Hrvatski Fokus
Religija

Dani socijalne zauzetosti

Postoje tri temeljna obrasca odnosa između religijske zajednice, odnosno Crkve i države

 
 
Potaknuti brojnim otvorenim socijalnim pitanjima i problemima u našem društvu, Franjevački institut za kulturu mira, zajedno s Caritasom Nadbiskupije Split te nekoliko drugih udruga kršćanske provenijencije, ove godine od 5. do 19. studenog prvi put pokreće manifestaciju Dani socijalne zauzetosti. Poseban naglasak dao se ulozi Crkve i njenom socijalnom nauku koji je bila os oko koje se vrte sva događanja. Cilj je promovirati socijalni nauk Crkve kao alat kojim se može poslužiti u rješavanju konkretnih društvenih problema. 
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/11/2014-11-13-10-31-8177-.jpg
U Europskoj uniji postoje tri temeljna obrasca odnosa između religijske zajednice, odnosno Crkve i države: model državne Crkve, koji se susreće u Engleskoj, Danskoj i Finskoj, model takozvane 'stroge' odvojenosti, koji je na snazi u Francuskoj, Nizozemskoj i Irskoj te model 'odvojenost-suradništvo' koji se oblikovao u Njemačkoj, Belgiji, Austriji, Španjolskoj i Italiji. Upravo na ovom zadnjem modelu nadahnjivala se i Hrvatska u procesu uspostave nove, neovisne države. Pravni okvir djelovanja i suradnje Katoličke crkve i države osigurao je Crkvi i pravnu zaštitu i potrebna sredstva za izvršavanje njezina poslanja na dobrobit čovjeka i društva.
 
Govoriti o primjerima ostvarivanja socijalnog pastorala i brige za siromašne, među ostalim, znači i ukazati na one strukture Crkve koje djeluju u tome pogledu, pored onoga što čine toliki vjernici na osobnoj razini i na razini župa, te u povezanosti u manje i često neformalnije skupine. U tome smislu ističu se Hrvatski Caritas, kao i Caritasna razinama pojedinih biskupija. Te ustanove djeluju i organizacijski i koordinativno prepoznatljivo po svojim akcijama i pothvatima preko kojih su poznate i u široj javnosti, ali preko kojih nastoje povezivati karitativno djelovanje na razini cijele zemlje, počevši od župne do nacionalne razine. Caritas je u pojedinim biskupijama razvio bogatu aktivnost, iako je danas u određenom smislu situacija bitno drugačija nego za vrijeme Domovinskog rata, kada je djelovanje Caritasa i na nacionalnoj, ali i na biskupijskoj razini bilo puno obuhvatnije i zamijetnije. No, na razini većine biskupija Caritas kao organizirana struktura Crkve i danas je prepoznatljiv po mnogim svojim pothvatima i akcijama. Tu se može istaknuti osnutak i djelovanje pučkih kuhinja u nekim gradovima, briga za žrtve nasilja u obitelji, za nezbrinutu djecu, za stare i nemoćne preko djelovanja domova za takve osobe, materijalna pomoć siromašnima, savjetodavna pomoć, organiziranje različitih tečajeva, stipendiranje siromašnih studenata i dr. K tomu, ne smije se zaboraviti djelovanje Komisije Iustitia et pax i Centra za promicanje socijalnog naukaCrkve Hrvatske biskupske konferencije. Te dvije ustanove osobito su važne na nacionalnoj razini zbog ukazivanja na važna društvena pitanja i na doprinos kršćanskoga vrijednosnog sustava u odnosu na bitna područja za život i djelovanje ljudi u našem društvu. Valja istaknuti da i brojne druge ustanove djeluju na sličan način u našoj crkvenoj i društvenoj javnosti. U tome pogledu treba prepoznati i djelovanje Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu i njegove Katedre za socijalni nauk Crkve a s njime i djelovanje katoličkih bogoslovnih fakulteta u Splitu, Rijeci i Đakovu i brojnih drugih ustanova koje vlastitim teološko-znanstvenim doprinosom čine puno u promicanju socijalne osjetljivosti kršćana u društvu.
 
Dani socijalne zauzetosti zamišljeni su kao festival kojim će se kroz čitav niz događanja vjerničkoj i široj javnosti približiti široka socijalna tematika u kojoj Crkva ima važnu ulogu. Cilj je predstaviti i učiniti vidljivim aktivnosti različitih udruga i pojedinaca koji se bave socijalnom problematikom i na tom polju već ostvaruju značajne rezultate. Na taj način ostvarit će se umrežavanje svih onih koji djeluju na ovom području te time omogućiti i njihova suradnja i osnaživanje već postojećih, kao i mogućnost pokretanja novih inicijativa.
 
Organizatori Dana socijalne zauzetosti poseban značaj pridaju inicijativnom skupu za osnivanje 'Hrvatskog saveza za nedjelju', koji će se 15. studenog održati u splitskom Franjevačkom klerikatu na Trsteniku uz sudjelovanje predstavnika većine sindikalnih središnjica te predstavnika Austrijskog saveza za nedjelju i Austrijske katoličke socijalne akademije te predstavnika sindikata iz Austrije. Tom prigodom će se prikazati i dokumentarni film redatelja Borisa Orešića „Sedmi dan“. Na manifestaciji će se osim okruglog stola o Demografiji, radu i obitelji predstaviti dvije brošure koje je objavio Franjevački institut za kulturu mira „Kockanje – prepoznavanje i liječenje“ i „Zamke i opasnosti u čudesnom svijetu medija“. Uz razna predavanja s temom nasilja u obitelji i Dana otvorenih vrata najavljen je i humanitarni koncert duhovne glazbe koji će se održati u Velikoj dvorani na Gripama pod nazivom „Najmanjima od najmanjih“. S prikupljenim novcem od tog koncerta donirat će se deset siromašnih obitelji koje imaju djecu s teškoćama u razvoju. Na programu su drama i monodrama, projekcija animiranih filmova Joška Marušića, te razne tribine.
 
Dani socijalne zauzetosti se zatvaraju 19. studenog  kada će se po prvi put obilježiti Svjetski dan siromašnih koji je proglasio papa Franjo. „Svjetskim danom siromašnih želi se izraziti dimenzija osobnosti da ne govorimo isključivo o siromaštvu kao problemu, nego o siromasima, i da na te ljude gledamo kao na ravnopravne, a ne manje vrijedne. Silno je važno izgraditi tu svijest i Crkva radi na tome, a mi ćemo na Danima socijalne zauzetosti promovirati tu svijest”, rekao je potpredsjednik Franjevačkog instituta za kulturu mira fra Bože Vuleta. Dani socijalne zauzetosti bi se u budućnosti trebali održavati svake godine jer se njima želi uspostaviti bolja povezanost sa sličnim inicijativama u hrvatskom društvu koje nisu kršćanske nadahnutosti i ne dolaze iz kršćanskog kruga, ali dolaze iz ljudske potrebe da se pomogne ljudima.
 

Nives Matijević

Povezane objave

SOLUS CATHOLICUS – Izvorište Crkve

HF

Oprosti, molim Te

HF

Autogenocidna krivovjerja Bergogliove sekte i povijesti Crkve

hrvatski-fokus

Djevojka iz Hrvatske primila poruku Gospe o tri dana tame

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više