Hrvatski Fokus
Kultura

Stjepko Mamić u Louvru

Treća izložba dubrovačkog slikara u Louvru i osma u Parizu

 
 
U Parizu je 20. listopada 2017. otvoren Međunarodni Salon suvremene umjetnosti (Salon International d'Art Contemporain) koji je zatvorena  večeras 22. listopada. Vernissageu ovog jubilarnog izdanja Art shoppinga, u krasnom galerijskom prostoru Louvra  „Carrousel du Louvre“ koji se održava već deset godina, nazočio je veliki broj uzvanika a trajao je od 19 do 22 sata 20. 10. 2017. godine, uz velike mjere osiguranja. Na vernissageu u Pavillon des Artistes Independants sa kojima izlaže Stjepko Mamić nazočio je veleposlanik Republike Hrvatske u Francuskoj i stalni predstavnik u UNESCO-u Nj.E. Gopodin Filip Vučak.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/12/4.Capt_.-S-Mamic-ispred-svoje-slike-na-Art-Capital-u-Grand-Palais-Paris-.jpg
Dubrovački slikar, pomorski kapetan Stjepko Mamić izložio je dvije slike na lanenom platnu: 1. Net Paris Edition iz serije Mreža (Net) s prikazom pogleda s dna mora na ribarsku mrežu bačenu s barke sa feralom (tradicionalni način ribanje „na fero“ ili „sviću“) i 2. Jellyfishes Armada iz serije „Jellyfishes“ (Meduze). Obje slike su privukle veliku pažnju te je Mamić za svoj rad dobio brojne pohvale i komplimente od publike i likovnih stručnjaka kao i od članova odbora Societe des Artistes Independants i njegove predsjednice Gospođe Lyliane Merit zahvaljujući čemu su pozvali Stjepka Mamića u članstvo respektabilne La Societe des Artistes Independants, čije sjedište je u Grand Palais.
 
Inače ova slika „Net“ je jedna od dviju Mamćevih slika izložena na Međunarodnoj izložbi SAM 2017. u organizaciji „WHO's WHO“ u francuskom Givernyu, mjestu u kojem je živio i slikao veliki slikar i jedan od začetnika impresionizma Claude Monet koji je također izlagao svojevremeno sa istim ovim povijesnim pariškim udruženjem umjetnika La Societe des Artistes Independants s kojima Mamić sada izlaže po drugi put. Ogroman je uspjeh i priznanje jednom umjetniku biti pozvan na izložbu a osobito u članstvo od jednog ovako važnog povijesnog udruženja koje je osnovano davne 1884.god. i na čijim Salonima su kroz povijest izlagali i bili njihovim članom svojedobno skoro svi slikari koji su ostavili veliki trag u svjetskoj  povijesti umjetnosti kao što su: Paule Signac, Georges Pierre Seurat, Henri Matisse, Henri de Toulouse Lautrec, Vincent  Van Gogh i dr. Inače, Artistes Independants su  suorganizatori ovog 20-og po redu Međunarodnog  Salona  suvremene umjetnosti u Louvru tj. Art Shopping  „Carrousel du Louvre“.
 
Capt. Stjepko Mamić izlaže na narednom Art Capital u poznatoj pariškoj Grand Palais od 13.-18. veljače 2018. godine koji se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Francuske, Ministarstva kulture Francuske i Udruženja Muzeja Francuske. Stjepko Mamic je član brojnih međunarodnih udruženja: Fundation Taylor-Paris, France; ICAF International Cultural Art Federation, South Korea; Accademia Culturale Europea, Roma, Italy; The Croatian Association Of Artists-Dubrovnik (HDLU-Dubrovnik); Art Nation – International Artist Association, Munich, Germany; Gogyoshi Art Project International, i u Parizu je upravo dobio poziv za članstvo u La Societe des Artistes Independants, Paris, France.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Portret je jedan od najvećih izazova

HF

Osebujni slikarski ciklus Ivane Zerovnik

HF

Sve oko nas

HF

Animus – izložba Udruge Naš kvart

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više