Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Od godine 2000. SDP kadrovira

Od 1990. politika je dvaput zaustavila energanu na komunalni otpad na Žitnjaku

 
 
Cijeli radni vijek 40 godina sam proveo u struci, Od 1971. godine radio sam nadvožnjak Zdenčina, na auto cesti Zagreb- Karlovac, rekonstrukciji  mosta u Metkoviću , marini u Dubrovniku. Petnaest godi na kao projektant na savskim, dravskim i malim hidroelektranama. Od 1990. vodio projekte sanacije deponiju Prudinec u Jakuševcu, i spalionicu opasnog i bolničkoga otpada PUTO. Sa ekipom suradnika u ZGO uveo u Zagreb i Hrvatsku u cjeloviti sustav gospodarenja komunalnim i opasnim otpadom – CGO uz sustavnu edukaciju od vrtića do staračkoga doma. Vodili kompleksni projekt: Ekološki projekt Zagreba I. OSNOVE  II. GRANSKI PROJEKTI i III. SINTEZE u 12 knjiga.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/12/bridge-desgin-1024x598.jpg
Od 2000. SDP kadrovira, novi ljudi, sustav se polako urušava, 2008.  dolazi svjetska recesija i danas 2017. Zagreb je grad bez strateških projekata , odustaju čak i od marginalnih kao Žičara na Medvednicu, Kampus Borongaj, Terme, Jarunski most, gradske prometnice, starački domovi ili hospiciji . Velike investicije kapitalne izostaju SAVA hidroelektrane, Bolnica Blato, Otpad, Klizišta. Ali fontane su tu i po noći svijetle, a Zagreb spava mirno. Udruge i zeleni volonteri i bukači, narodni tribuni  utihnuli, projektanti, a inženjeri zašutjeli, izgubili interes i otišli trbuhom za kruhom u bijeli svijet ili u vječna lovišta.
 
Od 1990. dva puta smo pokušali realizirati energanu na komunalni otpad na Žitnjaku u Zagrebu, i oba puta je politika taj projekt zaustavila, ali ne radi pameti, nego radi straha za gubitak izbora. U EU-u ima 486 energana i koriste gorivi dio otpada za proizvodnju električne i toplinske energije. Zagrebu i Hrvatskoj nedostaje skoro polovica potrebne električne energije. Uvozimo je i skupo plaćamo, HEP ne radi ništa samo se smjenjuju stranačke uprave.
 
Izradili smo „Strategiju gospodarenja otpadom“ – 2006. kao uvjet EU-a a  Vlada, Sabor RH i EK prihvatili. Napravljen je Plan gospodarenja otpadom 2007./2008. s modernim i regionalnim konceptom od jedne energane u Zagrebu i tri u regijama za polovicu količine otpada, a druga polovica bi bila oporaba do 50 % i to je bilo u skladu s europskim iskustvom i direktivama. Godine 2016. opet  novi ljudi, novi ministri, nove paradigme –„cirkularna ekonomija“ EU-ovih lobista koje naši „zeleni“ i još „zeleniji“ ministri oduševljeno prihvaćaju i stvari su opet na početku, tamo gdje smo bili 1990. Izgubili smo 27 godina i dobili skoro 35 milijuna tona otpada na neuređenim deponijama. Prije se   koncept zvao IVO- izbjegavanje, vrjednovanje, odlaganje, ili CGO, cjeloviti sustav gospodarenja otpadom, sada s novim uhljebima  cirkularna ili „kružna ekonomija“ i sve iz početka. Sada EU daje skoro bespovratnaa sredstva,i rastu apetiti. Hrvatska uplaćuje 500milijuna eura u EU godišnje, to je članarina“.
 
Dakle da zaključim, kada i ako bi postigli oporabu otpada od 50 % – što možemo samo sanjati u Hrvatskoj –  trebamo 1+3 energane za preostalih 50 % otpada koji je inače obnovljivi izvor energije. To radi cijela EU, ovih dana i Danska europska perjanica ekologije pa uz solare i vjetroparkove, rade energane na plin i ugljen. Valjda ćemo i mi dobivati energiju iz otpada ili plina  s najnovijom tehnologijom, osim ako ne bude događanja naroda, ulično stručna demokracija i Vlada ne popusti do novih izbora.
 
Mi inženjeri predlažemo rješenja, političari preuzimaju odgovornost i to riješe ili ne riješe i za to odgovaraju, nažalost samo na izborima na kojim dobiju ili izgube. Svejedno mirno spavaju, nema posljedica niti sankcija. Samo mi ne spavamo mirno, jer znamo posljedice i utjecaj neodgovarajućeg gospodarenja otpadom i energijom na zdravlje ljudi, žena i djece, na pitku vodu, na tlo, zemlju i zrak i na gospodarstvo u cjelini, održivi razvitak, ugled i status države u razvijenom svijetu.
 
U ovih tridesetak godina napravili smo stotine elaborata, projekata, znanstvenih radova, simpozija edukacija i obrazovanja i javnih rasprava na kojima nas nezadovoljni građani, bukači i narodni tribuni ušutkaju, a političari radi mira u kući i čestih izbora ne žele riskirati i talasati. Zato odgađaju projekte – ne u mome mandatu – i guraju ih u ladice gdje čekaju bolja vremena. A ona ne dolaze, dolaze samo gora. Zato u Hrvatskoj mora se struka izboriti za poštovanje, zakon, procedure, planove i odluke i interes nadležnih gradskih, županijskih ili državnih institucija. Kada se donesu odluke nakon prezentacija i javnih rasprava, moraju se provesti i nikakvi javni protesti bez stručnih podloga i argumenata ne mogu zaustaviti strateške projekte od državnih interesa, koji znače zapošljavanje, nacionalni interes, napredak za narod, za građane, budućnost za našu djecu i unuke koji u domovini moraju ostati.
 

Stjepan Nikolić

Povezane objave

Regulirane cijene plina

HF

Uredne evidencije – djelotvornije upravljanje imovinom

HF

Svjedoci smo rastućih socijalnih nejednakosti

HF

Što će nama tako skupa infrastruktura?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više