskošna kostimirana drama s Nicole Kidman, Kirsten Dunst, Elle Fanning i Colinom Farrellom koja je na Festivalu u Cannesu nagrađena za režiju. Nakon premijere na prestižnom festivalu u San Sebastiánu, svoj novi film Voli ne voli u Zagreb dolazi predstaviti poznati grčki redatelj Alexandros Avranas zajedno s glavnom glumicom Eleni Roussinou. Avranas je pažnju filmskog svijeta privukao moćnom dramom o obiteljskom zlostavljanju Miss Violence, prikazanom na 11. ZFF-u. Norveški redatelj Joachim Trier predstavljen je najnovijim ostvarenjem Thelma, kombinacijom horora i trilera. Njegov film Oslo, 31. kolovoza prikazan je u konkurenciji 9. ZFF-a, a u programu Ponovno s nama 2015. je prikazan i njegov hvaljeni film Glasnije od bombi. Talijanski redateljski dvojac Antonio Piazza i Fabio Grassadonia u programu su predstavljeni filmom Sicilijanska bajka, žanrovskim spojem trilera i gotičke bajke. Njihov filmRita proglašen je najboljim kratkim filmom na 8. ZFF-u, a 2014. prikazan je i njihov cjelovečernji film Salvo. Program ove godine uključuje ostvarenja čak dvojice autora iz Slovenije koji su već dobro poznati ZFF-ovoj publici. Film Sasvim obična obitelj Jana Cvitkovičapriča je o razdoru jedne prosječne obitelji uslijed optužbi oca za seksualno zlostavljanje maloljetnice, a film Ivan Janeza Burgera, koji prikazujemo izvan konkurencije, napeta je drama o pogrešnim odlukama i ženi koja pronalazi svoje mjesto u svijetu krojenom po mjeri muškarca.

Natjecateljski program PLUS namijenjen srednjoškolcima održat će se ove godine po četvrti put. Jedanaest učenika i učenica srednjih škola činilo je selekcijski žiri koji je odabrao 5 filmova koji će se prikazati u sklopu programa. Među njima su španjolski kandidat za Oscara, Ljeto 1993., Charlie, priča o transrodnom dječaku istog imena i humoristična drama Vincent o mladom 17-godišnjaku, suicidalnom ekologu i depresivnom zaštitniku prirode.

 
U skladu s okosnicom glavnog programa i ususret vremenu kada će se posvuda obilježavati 1968. godina koja je i danas sinonim za (građanski) neposluh, u ovogodišnjem posebnom programu pod nazivom FILM NEPOSLUHA evocirat ćemo provokativne i buntovne trenutke filmske povijesti pod selekcijskom palicom filmske kritičarke Diane Nenadić. Ističu se bunkerirani filmovi jugoslavenskih novovalovaca Jovana Jovanovića (Mlad i zdrav kao ruža) i Vladimira Kristla (General i pravi čovjek), kao i film Nula iz vladanja, najpoznatijeg anarhista među redateljima, Jeana Vigoa.“
 
Hrvoje Laurentapredstavio je popularne popratne programe: „Čak dva popratna programa 15. ZFF-a odvest će gledatelje put Švedske: MOJ PRVI FILM u selekciji filmskog kritičara Nenada Polimca donosi debitantske filmove najznačajnijih švedskih redatelja: Rubena Östlunda, Lukasa Moodyssona, Josefa Faresa, Roya Anderssona i Ingmara Bergmana. Program BIBIJADA najmlađu ZFF-ovu publiku također vodi na filmsko putovanje u Švedsku, zemlju u kojoj se posebna pažnja pridaje dječjoj filmskoj produkciji, a u sklopu programa bit će prikazan presjek ostvarenja od recentnih do klasika poput Pipi Duge Čarape. VELIKIH 5, jedan od najpopularnijih popratnih programa ZFF-a, po običaju donosi presjek najboljih filmova iz 5 najvećih europskih kinematografija. Među njima se nalaze filmovi dobro poznatih imena poput britanske redateljice Sally Potter (Party), ali i trenutačno možda najuzbudljivijeg europskog redatelja, Luce Gaudagnina (Skrivena ljubav). U sklopu programa DAN LUX FILMA bit će prikazana tri filma koja su ušla u finalni izbor za Nagradu LUX Europskog parlamenta s istovremenim prikazivanjem u 28 država Europske unije na 24 jezika.
 
Regionalna suradnja oduvijek je pod posebnom pažnjom festivala, a važna vijest da je koncem prošle godine u Podgorici osnovan Filmski centar Crne Gore – čime je još jedna zemlja regije dobila autonomnu filmsku agenciju poput HAVC-a u Hrvatskoj – odličan je povod za jedan od ovogodišnjih popratnih programa pod nazivom FOKUS: CRNA GORA. U susjednoj državi stvara se nova, vibrantna i zanimljiva scena, a ovim posebnim programom ZFF joj pruža toplu dobrodošlicu!“
 
Uspjehe ZFF-ovog edukativnog i networking programa INDUSTRIJA predstavila je Lana Matić: „Ponosni smo što ćemo prvi put u glavnom programu prikazati film snimljen nakon sudjelovanja na radionici Moj prvi scenarij održane u sklopu ovog industrijskog programa.Radi se o bosanskohercegovačkom filmu Žaba, debitantskom ostvarenju Elmira Jukića, nastalom i u hrvatskoj koprodukciji. Ova ekranizacija kultne kazališne drame hrvatskog pisca i dramaturga Dubravka Mihanovića bit će prikazana izvan konkurencije na svečanom zatvaranju festivala.
Tijekom osam dana programa Industrije dotaknut ćemo se mnogih važnih aspekata u ciklusu proizvodnje filma – od razvoja projekta, pisanja scenarija, financiranja i koprodukcijskih mogućnosti, pakiranja i prezentacije projekta, postprodukcije pa sve do distribucije filma. Kao i prethodnih godina, Industrija obuhvaća niz predavanja vrhunskih profesionalaca iz cijeloga svijeta, a ove jeseni u Zagreb stižu velike zvijezde. James Watkins, redatelj serije McMafia koja je ljetos snimana u Hrvatskoj i Spencer Hunt, jedan od ključnih američkih stručnjaka za razvoj VR igara.
 
Masterclass je organiziran u suradnji sa Savezom scenarista i pisaca izvedbenih djela SPID Story + Tech Platformom. U suradnji s HUB-om 385 bit će organizirana radionica Moja prva videoigra namijenjena mladima od 7 do 14 godina nakon koje će polaznici samostalno izraditi jednostavnu igricu. U sklopu programa INDUSTRIJA MLADOST! 12 studenata sa 6 akademija iz regije pohađat će pripremne radionice na kojima će razvijati svoje kratke igrane filmove. Veliki finale programa bit će pitching forum studentskih projekata na kojem će mladi scenaristi i redatelji imati priliku predstaviti svoje projekte međunarodnom panelu sastavljenom od predstavnika postprodukcijskih studija koji će najboljem projektu dodijeliti i nagradu u obliku svoje usluge.“
 
Dugogodišnju uspješnu suradnju s generalnim pokroviteljem festivala, Hrvatskim Telekomom, predstavila je Sanja Milinović, direktorica Sektora za direktan nastup na tržištu i e-Poslovanje: ''Višegodišnja vrlo dobra suradnja sa Zagreb Film Festivalom govori kako se radi o događaju od iznimnog značaja za Hrvatsku u kinematografiji i kulturi općenito. Iznimno nas veseli suradnja i na ovogodišnjem jubilarnom 15. izdanju Festivala.Mnoga vrhunska filmska ostvarenja koja će biti prikazana na 15. ZFF-u razveselit će posjetitelje Festivala, a za ljubitelje filma koji neće moći doći na Festival, kako je to već uobičajeno i ove godine smo pripremili u MAXtv Videoteci i na MAXtv To Go ponudu nekoliko vrhunskih naslova kako bismo djelić Festivala doveli u njihove domove. Od ove godine HT-ovi MAXtv korisnici uz ekskluzivnu ponudu filmova sa ZFF-a moći će uživati i u potpuno novom načinu gledanja televizije uz novu MAXtv platformu koja nudi niz novih interaktivnih funkcionalnosti digitalne televizije, a njihov pametni telefon uskoro će zamijeniti daljinski upravljač i postati glavni alat za upravljanje omiljenim TV sadržajima kod kuće ili vani gdje god se nalazili.Uvjet za prelazak na novu MAXtv platformu je novi MAXtv prijamnik (STB) koji HT korisnici koji to još nisu učinili, mogu preuzeti besplatno u najbližem T-Centru, zatražiti na 0800 9000 ili na hrvatskitelekom.hr. Pozivam Vas na 15.ZFF, uživajte u raznolikom zabavnom i edukativnom popratnom programu Festivala i naravno posjetite HT-ov Filmofeel korner gdje ćete se moći zabaviti  uz PlayStation VR te PlayStation 4 Pro i super igrice.'' 
 
Program Zagreb Film Festivala od danas je dostupan online na službenoj festivalskoj stranici (www.zff.hr), a ulaznice se, osim na festivalskoj blagajni, mogu kupiti i internetom na zff.kupiulaznicu.hr.
Generalni pokrovitelj festivala je Hrvatski Telekom. Festival medijski pokrivaju Treći program Hrvatske televizije, Jutarnji list, Yammat FM i Gold FM. Festival financijski podržavaju Ured za kulturu Grada Zagreba, Hrvatski audiovizualni centar i program Kreativna Europa – pot-program MEDIA. Novčane nagrade za najbolji film dugometražnog, kratkometražnog i programa PLUS osigurava Addiko banka, nagradu za najbolji film programa Kockice osigurava Društvo hrvatskih filmskih redatelja, a za zabavni dio programa zaslužna je Stella Artois.
 

Anđelka Felja

Povezani članci

AFORIZMI – Zašto oficijelno, a ne službeno?

hrvatski-fokus

AFORIZMI – Tjedne seljačke izjave i tvrdnje

HF

EPIGRAMI – Farbanje mozga

HF

AFORIZMI – Strategija ledenog tuša

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...