Hrvatski Fokus

Trump bi mogao oponašati Ronalda Reagana, prodrmati diplomatski establišment, obnoviti američku vojnu moć…

 
 
Dosad je Trumpova politika bila manje strašna nego što je obećao. Istina, povukao je Ameriku iz Pariškog sporazuma o klimi, zbog čega će biti teže zauzdati klimatske promjene, i napustio Transpacifičko partnerstvo. Međutim, nije se navrat-nanos povukao u izolacionizam.  Nije napustio NATO; zapravo, neki istočnoeuropski saveznici Amerike više vole njegov agresivan govor od hladne distanciranosti Baracka Obame. Nije započeo nikakav rat. Povećao je američku obranu afganistanske vlade i pomogao da Irak vrati gradove koje je bio zauzeo IS.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/12/breaking-news-donald-trump-wins-he-will-be-the-45th-president-of-the-united-states-of-america.png
U dijelovima svijeta kojima posvećuje malo pozornosti, recimo u Africi, verzija politike prijašnje administracije ide dalje na autopilotu s manje ljudi.  Trump se nalazio na 12-dnevnom putovanju po Aziji i teško ga je odbaciti kao čovjeka koji se uopće ne bavi svijetom. Trump bi mogao oponašati Ronalda Reagana, prodrmati diplomatski establišment, obnoviti američku vojnu moć i projicirati takvu snagu prema van da će se preplašena Sjeverna Koreja srušiti kao Sovjetski Savez. Drugi su uvjereni da će možda nanijeti kratkoročnu štetu ugledu Amerike u svijetu, ali 2020. neće biti ponovno izabran i stvari će se vratiti u normalu. Trump je jasno dao do znanja da više voli bilateralne sporazume nego multilateralne, jer na taj način velika zemlja kao što je Amerika može natjerati manje da čine ustupke.
 
On otvoreno prezire stav da bi se Amerika trebala zalagati za univerzalne vrijednosti kao što su demokracija i ljudska prava. Ne samo da se divi diktatorima, on izričito hvali nasilništvo, recimo masovno ubijanje osumnjičenih za kriminal na Filipinima. On to ne čini iz diplomatskog takta, nego očito iz uvjerenja.  To je novo. Prijašnji američki predsjednici podržavali su despote zbog hladnoratovske realpolitike. („On je gad, ali naš gad,“ kažu da je kazao Harry Truman o antikomunističkom tiraninu u Nikaragvi.) Trumpov je stav više: „On je gad. Super!“ Ohrabruje autokrate da se ponašaju još gore, recimo Saudijsku Arabiju ovaj tjedan, gdje je dramatična politička čistka koju je proveo prestolonasljednik dobila Trumpov blagoslov. To Kini olakšava da demokraciju američkog tipa proglasi prošlošću, a druge zemlje navodi da kopiraju autokratski kineski model.
 

Darko Kovačić

Povezane objave

Sirijska vlada sve poželjnija

HF

Britanski genocid u Kongu

HF

Europska unija je globalizacija protiv Boga i naroda

HF

Robert Kennedy raskrinkao globaliste

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više