Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Tko je pustio borce IS-a da napuste Rakku

Konvoj je bio dug sedam kilometara, i nakon Rake skrenuo je u smjeru Eufrata, blizu iračke granice

 
 
Stotine boraca IS-a napustili su Rakku. To im je dopustila američka vojska u želji da se spriječi krvoproliće. Turska kritizira taj dogovor. Kamo su otišli borci Islamske države? To je jedno od pitanja koje se postavlja od okončanja teritorijalnog postojanja IS-a u Iraku i Siriji. Jedno istraživanje britanskog BBC-ja baca malo svjetla na to pitanje. BBC je, naime, otkrio da je prilikom oslobađanja nekadašnje utvrde IS-a sklopljen sporazum koji je vjerojatno mnogima spasio život, ali isto tako stotinama boraca IS-a omogućio da pobjegnu iz grada.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/12/iraq-east-mosul.jpg
Nakon što su paravojne postrojbe SDF-a, u kojima dominiraju Kurdi, uz pomoć američkih specijalnih postrojbi 12. listopada oslobodile Rakku u javnost su procurila nepotvrđena izvješća da je prije toga sklopljen sporazum u okviru kojeg su borci IS-a s jednim dijelom oružja evakuirani iz grada. U društvenim medijima kružili su video-zapisi koji su prikazivali konvoj teretnih vozila i autobusa u kojima su navodno borci IS-a transportirani iz grada, pred očima Sirijskih demokratskih snaga koje su nedugo nakon toga objavile da su oslobodile grad.
 
Sada je taj deal prvi put potvrdila istraga BBC-a. Prema sporazumu Rakku je 12. listopada napustio konvoj od gotovo 50 teretnih vozila, 13 autobusa i stotina privatnih zrakoplova IS-a, u kojem je grad moglo napustiti najmanje 250 boraca IS-a i 3 500 članova njihovih obitelji. Prije toga postignut je dogovor između IS-a i lokalnih vođa pregovaračkih timova. Na pregovorima je navodno bio nazočan i jedan predstavnik Zapada, ali on navodno nije aktivno sudjelovao u njima. BBC je tada razgovarao s vozačima teretnih vozila kao i svjedocima koju su promatrali evakuaciju, kao i predstavnicima koji su ispregovarali deal, ali bez navođenja imena. Konvoj je bio dug do sedam kilometara, a malo nakon Rake skrenuo je u smjeru Eufrata, blizu iračke granice.
 
Cilj sporazuma bilo je spasiti živote i civila preostalih u gradu, kao i boraca SDF-a koji su tada oslobodili grad uličnim borama. Naime, strahovalo se od toga da će se opkoljeni borci IS-a boriti do posljednje kapi krvi i da bi broj žrtava mogao biti visok. A sve se događalo uz znanje američke vojske. Časnik Ryan Dillon, koji je sudjelovao u oslobađanju Rakke, izjavio je za BBC da je oko 250 boraca IS-a evakuirano iz grada i da je to na kraju bila odluka sirijskih partnera. „Oni su se borili i ginuli, oni su na kraju sklopili deal“, izjavio je Dillon. Još u svibnju taj je plan po riječima američkog ministra obrane Jima Mattisa zvučao posve drukčije. On je tada govorio o je da cilj vojne operacije nije biti protjerati IS s njegova teritorija, već okupirati njegove utvrde kako bi se spriječilo da se strani borci vrate kući.“
 
Zapravo borci iz IS-a iz inozemstva uopće nisu sudjelovali u dealu iz Rakke. Ali vozači teretnih vozila potvrdili su da su zajedno s drugima evakuirani i borci iz Francuske, Turske, Azerbajdžana, Pakistana, Jemena, Saudijske Arabije, Kine, Tunisa i Egipta. Istraživanje BBD-a također je otkrilo da je postojala raširena mreža krijumčara koji su već prije evakuacije izveli iz grada u prvom redu borce IS-a iz inozemstva, tražeći za svoju uslugu 600 dolara po osobi odnosno 1500 dolara po obitelji. Krijumčarski put, koji su koristili brojni IS-ovi borci iz Europe te njihove obitelji, vodio je preko pokrajine Idlib na sjeveru Sirije. Taj dogovor očito je spriječio veće krvoproliće u Rakki, ali je ujedno omogućio bijeg stotinama boraca IS-a koji su se dokazali u borbama. Iako su mnogi od njih od tada već ubijeni, uhićeni ili razočarani, mnogi bi se strani borci mogli okrenuti novim zadaćama: primjerice misiji izvođenja terorističkih napada u Europi.
 
Turska je osudila navodni sporazum sirijskih Kurda sa IS-om o povlačenju boraca IS-a iz Rake. „Istrage“ o sporazumu SDF-a sa IS-om o povlačenju velikog broja terorista vrlo je opasan i navodi na brojne zaključke“, priopćilo je tursko ministarstvo vanjskih poslova u utorak navečer. Ono je također potvrdilo svoje zadrške prema Sirijskim demokratskim snagama koje podržava SAD. „Sporazum pokazuje da je Turska bila u pravu kada je odvraćala SAD-a od suradnje s kurdsko-arapskim SDF-om. Ovaj sporazum novi je dokaz za to da suzbijanje jedne terorističke organizacije pomoću druge terorističke organizacije može jedino rezultirati njihovim dogovorom“, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Ankari.
 
Turska već odavno kritizira američku vojsku zbog toga što je postrojbama SDF-a u borbi protiv džihadista pomagala oružjem, specijalnim jedinicama i zračnim napadima. Ankara kurdske Jedinice narodne zaštite (YPG), smatra kralježnicom SDF-a zbog njihovih uskih veza sa zabranjenom Radničkom strankom Kurdistana (PKK). Na posljedice bijega brojnih terorista iz Rake upozoravaju i Ujedinjeni Arapski Emirati. Borci IS-a pobjegli su iz sirijskog grada, nastavili su put prema Libiji, Somalije, afričke zemlje južno od Sahare, neki su stigli čak do Filipina, a neki su se vratili i u Europu“, izjavio je voditelj programa za borbu protiv terorizma u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Ali al-Nuaimi. (t.p.)

Povezane objave

Suverenist na čelu mađarske države

HF

Merkel je ponovno “duboko zabrinuta”

HF

Sredozemni savez protiv Bruxellesa

HF

Tajfun Hagibis potopio vlakove

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više