Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Od godine 2000. SDP kadrovira

Od 1990. politika je dvaput zaustavila energanu na komunalni otpad na Žitnjaku

 
 
Cijeli radni vijek 40 godina sam proveo u struci, Od 1971. godine radio sam nadvožnjak Zdenčina, na auto cesti Zagreb- Karlovac, rekonstrukciji  mosta u Metkoviću , marini u Dubrovniku. Petnaest godi na kao projektant na savskim, dravskim i malim hidroelektranama. Od 1990. vodio projekte sanacije deponiju Prudinec u Jakuševcu, i spalionicu opasnog i bolničkoga otpada PUTO. Sa ekipom suradnika u ZGO uveo u Zagreb i Hrvatsku u cjeloviti sustav gospodarenja komunalnim i opasnim otpadom – CGO uz sustavnu edukaciju od vrtića do staračkoga doma. Vodili kompleksni projekt: Ekološki projekt Zagreba I. OSNOVE  II. GRANSKI PROJEKTI i III. SINTEZE u 12 knjiga.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/12/bridge-desgin-1024x598.jpg
Od 2000. SDP kadrovira, novi ljudi, sustav se polako urušava, 2008.  dolazi svjetska recesija i danas 2017. Zagreb je grad bez strateških projekata , odustaju čak i od marginalnih kao Žičara na Medvednicu, Kampus Borongaj, Terme, Jarunski most, gradske prometnice, starački domovi ili hospiciji . Velike investicije kapitalne izostaju SAVA hidroelektrane, Bolnica Blato, Otpad, Klizišta. Ali fontane su tu i po noći svijetle, a Zagreb spava mirno. Udruge i zeleni volonteri i bukači, narodni tribuni  utihnuli, projektanti, a inženjeri zašutjeli, izgubili interes i otišli trbuhom za kruhom u bijeli svijet ili u vječna lovišta.
 
Od 1990. dva puta smo pokušali realizirati energanu na komunalni otpad na Žitnjaku u Zagrebu, i oba puta je politika taj projekt zaustavila, ali ne radi pameti, nego radi straha za gubitak izbora. U EU-u ima 486 energana i koriste gorivi dio otpada za proizvodnju električne i toplinske energije. Zagrebu i Hrvatskoj nedostaje skoro polovica potrebne električne energije. Uvozimo je i skupo plaćamo, HEP ne radi ništa samo se smjenjuju stranačke uprave.
 
Izradili smo „Strategiju gospodarenja otpadom“ – 2006. kao uvjet EU-a a  Vlada, Sabor RH i EK prihvatili. Napravljen je Plan gospodarenja otpadom 2007./2008. s modernim i regionalnim konceptom od jedne energane u Zagrebu i tri u regijama za polovicu količine otpada, a druga polovica bi bila oporaba do 50 % i to je bilo u skladu s europskim iskustvom i direktivama. Godine 2016. opet  novi ljudi, novi ministri, nove paradigme –„cirkularna ekonomija“ EU-ovih lobista koje naši „zeleni“ i još „zeleniji“ ministri oduševljeno prihvaćaju i stvari su opet na početku, tamo gdje smo bili 1990. Izgubili smo 27 godina i dobili skoro 35 milijuna tona otpada na neuređenim deponijama. Prije se   koncept zvao IVO- izbjegavanje, vrjednovanje, odlaganje, ili CGO, cjeloviti sustav gospodarenja otpadom, sada s novim uhljebima  cirkularna ili „kružna ekonomija“ i sve iz početka. Sada EU daje skoro bespovratnaa sredstva,i rastu apetiti. Hrvatska uplaćuje 500milijuna eura u EU godišnje, to je članarina“.
 
Dakle da zaključim, kada i ako bi postigli oporabu otpada od 50 % – što možemo samo sanjati u Hrvatskoj –  trebamo 1+3 energane za preostalih 50 % otpada koji je inače obnovljivi izvor energije. To radi cijela EU, ovih dana i Danska europska perjanica ekologije pa uz solare i vjetroparkove, rade energane na plin i ugljen. Valjda ćemo i mi dobivati energiju iz otpada ili plina  s najnovijom tehnologijom, osim ako ne bude događanja naroda, ulično stručna demokracija i Vlada ne popusti do novih izbora.
 
Mi inženjeri predlažemo rješenja, političari preuzimaju odgovornost i to riješe ili ne riješe i za to odgovaraju, nažalost samo na izborima na kojim dobiju ili izgube. Svejedno mirno spavaju, nema posljedica niti sankcija. Samo mi ne spavamo mirno, jer znamo posljedice i utjecaj neodgovarajućeg gospodarenja otpadom i energijom na zdravlje ljudi, žena i djece, na pitku vodu, na tlo, zemlju i zrak i na gospodarstvo u cjelini, održivi razvitak, ugled i status države u razvijenom svijetu.
 
U ovih tridesetak godina napravili smo stotine elaborata, projekata, znanstvenih radova, simpozija edukacija i obrazovanja i javnih rasprava na kojima nas nezadovoljni građani, bukači i narodni tribuni ušutkaju, a političari radi mira u kući i čestih izbora ne žele riskirati i talasati. Zato odgađaju projekte – ne u mome mandatu – i guraju ih u ladice gdje čekaju bolja vremena. A ona ne dolaze, dolaze samo gora. Zato u Hrvatskoj mora se struka izboriti za poštovanje, zakon, procedure, planove i odluke i interes nadležnih gradskih, županijskih ili državnih institucija. Kada se donesu odluke nakon prezentacija i javnih rasprava, moraju se provesti i nikakvi javni protesti bez stručnih podloga i argumenata ne mogu zaustaviti strateške projekte od državnih interesa, koji znače zapošljavanje, nacionalni interes, napredak za narod, za građane, budućnost za našu djecu i unuke koji u domovini moraju ostati.
 

Stjepan Nikolić

Povezane objave

Izraelci traže kvalitetu i spremni su je platiti

HF

Koliko novca zarađuju influenceri?

hrvatski-fokus

POMORSKO DOBRO – Ugroženo najvrjednije nacionalno bogatstvo

hrvatski-fokus

Montirani proces protiv MOL-ova čelnika

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više