Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Saudijski utjecaj na afrički islam

Afrički islam pod saudijskim utjecajem

 
 
Bogati Saudijci investiraju milijune u gradnju džamija po cijeloj Africi. Radikalnim propovjednicima u ovim džamijama se predbacuje da destabiliziraju čitave regije. „Mi osjećamo tu mržnju na vlastitoj koži. Oni žele potisnuti naše tradicionalne moralne predodžbe“, žali se Marabout Mouhamed Ndiaye, vjerski sufistički vođa iz senegalske metropole Dake. On u sve većem utjecaju Saudijske Arabije na vjerski život vidi veliku opasnost za slobodu vjerskog izražavanja. „Oni naše mlade huškaju protiv nas i pozivaju ih na pobunu“, žali se vjerski poglavar.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/11/yemen_day_three.jpg
Saudijci su svojim novcem izvršili veliki utjecaj na vjersku infrastrukturu Afrike. Oni grade džamije, ali i bolnice, kuranske škole u najsiromašnijim regijama kontinenta, šalju propovjednike i dijele stipendije za studije u Saudijskoj Arabiji. I po cijelom kontinentu šire svoju izrazito konzervativnu formu islama – vahabizam.
 
Milodari i radikalizacija
 
Veze Arapskog poluotoka i Afrike postoje tisućljećima. No tek nakon otkrića nafte i naglog bogaćenja Saudijske Arabije, intenziviralo se i vjersko misioniranje po Africi, posebice u zemljama Sahela. Saudijski vjernici/milijarderi karitativni angažman vide kao jednu od svojih obveza kao vjernika. No milodari u zemljama poput Malija, Senegala i Nigerije često su vezani uz prihvaćanje konzervativnog saudijskog islama. „Mladi propovjednici koji odlaze na školovanje u Saudijsku Arabiju se vraćaju toliko radikalizirani da ih ni vlastiti roditelji više ne prepoznaju“, svjedoči Ndiaye. Mnogi stanovnici zone Sahela prakticiraju mističnu i duhovnu formu islama, sufizam na koji Saudijci gledaju kao na primitivnu formu islama. Saudijci prakticiraju islam kakav je vladao u doba proroka Muhameda, a to konzervativno i fundamentalističko učenje su prihvatile i mnoge militantne i terorističke grupacije poput milicije Al Šabab ili Boko Harama.
 
Od propovijedi do pobune pa do tržišta
 
U najsiromašnijim dijelovima Afrike s visokom nezaposlenošću među mladima, konzervativni propovjednici sa svojim milodarima nailaze, kako govori Ndiaye u razgovoru za DW, lak plijen. „Često se ispred džamije besplatno dijele obroci. Mnogi se tada osjećaju dužni otići na propovijed gdje ih se polako ali sigurno radikalizira“, kaže Ndiaye. Agresivne propovijedi saudijskih propovjednika prouzročili su i nemire u Maliju 2012. tijekom kojih su uništeni mnogi spomenici i džamije sufista.
 
No nisu samo vjerski projekti u pitanju. Saudijska Arabije pojačano investira u poljoprivredne projekte. Prema pisanju dnevnika Financial Times, saudijska kraljevska obitelj je samo 2016. investirala preko četiri milijarde dolara u afričku poljoprivredu. No, kako kaže Jens Heibach s Njemačkog instituta za globalne studije u Hamburgu, saudijska kraljevska obitelj u sklopu sveobuhvatnih reformi koje bi Saudijsku Arabiju trebale pripremiti na razdoblje u kojem nafta više neće igrati presudnu ulogu, na Afriku gledaju i kao zanimljivo tržište budućnosti. U reforme pod zajedničkim nazivom „Vision 2030“ spada i okretanje od konzervativnog islama.
 
Promjene i u Africi?
 
No, kako kaže Heibach, taj proces bi mogao potrajati. On pritom ne vjeruje da će ovo okretanje umjerenom islamu pozitivno utjecati na sve izraženiju radikalizaciju u Africi. Jer mnogi privatni ulagači u Africi slijede svoje vlastite radikalne planove koji se često temelje upravo na radikalnim svjetonazorima. Bakary Sambe, docent za vjerske studije na sveučilištu Gaston Berger u Senegalu je tu ipak malo optimističniji. On se nada da bi liberalizacija u Saudijskoj Arabiji mogla pozitivno utjecati i na Afriku. No ni on ne vjeruje u nagli potpuni prekid radikalizacije koja je u tijeku. „Bojim sa da će kako u Saudijskoj Arabiji tako i u Africi djelovati grupe koje će se boriti protiv ovih promjena. To bi mogli biti mladi, 'usamljeni vukovi', koji će se buniti protiv starijih i raditi na širenju radikalnog islama“, zaključuje Sambe.
 

Gwendolin Hilse, Deutsche Welle

Povezane objave

Izazovi migracija i integracija

HF

Angela Merkel i dalje štiti islamske teroriste

hrvatski-fokus

Tal Afar – novo mjesto razdora

HF

Tajni podaci CIA-e stigli do Moskve?

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više