Hrvatski Fokus
Hrvatska

Lažni anketar ili “vanjski ekspert”

Macan je iza sebe ima aferu o kojoj se šuti cijelo desetljeće

 

 
Strukture koje diktiraju pisanje Jutarnjeg lista, među kojima je i gospođa Lukić-Pupovac, od početka su navijale za Macanov „ulazak u Vladu“, a to možemo zaključiti iz činjenice što su o njemu i njegovoj agenciji "Manjgura" propustili napisali. Krešo Macan je među prvima u Hrvatskoj osmislio lažne ankete i „vanjske eksperte“, naravno „neutralne i objektivne“, kako bi virtualnim statistikama s terena i mišljenjem za to plaćenih „stručnjaka“, stvorio nepostojeće političke trendove, a onda s tim istim podacima manipulirao širu javnost servirajući svoje statističke izmišljotine kao stručno i objektivno utemeljene.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/01/VD2NGojs.jpg
Međutim, Macan je iza sebe ima aferu o kojoj se šuti već skoro cijelo desetljeće. Priča počinje 2008. kad su Tedi Chiavelon, tajnik Istarskog demokratske Sabora (IDS) i Boris Miletić kao kandidat stranke za gradonačelnika Pule angažirali poduzeće Krešimira Macana Manjgura d.o.o. za vođenje izborne kampanje. Iako je kampanju trebao platiti IDS, koji je kao politička stranka bio naručitelj usluge; troškove IDS-ove kampanje platili su Grad Pula te mnoge gradske tvrtke (Pulapromet, Pula Parking, Plinara Pula, Pula Herculanea, Vodovod…), a tek manjim dijelom u plaćanju te narudžbe sudjelovao je IDS kao stvarni naručitelj tog posla. Kaznena prijava postoji (zakopana negdje duboko u ladicama puljskog DORH-a) te osumnjičenike tereti da su uzeli 585.264,50 kune od građana Pule. O tomu može najbolje posvjedočiti Damir Kajin.
 
Također, treba podsjetiti da je padu Zorana Milanovića znatno doprinijela afera s PR agencijom „Madison Consulting“, putem koje je, koliko je do sada znano, državni proračun oštećen za preko 300 000 kuna. Napomenimo i da je bivši vlasnik agencije „Madison Consulting“ upravo Krešimir Macan. Isto tako, ime se Krešimira Macana spominje kao i jednog od tvorca „afere“ Barbika (2014.), odnosno odvratnog „ad hominem“ pokušaja da se u predsjedničkoj kampanji diskreditira i omalovaži tadašnja predsjednička kandidatkinja, danas aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. U tom pogledu, sadašnji bi „razdor“ između Banskih dvora i Pantovčaka mogao poprimiti, blago rečenu, jednu vrlo zluradu i nepoželjnu dimenziju.
 
Plenković je trebao voditi računa o tomu da je njegovog prethodnika Zorana Milanovića PR afera došla glave, a i da mu nije najmudriji potez za savjetnika uzeti čovjeka opterećenog izvlačenjem novca iz državnog proračuna, a tek podredno tomu čovjeka koji bi ga, sukladno njegovu dosadašnjem djelovanju i svjetonazoru mogao naprosto – sabotirati.
 
Pametan čovjek uči na pogrješkama drugoga, a glupan na svojim vlastitim. Nadajmo se da budućnost neće pokazati da naš predsjednik vlade nije ovaj potonji. Uostalom, ukoliko je Andrej Plenković zabrinuti za svoj osobni „rejting“, neka se ne obazire na (lažne) ankete, već neka jednostavno počne donositi državničke odluke i provede reforme koje je najavio u predizbornoj kampanji – o tomu bi ga mogao savjetovati, ne Krešimir Macan, već njegov mađarski kolega Viktor Orban, doduše omražen u Bruxellesu, ali omiljen u Mađarskoj. Politika je, prije svega, umijeće postavljanja prioriteta.
 

Mila Marušić, http://www.hrsvijet.net/index.php/vijesti/132-hrvatska/48951-koautor-barbike-bi-mogao-dodatno-narusiti-odnose-izmedu-pantovcaka-i-banskih-dvora

Povezane objave

Poruka izdajnicima hrvatskoga naroda

HF

PLJAČKA AGROKORA – Postoje dokazi da je sve (is)planirano

hrvatski-fokus

Dokle urlikanje lažne Zvijeri?

HF

Tomislav Tomašević – lažni znanstvenik na čelu hrvatske metropole

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više