Hrvatski Fokus
Kultura

Univerzum anđela Željka Prsteca

Svaki je Prstecov anđeo samosvojan, njegov se lik i gesta ne ponavlja

 
 
Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Željko Prstec iz Varaždina, kreator je opusa (kome je posvetio cijeli svoj život, radeći marno i danas, nesmanjenom žestinom) doista nesvakidašnjeg svijeta, univerzuma anđela , koji su se nježno pojavili u našim životima, najprije na sjeveru Hrvatske, u već spomenutom gradu, da bi se ubrzo poput vjetra raskrilili  iznad nas, među nama, u nama. Da bi čovjek mogao stvoritri takav anđeoski specifičan, ciklus koji nastaje dugogodišnjim kontinuiranuim radom, mora biti najprije pjesnik jer samo pjesnici razumiju i govore nesvakodnevnim jezicima, koriste rijetke i udaljene nebeske riječi, pretvarajući ih u linije i ovale, rađajaći simpatična mala, dječja tijela s krilima i nevinim osmjesima i licima pravednosti i ljubavi.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/01/ZELJKOPRSTECANGJEO.jpg
Ljubavi koju na kraju svega, uvijek možemo očekivati od njih, od anđela jer oni su uvijek pored nas, vječno i kada ih vidimo i osjetimo i kada mislimo i čini nas ili znamo, kako ih nema, kako ustvari ne postoje, kako je to samo zgodna priča a oni se nevidljivi osmjehuju i opraštaju svesrdno našu neupućenost, neznanje. Prstecov ciklus je u cijelosti izvoran iako motiv postoji od pamtivijeka, slikar ga je lijepo i odmjereno ukomponirao i u u vedute svoga baroknog grada, u prostore neposrednih krajobraza, u različitim dobima dana i vremenskim razdobljima. Svaki je Prstecov anđeo samosvojan, njegov se lik i gesta ne ponavlja, on ima svoje jedinstveno lice i ponašanje, njegove su kretnje prepoznatljive.
 
Prstecovi anđeli žive unutar slikarevih slika, na diptisima, kao figurine u svjetlosnim efektima, često popraćeni s nekoliko fino odabranih riječi u lokalnom idiomu i svi su oni dio neponovljivog univerzma anđela Željka Prsteca. U Prstecovom opusu dominiraju dvije boje, plava i bijela, svojom odmjerenom nazočnošću u gracilnoj konstrukciji suptilnih svjetovnih i nebeskih krajobraza. Prstec je izgradio vlastiti svijet, začudne imaginacije, dugotrajno fokusiran na naizgled jednostavan a istodobno i tako složen motiv anđeoskih bića, koji je uprizoren na nizu slika, diptiha, vjenčića i svjetlosnih konstrukcija. Kao potporu svome opusu Željko Prstec je izgradio, stvorio i Muzej anđela u Varaždinu s nizom aktivnosti, koji funkcionira vrlo uspješno i učinkovito. Ciklus anđela varaždinskog umjetnika Željka Prsteca doista je izniman u suvremenoj produkciji, kako u likovnoj izvedbi tako i u odabiru i tretmanu motiva.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Život se odvija kroz fine nijanse, kojih ponekad nismo ni svjesni

hrvatski-fokus

Serija portreta Ive Kajzera

HF

Domoljublje nekada i sada

HF

Arkadijski krajobrazi Denisa Kujundžića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više