Hrvatski Fokus
Kultura

Senje i meteori

U Varaždinu održan 25. recital suvremenoga pjesništva

 
 
U velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu održan je 16. prosinca 2017. god. jubilarni 25. recital suvremenoga pjesništva “Senje i meteori”, koji organizira Varaždinsko književno društvo u suorganizaciji s Glazbenom školom.Prvobitni naziv recitala bio je Varaždin u srcu nosim, a u međuvremenu je osuvremenjen te iz godine u godinu privlači sve više sudionika, a prevladao je i lokalne okvire jer se na nj javljaju pjesnici iz gotovo cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja. U suorganizaciji s Glazbenom školom festival je održan u čast Dana grada Varaždina koji se slavi na dan njegovoga zaštitnika svetog Nikole.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2017/12/sim4-2017_5a36c31f3e4d8_1513538592094_680x400c.jpg
Na ovogodišnji natječaj odazvalo se 92 autora iz zemlje i inozemstva. Na kajkavskom dijalektu pristigla su 94 rada od 50 autora, a na hrvatskom standardu 151 rad od 79 autora.Dodijeljena su plakete u tri kategorije, i to za najuspjeliju kajkavsku pjesmu, najuspjeliju pjesmu na hrvatskome književnom standardu te najuspjeliju pjesmu na varaždinske motive.
 
Nagrada za najbolju pjesmu nadahnutu povijesnim naslijeđem i/ili sadašnjošću grada Varaždina pripala je Goranu Gatalici iz Zagreba za pjesmu ”Varaždinska dvorišča ftapaju se v plemenite verzuše”. Nagradu za najbolju pjesmu na kajkavskom narječju osvojio je Ivan Picer iz Sigeteca za pjesmu “Ona i on”. Nagrada za najbolju pjesmu na hrvatskom standardnom jeziku dodjeljena je Ivanu Gaćini iz Zadra za pjesmu “Prelijepi dane”.
Ocjenjivački sud djelovao je u sastavu Tugomir Orak, (predsjednik), te članovi Slađana Benkus i Ivo Posavec.
 

Goran Gatalica

Povezani članci

Zvjezdana lađa

HF

Sjećanja dubrovačkog slikara Mara Kriste

HF

Svaka je ideja vrijedna načina prezentacije

HF

Pravila Festivala kazališnih amatera

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...