Hrvatski Fokus
Znanost

U pitanju je 17 metala

Kina drži monopol na rijetke metale važne za proizvodnju najmodernijih elektroničkih naprava

 
 
Europska unija, SAD i Japan pokrenuli su spor pred Svjetskom trgovinskom organizacijom protiv Kine jer je uvela ograničenja na izvoz nekih sirovina. Kina praktički drži monopol na rijetke metale važne za proizvodnju najmodernijih elektroničkih naprava. "Rijetke zemlje" ili "rijetki metali" 17 je metala bez kojih je nemoguća proizvodnja elektronike, nužni su za vojnu industriju i industriju obnovljive enrgije. I to globalno. Oko 97 posto tih metala u kineskim je rudnicima, uglavnom na području Tibeta. Cijena – gotovo tisuću dolara po kilogramu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/01/how-mercury-used-purify-gold-800x800.jpg
Peking najveći dio izvoza dragocjenih lantanida, bez kojih je nemoguća proizvodnja "smartphonea", televizora s ravnim ekranom, autodijelova, prodaje Japanu. No ni Europska unija ni SAD ne mogu bez "rijetkih metala". Posebno zato što su u SAD-u, njihovu nekadašnjem najvećem proizvođaču, zbog troškova poslovanja, rudnici zatvoreni.

Kako dakle Kina ima monopol na "rijetke metale", nakon najnovijih restrikcija koje je nametnula na svoj izvoz, EU i SAD su, zajedno s Japanom, Svjetskoj trgovinskoj organizaciji podnijeli tužbu. Američki predsjednik tvrdi da američki radnici trebaju imati jednaku šansu u globalnom gospodarstvu. Moramo preuzeti kontrolu nad svojom energetskom budućnošću i ne možemo dopustiti da energetska industrija pusti korijenje u nekoj drugoj zemlji samo zato što je njoj dopušteno kršiti pravila, riječi su bivšega predsjednika Baracka Obame. Tijekom posljednjih nekoliko godina Kina je postupno uvodila ograničenja na izvoz rijetkih metala, poput kvota i carina, pozivajući se na nužnost zaštite okoliša, zbog čega cijena tih metala drastično raste. (http://vijesti.hrt.hr/157002/kini-tuzba-zbog-rijetkih-metala)

Povezane objave

Digitalna umjetnost u Hrvatskoj 1968. – 1984.

hrvatski-fokus

Ubodi protiv COVID-a namijenjeni su smanjenju svjetske populacije trovanjem milijardi ljudi

hrvatski-fokus

HNOS u Hrvatskoj nije imao nikakav smisao

hrvatski-fokus

Svjetski Dan tla

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više