Hrvatski Fokus

Kim Jong Un pokušava zavaditi Južnu Koreju i SAD

 
 
Pregovori Sjeverne i Južne Koreje u demilitariziranoj zoni Kim Jong Unu omogućili su propagandnu pobjedu. Dvije strane dogovorile su se da će športaši iz Sjeverne Koreje sudjelovati na Olimpijskim igrama sljedećeg mjeseca u Seulu. Ti pregovori i „olimpijsko primirje“ mladom diktatoru omogućuju da se prikazuje kao čovjek mira iako prijeti da će svoje neprijatelje uništiti nuklearnim oružjem. Već je to vrlo neugodno, a Kim želi još nešto – zabiti klin između Seula i Washingtona. Posljednjih dana američki dužnosnici izražavaju uvjerenje da se to neće dogoditi jer su razgovori ograničeni na Olimpijadu. Ali sada je red na južnokorejskome predsjedniku Moon Jae-inu da jasno da do znanja da Sjever ne može podijeliti i pobijediti.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/01/afppe7ks.jpg.size-custom-crop.1086x0.jpg
Kimov novogodišnji govor u kojemu je predložio razgovore s Jugom iznenadio je s obzirom na Pjongjangovu politiku da o strateškim stvarima kontaktira samo s SAD-om. Po propagandi Sjevera Seul je uvijek bio marioneta američkih imperijalista. Velika iznimka  dogodila se 2000. godine, kada je južnokorejski predsjednik Kim Dae-jung potajno platio Sjeveru stotine milijuna dolara da sudjeluje na samitu. To je dovelo do kratkog razdoblja saveza poznatog kao sunčana politika podmazanog obilnim količinama pomoći.
 
Predsjednik Moon želi oživjeti sunčanu politiku, uključujući industrijski park koji je Sjeveru omogućio da zarađuje oko 100 milijuna dolara godišnje od južnokorejskim kompanija. Osporavajući američku politiku po kojoj Sjever najprije mora odustati od nuklearnih programa, Moon je od stupanja na dužnost u svibnju pozivao na direktne razgovore. Sjever je te ponude ignorirao nastojeći usavršiti svoje rakete, ali sada misli da može steći političku prednost mameći Jug natrag u pregovore. Moon je sada dobio svoje pregovore, a Trumpova administracija vjerojatno je mislila da mora izaći ususret zbog Olimpijade. Seul je tražio da se rutinske vojne vježbe odgode zbog straha da bi ih Sjever mogao iskoristiti kao izgovor za vojni udar konvencionalnim oružjem za vrijeme igara, a SAD je nevoljko pristao.
 
U ožujku 2010. Sjever je potopio jedan južnokorejski brod i ubio 46 mornara, a u studenome te godine gađao je južnokorejski otok  Yeonpyeong i ubio dva vojnika i dva civila. Sjeverna Koreja možda se nada da će Jug nastaviti pregovore nakon Olimpijade i izaći iz strožih UN-ovih sankcija koje sada stupaju na snagu; te će sankcije prekinuti tok uvoza goriva i spriječiti Sjevernu Koreju da izvozom zarađuje čvrstu valutu. To izglede pomirenja s Južnom Korejom čini osobito privlačnima.
 
Ali, iako Moon želi pomoći Sjeveru, on je suočen s većim ograničenjima nego njegovi prethodnici. Sankcije ograničuju ponudu novčane pomoći, a povišene tenzije na Korejskom poluotoku  zbog nastojanja Sjevera da postane država s nuklearnim oružjem povećale su ovisnost Juga o američkom sigurnosnom kišobranu. Američka vojska najavila je da će nosač aviona Carl Vinson i njegova borbena skupina biti uz obalu Koreje za vrijeme Olimpijade. To je bolji jamac mira nego geste mladog diktatora koji se pretvara da želi mir, a prijeti ratom.
 

The Wall Street Journal, New York (urednički komentar)

Povezane objave

TSMC – tajvanska multinacionalna tvrtka za proizvodnju i dizajn ugovora o poluvodičima

hrvatski-fokus

Pritisak Rusije raste na srednjoazijske medije

hrvatski-fokus

Scott Morrison protiv Aborídžina a za Rio Tinto

hrvatski-fokus

Stoljeće Kine?

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više