Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Ugodna toplina za svakoga i svugdje

Poznate svjetske tvrtke za svaki takav slučaj imaju pravo rješenje

 
 
Ugodna toplina nije važna samo u kućanstvu, već ju je bitno ostvariti i u poslovnim zgradama, trgovačkim centrima, proizvodnim pogonima, sportskim objektima, odnosno svuda gdje borave ljudi. Poznate svjetske tvrtke za svaki takav slučaj imaju pravo rješenje.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/11/3-10_geothermie_erdwaermepumpe_bwp.jpg
Toplinska ugodnost je određena kao osjećaj zadovoljstva temperaturom, brzinom strujanja i relativnom vlažnošću zraka i još nekim mikroklimatskim parametrima u neposrednoj okolici tijela (npr. u prostoriji). Za istraživanja toplinske ugodnosti u laboratorijima koriste se modeli toplinske ravnoteže i toplinske ugodnosti u kombinaciji sa simulacijama. Pri tome je cilj simulirati djelovanje mikroklimatskih uvjeta u prostoriji na osobe i na percepciju tih uvjeta u njihovom neposrednom okruženju, što je zapravo, osjećaj toplinske ugodnosti. S druge strane, toplinska ugodnost u prostoriji ostvaruje se termotehničkim sustavima, tj. grijanjem, hlađenjem, ventilacijom i klimatizacijom.
 
DIZALICE TOPLINE – RJEŠENJA ZA MAKSIMALNU UDOBNOST I UŠTEDU
 
Ariston je globalni lider na području toplinske udobnosti, s tradicijom još od 1960. godine. Definiraju ga visoka kvaliteta proizvodnje, inovativne tehnologije, velika učinkovitost proizvoda i izvrstan talijanski dizajn. Kada se tome doda cjenovna konkurentnost, jasno je zašto je taj talijanski brend prvi odabir mnogima širom svijeta.
 
Dizalice topline za grijanje, hlađenje i pripremu PTV-a
 
Nekoliko je osnovnih razloga za odabir dizalica topline Ariston Nimbus Net za grijanje, hlađenje i pripremu potrošne tople vode:
• energetski razred A+++
• maksimalna učinkovitost i pouzdanost, udobnost i uštede na energiji
• tehnička rješenja koja je potpunosti razvio Ariston
• proizvodi koje je u cijelosti dizajnirao i proizveo Ariston 
• vrhunski talijanski dizajn
• rješenje Ariston NET kao standardna mogućnost za povezivost i kontrolu uređaja u svakom trenutku
• kvalitetna tehnička podrška u svim fazama pripreme i prodaje proizvoda
• kvalitetna servisna podrška zahvaljujući timu tehničara i njihovoj dostupnosti za rješavanje upita kupaca nakon prodaje proizvoda.
Dizalice topline Nimbus Net stoga su pravo rješenje za maksimalnu udobnost i uštede na energiji. Program dizalica topline Nimbus Net uključuje uređaje u izvedbama monoblok i split. Modeli Plus Net i Pocket M Net pri tome omogućavaju grijanje i hlađenje prostora, dok modeli Compact i Flex omogućavaju i pripremu PTV-a.
Učin dizalica topline određen je pri -7 °C, pri čemu je iz samog naziva moguće očitati nazivni toplinski učin, kada su potrebe za toplinom vrlo velike.
 
Samostojeće dizalice topline za pripremu PTV-a
 
Dizalice topline Ariston Nuos odlično su rješenje za pripremu PTV-a zbog više razloga:
• široka paleta proizvoda
• prilagodljivost različitim potrebama za PTV-om
• maksimalna učinkovitost
• velike uštede uz potpunu udobnost, zahvaljujući korištenju energije zraka
• funkcije ‘Green’, ‘Auto’, ‘Boost’, ‘Dnevno vremensko programiranje’, ‘Putovanje’ i ‘Antilegionela’
• niska razina buke
• čistija energija.
Uz to, u kombinaciji s dizalicama topline Nimbus Net pružaju fleksibilnost i omogućavaju kontinuirani rad pa nema potrebe za preokretanjem ciklusa, dok priprema PTV-a i hlađenje djeluju zajedno, bez prekida, a tu su još i maksimalna pouzdanost i racionalizacija troškova.
Konačno, brojni dostupni modeli mogu se instalirati kao zamjena tradicionalnim električnim bojlerima i koristiti se u kombinacijama s fotonaponskim ili solarnim toplinskim sustavima. Kao savršenu nadopunu sustavu dizalice topline, od ove godine u prodajnom programu Aristona mogu se naći i ventilokonvektori elegantnog dizajna koji osiguravaju maksimalnu udobnost.
Više informacija može se pronaći na: info.hr@aristonthermo.comi www.ariston.com/hr.
 
VRHUNSKA UČINKOVITOST GRIJANJA UZ OBNOVLJIV IZVOR ENERGIJE
 
Dolaskom hladnijih dana i sezone grijanja raste zanimanje za učinkovitije alternative uobičajenim sustavima grijanja koji se kod nas i dalje pretežno temelje na plinskim ili uljnim bojlerima. Učinkovito i kompletno rješenje su LG-eve dizalice topline zrak – voda Therma V R32 koje koriste 75% obnovljivih izvora energije za svoj rad i samo 25% električne energije. Time pridonose očuvanju okoliša, učinkovitije su u odnosu na tradicionalne načine grijanja te štede kućni proračun. Dizalice topline se mogu koristiti za različite vrste grijanja – podno ili radijatorsko te za opskrbu potrošnom toplom vodom čak i pri vanjskoj temperaturi od -25 °C.
Svakako velika prednost LG-evih dizalica topline je jednostavna instalacija u novim objektima, ali čak i na postojećim radijatorima i podnom grijanju. U usporedbi s, primjerice, plinskim grijanjem, pri ugradnji dizalice topline zrak – voda nisu potrebni skupi plinski priključak i dimovod čime se znatno smanjuje trošak instalacije sustava grijanja u kući ili stanu. Zamjenom ili nadopunom tradicionalnog sustava grijanja, LG-eve dizalice topline zrak – voda značajno smanjuju emisiju ugljičnog dioksida i potrošnju energije jer za zagrijavanje vode koriste obnovljivi, besplatni izvor – toplinsku energiju iz vanjskog zraka.
LG-eva usmjerenost na održivost i zaštitu okoliša ogleda se i u korištenju plina R 32 kao radne tvari. On je u skladu sa strogim europskim pravilima o fluoriranim stakleničkim plinovima te predstavlja ekološki prihvatljiviju alternativu još raširenoj tvari R 410A. Tako R 32 ima potencijal globalnog zagrijavanja (GWP) od 675, što je čak 70% manje nego kod R 410A. Kombinacija ekološki prihvatljive radne tvari R 32 i naprednog LG-evog kompresora R1 zaslužna je za odličnu vrijednost sezonskog koeficijenta učinkovitosti (SCOP) od 4,68, a uštede na energiji dokazuje i energetski razred A+++.
"Korištenjem dizalica topline kao što su LG Therma V R32 godišnji troškovi grijanja za prosječan stan ili kuću mogu se smanjiti za 20% u odnosu na klasične plinske te čak 60% u odnosu na uljne bojlere", poručio je Alen Bjeliš, voditelj prodaje proizvoda i rješenja za klimatizaciju u LG-u Hrvatska.
 
Sukladno svojim potrebama i mogućnostima, korisnici se mogu odlučiti za monoblok (samo vanjska jedinica) ili split varijantu koja ima i vanjsku i unutarnju jedinicu. Bez obzira na to odaberu li kupci dizalicu topline u monoblok ili split izvedbi učina 9, 12 ili 16 kW, LG Hrvatska ih ove sezone daruje svojim premium mobitelom LG VELVET ili vrhunskim pročišćivačem zraka LG PuriCare (model AS60GDWV0) za čišći i zdraviji zrak u toplom domu. Svi promotivni paketi uključuju i dodatni Wi-Fi modem za bežično povezivanje (PWFMDD200), odnosno daljinsko upravljanje i nadzor pomoću besplatne aplikacije LG ThinQ s bilo kojeg mjesta.
 
ENERGETSKOM OBNOVOM DO MANJE POTROŠNJE I MANJE EMISIJA
 
Tvrtka Tehnokom je u sklopu provedbe natječaja ‘Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u uslužnom sektoru – turizam i trgovina’ iz 2018. godine izradila projektnu dokumentaciju, prijavila na Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i uspješno realizirala radove na poboljšanju energetske učinkovitosti za šest projekata energetske obnove.
 
Svih tih šest projekata: veleprodajni centar voća i povrća u Opuzenu, veleprodaja kemijskih supstanci, tri hotela i jedna ljekarna koje je Tehnokom prijavio na spomenuti natječaj FZOEU-a odobreno je i ostvarili su pravo na korištenje bespovratnih sredstava. Projekti su realizirani s intenzitetom bespovratnih potpora u iznosu 65 – 80% projektirane investicije, u ukupnom apsolutnom iznosu od 22,3 milijuna kuna. Provedenim mjerama energetske učinkovitosti uz korištenje obnovljivih izvora ostvarene su uštede na energiji i povećan je udio obnovljivih izvora u bruto konačnoj potrošnji na svakom objektu.
 
Smanjenje isporučene energije pojedinih energetskih cjelina nakon obnove objekata kumulativno su dosezale i do 55% prethodne potrošnje uz smanjenje emisija ugljičnog dioksida do 35%. Mjere su obuhvaćale:
• obnovu ovojnice grijanog prostora zgrada
• poboljšanje postojećeg ili ugradnju učinkovitijeg sustava grijanja i hlađenja uz korištenje obnovljivih izvora
• ugradnju učinkovite ventilacije uz rekuperaciju otpadne topline
• ugradnju učinkovitijeg sustava unutarnje i/ili vanjske rasvjete sa svjetlećim diodama (LED)
• ugradnju solarnih kolektora za pripremu potrošne toplevode i potporu grijanju
• ugradnju sunčane elektrane (fotonaponskog sustava) 
• inovativno korištenje otpadne topline iz proizvodnih procesa
• sustave za vođenje i praćenje pogona pomoću centralnog nadzornog sustava upravljanja.
Stručnjaci Tehnokoma su posebno ponosni na primjenu energetski učinkovitih sustava plinskih apsorpcijskih zračnih dizalica topline Robur za grijanje, hlađenje i pripremu PTV-a koje za svoj rad koriste obnovljive izvore. 
 
SIGURNOST S DVA ENERGENTA
 
Da je loživo ulje i dalje zanimljivo za velike sustave grijanja, pokazuje projekt iz Sarajeva u susjednoj Bosni i Hercegovini. Tako je Alfa Therm realizirao jos jedan uspješan projekt s poznatim bosanskohercegovačkim trgovačkim lancem Bingo. Trgovački centar Bingo City Center u Sarajevu prostire se na ukupnoj površini 25 000 m2,od čega oko 8000 m2 čini podzemna garaža, 11 000 m2 hipermarket, 4000 m2 poslovni prostori s restoranom, a 2000 m2 kina Cinestar s 10 dvorana, od kojih jedna s tehnikom 4DX. Ukupni instalirani toplinski učin 1900 kW, a rashladni učin 1700 kW.
 
Projektni zadatak investitora bio je da objekt ima alternativu primarnom energentu (u Sarajevu je to prirodni plin) i to u trajanju 20 dana sa 100% kapaciteta. Tu se kao sigurna alternativa odmah nametnulo loživo ulje. Do takvog zahtjeva investitora, projekt je bio lagan jer su sve ideje vodile prema plinskim kondenzacijskim kotlovima Viessmann Vitocrossal s učinkovitošću 109%.
Razlog za primjenu alternativnog goriva je bio dvojak:
• imati sigurnost energenta jer je Sarajevo u nedavnoj povijesti imalo problema s isporukom prirodnog plina pa je investitor odlučio imati alternativu i uvijek osigurati grijanje objekta, što jamči poslovanje i u takvim vremenima
• loživim uljem kao privremenim rješenjem objekt se grijao u izgradnji i omogućio izvođenje radova u uvjetima vanjskih temperatura do -10 °C (gradnja je počela u listopadu 2019. i otvaranje je trebalo biti u svibnju 2020. godine, što bi se ostvarilo da nije bilo pandemije koronavirusa).
Tvrtka Alfa Therm s dugogodišnjim iskustvom i referencama na području instalacija grijanja, hlađenja, ventilacije i klimatizacije na objektu je ponudila ‘ključ u ruke’ – od projekta do izvođenja. Viessmann je kao isporučitelj opreme za grijanje primarno bio ‘u igri’ zbog kvalitete, dugogodišnjeg rada s tim proizvodima i izvrsnom tehničkom i servisnom podrškom. Tako su investitoru ponuđena tri rješenja:
 • niskotemperaturni kondezacijski kotao Viessmann Vitoradial 300-T, 2 × 545 i 2 × 425 kW 
• visokotemperaturni kotao s dodatkom za iskorištavanje topline kondezacije Viessmann Vitoplex 300 + Vitrotrans 300, 3 × 635 kW
• standardni visokotemperaturni kotao Viessmann Vitoplex 200, 2 × 900 kW.
Za svako od ta tri rješenja prezentirana je visina ulaganja i obrazloženje o povratu investicije na osnovi ušteda. Prvo i drugo rješenje bilo je slično po učinkovitosti i investiciji. Alfa Therm je zagovarao prvo rješenje koje je investitor na kraju i izabrao. Prema projektantskim proračunima, razliku u investiciji investitor će vratiti za 2,5 – 3 godine.
 
Uljni kondenzacijski kotlovi Vitoradial 300-T mogu raditi i na prirodni plin, što je u projektu bio glavni zahtjev – mogućnost rada na alternativno gorivo s najvećom učinkovitošću koju nudi kondenzacija. Izabranom rješenju kotla Viessmann Vitoradial 2 × 545 i 2 × 425 kW pridružili su se dokazani kombinirani plamenici Weishaupt s također odličnom podrškom u Sarajevu.
Pri tome treba pohvaliti i investitora koji je mogao izabrati i jeftinije rješenje, no želio je najbolje u objektu, baš kao i Alfa Therm. Tako su na objektu ugrađene i klima-komore sa 73%-tnom rekuperacijom, iako u BiH-u još nema zakonske obveze primjena odredbi ErP 2018.
 
I PLINSKI SUSTAV TREBA UČINKOVITO PLINSKO GRIJANJE
 
Projekti rekonstrukcije ili izgradnje novih mjerno-regulacijskih stanica za tvrtku Plinacro, operatora hrvatskog plinskog transportnog sustava, bili su dobra prilika da Weishaupt ponudi cjelovita rješenja za kotlovnice i to s uključivanjem automatike Neuberger.
Projektni zadatak na MRS-ovima se najjednostavnijim riječima sveo na sljedeće: održati temperaturu prirodnog plina u zadanim okrivirima (10 – 15 °C) i istodobno osigurati automatski nadzor nad radom postrojenja uz minimalnu potrošnju energenta i zadovoljavanje najnovijih standarda o emisijama štetnih plinova. Pri tome se podrazumjevala maksimalna sigurnost pri radu postrojenja.
Projektant se odlučio za podne plinske kondenzacijske kotlove Weishaupt Thermo Condens WTC-GB. Kotlovi se isporučuju u rasponu toplinskog učina 18,2 – 290 kW, a mogu se kombinirati u kaskadu s dva, tri i četiri uređaja i dobiti učini do 1160 kW. To je posebno važno jer se u projektu radilo o različitim količinama plina tijekom godine, a plin treba zagrijavati na istu temperaturu.
 
Od tehničkih značajki kotlova valja istaknuti visokoučinkoviti izmjenjivač topline od pješčanog lijeva aluminija i silicija. Taj materijal ima zavidno veliku otpornost na starenje, a zbog iznimne toplinske vodljivosti i posebnih kontura kotao postiže vrlo velik stupanj iskoristivosti kod temperatura 40/30 °C – veći od 110%. Svi montažni dijelovi, kao što su posuda za kondenzat i sabirnik polaznog i povratnog voda izrađeni su od iste aluminijske legure. Zbog specijalnog postupka lijevanja izmjenjivač dobiva visokoučinkovite konture za prijenos topline, a zahvaljujući velikim otvorima za održavanje omogućeno je temeljito čišćenje na strani plina.Ovisno o učinu,izmjenjivač čine 3 – 8 lijevanih članaka, a zahvaljujući Tichelmannovom priključku na vodenoj strani za svaki članak se automatski namješta jednak volumni protok, što osigurava ravnomjernu raspodjelu temperature.
 
Tu je i inovativni zračeći plamenik Premix od vrlo izdržljivog metalnog pletiva od legure željeza i kroma (FeCr), što jamči optimalno izgaranje. Njegov cilindrični oblik i posebna površinska struktura pletiva osiguravaju posebno male emisije.Ako se tome doda veliki modulacijski omjer, do 1 : 6, stvorena je osnova za štedljivu uporabu energije.
Kao rezultat toga se pri izračunu pokazalo da je u nekim kotlovnicama za sustav koji je prije radio na maksimalnom učinu od 1260 kW sada dovoljno tek 400 kW. Za Plinacrove MRS-ove Weishaupt je do sada isporučio 29 kotlova WTC-GB različitih učina, a najčešće se radilo o kaskadnim rješenjima.
Radovi su se uvijek izvodili u ograničenim vremenskim uvjetima, kada se radilo i održavanje MRS-ova. Za izvođača radova je pri tome bilo važno da proizvođač opreme može isporučiti sve elemente sustava u kotlovnici, od kotlova do dimnjaka, i da se sve može precizno definirati prije isporuke.
 
Investititor je u projektnom zadatku definirao i regulaciju temperature plina u zadanim okvirima i automatski nadzor nad postrojenjima, tako da u isto vrijeme bude omogućeno i praćenje parametara kotlovnice. To je ujedno bila prilika da se zajedno s partnerom, tvrtkom MI Maris koja je ovlaštena za primjenu sustava Neuberger, ponude i takva rješenja. Pri tome treba napomenuti da je Neuberger kao proizvođač elemenata za centralni nadzor prilagođen za prikupljanje velikog broja parametara pa se često koristi i pri centralnom nadzoru industrijskih postrojenja. No, u projektu MRS-ova se nije radilo o tako složenim sustavima, iako je veliko zadovoljstvo bilo zajedno s certificiranim partnerima za ugradnju sustava Neuberger ponuditi cjelovito rješenje za svaku kotlovnicu. 
 

B. L., www.energetika-net.com

Povezane objave

Mrvice sa stola ili socijalna pomoć u energetici

HF

Želimo energetiku spustiti na lokalnu razinu

HF

Nužnost dugoročnog razvoja turizma

HF

Nikako graditi magistralu iznad stanovnika Mokošice

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više