Hrvatski Fokus
Kultura

Prva nagrada za poeziju “Stjepan Kranjčić”

Prva nagrada dodijeljena Goranu Gatalici za pjesmu Zafalni himnuš Majčici Božji Bistričkoj

 
 
U velikoj dvorani Hrvatskoga doma u Križevcima u subotu 2. prosinca 2017. održana je završna svečanost 9. Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ na kojoj su, nakon što je prethodno proveden natječaj, dodijeljene nagrade, više je književnih radova javno izvedeno te je predstavljen zbornik najuspjelijih radova „Zvijezda jutarnja“. Riječ je o nacionalnom književnom natječaju i susretu za književnost protkanu kršćanskim vrednotama u kratkim književnim vrstama: poeziji, kratkoj priči, putopisu, eseju i monodrami.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/12/poezija.jpg
U žanru poezije prva je nagrada dodijeljena Goranu Gatalici iz Zagreba za pjesmu „Zafalni himnuš Majčici Božji Bistričkoj“, druga nagrada Nadi Bošković iz Samobora za pjesmu „Ti slavna, ti lepa, ti draga“, a treća nagrada Ljiljani Lukačević iz Ivanca za pjesmu „Samo žene“. Pokrovitelj te nagrade bila je Hrvatska kapucinska provincija, a nagrade je dodijelio provincijski vikar fra Goran Rukavina. U žanru kratke priče prva je nagrada pripala Jelki Pavišić iz Velike Gorice za priču „Nježno srce u kamenom okviru“, druga nagrada Tomislavu Milohaniću iz Poreča za priču „Hlapac i vrah“, a treća nagrada Snježani Tišljarić iz Ždale za priču „17. 7. 2017.“. Pokrovitelj te nagrade bio je „Glas Koncila“ koji je i nakladnik zbornika, a nagrade je dodijelio glavni urednik i v. d. ravnatelja mons. Ivan Miklenić.
 
U žanru putopisa prva je nagrada uručena Nives Opačić iz Zagreba za putopis „Sakristanu svih istarskih crkava“, druga nagrada dodijeljena je Biserki Goleš Glasnović iz Zagreba za putopis „Hlibivka“, a treća nagrada Tomislavu Šovagoviću iz Zagreba za putopis „Vrpolje(nje) prehodanim susvitom“. Nagrade je u ime pokrovitelja „Veritasa – Glasnika sv. Antuna Padovanskoga“ uručio fra Tomislav Glavnik, gvardijan samostana franjevaca konventualaca na Svetome Duhu u Zagrebu.
 
U žanru eseja prva je nagrada pripala Vjekoslavi Jurdana iz Lovrana za esej „Cantare amantes est – Pjevanje je za zaljubljene“, druga nagrada dodijeljena je Zdravku Gavranu za esej „Duša i duh“, a treća nagrada Ružici Martinović-Vlahović iz Slavonskog Broda za esej „Marija svjetlosti puna“. Pokrovitelj te nagrade bila je Hrvatska karmelska provincija, a nagrade je dodijelio prior karmelićanskog samostana u Splitu o. Zlatko Pletikosić. Užanru monodrame prvonagrađenim je proglašen rad „Tišina budnoga tišlera“ autora Tomislava Šovagovića iz Zagreba, druga je nagrada dodijeljena Željku Bajzi iz Zagreba za monodramu „Blaženstvo vekivečno“, a treća nagrada Nedjeljki Andrić-Novinc iz Slavonskog Broda za monodramu „Gora preobraženja – putovnica za Nebo“.
 

http://dhk.hr/dogadanja/hrvatska/dobitnici-nagrada-stjepan-kranjcic

Povezane objave

Hrvatska pjesma nade

HF

Trolist novih ulja Mladena Žunjića

HF

Premijera Verdijeve Traviate u režiji Huga de Ane 21. travnja u zagrebačkom HNK-u

hrvatski-fokus

Žunjićev Rog obilja

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više