Hrvatski Fokus
Uvodnik

Uspješan Predsjedničin posjet Sarajevu

Je li Sejfudin Tokić razotkrio velikobošnjačke planove?

 
 
• Prije posjeta Sarajevu predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je kardinala Josipa Bozanića i papinskog nuncija u Njemačkoj, nadbiskupa Nikolu Eterovića. Bio je to mudar potez i poruka islamskim militantima u Sarajevu kako ima otporu Katoličke Crkve u Hrvatskoj, ali i šire. Također je dobro što je u Sarajevu razgovarala s tamošnjim vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem i na taj način zaokružila potporu Hrvatima katolicima u BiH. Zato i ne čudi što je ovaj posjet prošao bolje od očekivanja i što su ratoborni Muslimani-Bošnjaci na trenutak zašutjeli i pokušali odglumiti pristojnost. Za posjeta Sarajevu – u vrijeme dok je Bakir Izetbegović uvijek gledao okolo – hrvatska predsjednica je u nadahnutom govoru rekla sve ono što je trebala. Rekla je kako je došlo vrijeme da se prekine s višegodišnjom bošnjačkom praksom preglasavanja Hrvata i skrivanjem iza lažne priče kako BiH mora biti „građanska država“ po načelu jedan čovjek – jedan glas. Takva njezina politika razoružala je lažne Hrvate, poput Sejfudina Tokića, i primorala Majke Srebrenice da se pospu pepelom i ispričaju joj za sve one pogrde koje su izrekle protiv hrvatske predsjednice u vrijeme neviđene portuhrvatske hajke od strane Muslimana-Bošnjaka.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/01/Tan2018-1-17_115556336_0_1000x0.jpg
HRVATSKA PREDSJEDNICA U BiH – Bakir Izetbegović uvijek gleda na drugu stranu…
 
• »Bez novog izbornog zakona u BiH izbori za listopad 2018. mogli bi se raspisati, ali se njihovi rezultati ne bi mogli provesti. Bez novog izbornog zakona ne bi se mogao izabrati Dom naroda Federacije, pa onda ni predsjednik ni Vlada Federacije, niti Parlamentarna skupština BiH jer Dom naroda na državnoj razini biraju članovi federalnog. Time bi BiH došla u institucionalnu krizu što bi, bojim se, značilo daljnju destabilizaciju«, upozorava jedan od čelinika Hrvata Božo Ljubić. BiH je tako zamišljena da bi se konstitutivna prava naroda trebala štititi kroz domove naroda: dok su u Zastupničkom domu, zahvaljujući brojnosti svojih birača, najbrojniji Bošnjaci, u Domu naroda je podjednak broj Hrvata, Bošnjaka i Srba. Bivši visoki predstavnik austrijski Slovenac Wolfgang Petritsch je izmjenama zakona 2002. omogućio da Bošnjaci u dva navrata formiraju vlast u Federaciji od pripadnika hrvatskog naroda bez izbornog legitimiteta.
 
Ustavni sud jasno je rekao da je konstitutivnost naroda temelj no načelo Ustava BiH je neodvojivo od načela da je svaki narod u stanju izabrati svoje predstavnike u institucije koje su predviđene za nacionalno zastupanje: Predsjedništvo BiH, domovi naroda u entitetima i Dom naroda BiH. Po 17 hrvatskih, bošnjačkih i srpskih izaslanika te sedam pripadnika ostalih naroda u Dom naroda bira se iz 10 županijskih parlamenata i to tako da se iz svake županije bira najmanje jedan izaslanik iz svakog od tri konstitutivna naroda. Kako Hrvati u najmanje pet županija čine izrazitu manjinu, hrvatska mjesta iz ovih županija najčešće popunjavaju Hrvati koji su bili na kandidacijskim listama bošnjačkih stranaka ili oni zastupnici koji se fiktivno izjašnjavaju kao Hrvati. Primjerice – iz Posavske županije u kojoj živi 40.000 Hrvata bira se u Dom naroda jedan izaslanik, koliko i iz Bosanskopodrinjske županije u kojoj živi manje od 40 Hrvata. Većinski bošnjačke stranke koriste to kako bi i one koji se fiktivno izjašnjavaju kao Hrvati delegirali u Dom naroda. Pitanje je dokle?
 
Brian Hoyt Yee, donedavni pomoćnik američkoga državnog tajnika za Europu i Euroaziju, ulijeva strah Bošnjacima. Boje ga se jer, po njima, želi potpuno transformirati BiH.
 
Nedim Pobrić iz portala Bakira Izetbegovića Faktor.ba izvršio je analizu na temu hoćemo li mi Bošnjaci i treći puta pobijediti Hrvate na izborima pomoću bošnjačkih glasova i zaključio kako se to ne će dogoditi. Naime, da nekome ne bude nejasno, ne zalaže se Pobrić za poštenje. Naprotiv. On se zalaže za novo preglasavanje i majorizaciju Hrvata, samo se boji kako ovaj puta to se ne će dogoditi, a za to optužuje, dakako ne SDA i B. Izetbegovića, nego SDP i Nermina Nikšića. A zamjera i Željku Komšiću što je – prema njemu – prerano objavio svoju sramnu kandidaturu. Trebao je, prema Pobriću, pričekati sve do kraja, kako se Hrvati ne bi stigli „hegemonizirati“. Izetbegovićev teklič Pobrić napada SDP što će imati svoga kandidata za člana Predsjedništva iz redova ljevice i time, po njemu podijeliti glasove Muslimana-Bošnjaka, pa ne će biti dovoljno glasova za izdajicu Komšića i pobijedit će Dragan Čović. Nadalje, kandidat ljevice iz redova oduzet će glasove Muslimana-Bošnjaka za izbor njima boljega srpskog kandidata Mladena Ivanića i bit će izabran njima nemili Milorad Dodik. Tako bi se Bakir našao u društvu Milorada i Dragana, a ne u društvu Mladena i Željka. To navodi pobru Pobrića da zaključi: „Jedini pobjednici ovakve politike SDP-a zapravo su Milorad Dodik i Dragan Čović, koji će, osim vlastitih pozicija u Predsjedništvu BiH, svojim strankama nakon listopada 2018. godine neupitno osigurati i sudjelovanje u vlasti na svim razinama.“
 
Muhamed Borogovac, glavni urednik Bosanskog glasnika je lažljivac najveće vrste. I ne samo lažljivac, nego i manipulator. Kao velikomusliman usred američke prerije šalje otrovne strjelice protiv sviju. Posebnu mržnju ima prema kršćanima, Hrvatima. Kada govori o bošnjačkim varkama s izbornim zakonom na štetu Hrvata tada laže da bi pošteni izbori Hrvatima dali treći entitet. Kada govori o hrvatskom oslobađanju Bihaća tada laže da ga je oslobodio Atif Dudakovića, a Hrvati su „ubrali plodove“. Čista zamjena teza. U oslobođenju Cazinske krajine od strane Hrvatske vojske Muslimani su „ubrali plodove“, jer bi doživjeli još gori pokolj od Srebrenice. Kada govori o ubojstvu Irfana Ljubijankića, ne spominje muslimansko svirepo ubojstvo Hrvata Vlade Šantića
 
• Uoči posjeta hrvatske predsjednice Sarajevu Bošnjački pokret najavio je prosvjedno okupljanje 22 članova. Najavljeno je i održano pod sloganom sloganom "NE tuđmanizaciji BiH i STOP "ruskoj čizmi" u BiH 22 godine poslije Daytona".
 
Sejfudin Tokić se 1990. godine opredijelio biti Hrvat i tada je potpisao izjavu da: „se osjeća kao Hrvat, da govori hrvatskim jezikom, osjeća pripadnost hrvatskom narodu i njegovom identitetu, da osjeća solidarnost s tim istim narodom i da se taj identitet i jezik u njegovoj kući oduvijek njegovao“. I dobio je hrvatsku putovnicu, a time i hrvatsko državljanstvo. Sada se postavlja pitanje tko je Sejfudin Tokić danas? Danas je on bošnjački militarist, negator svega hrvatskoga i predsjednik “Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda”. I kao takav „hrvatski državljanin“ on negira postojanje Hrvata u BiH i vrijeđa Hrvate diljem svijeta. Vrijeđa predsjednika Franju Tuđmana, najzaslužnijega čovjeka da BiH ne postane srpska kolonija. I to ti je hvala na bošnjački način!
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/01/141109041.jpg
Sejfudin Tokić
 
• Do održavanja zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske u lipnju 2017. u Sarajevu nije bilo reciprociteta u stjecanju vlasništva nad nekretninama građana iz Federacije BiH, ali je zato bilo reciprotiteta između Hrvatske i građana koji žive na teritoriju Republike srpske. Ranije je za Federaciju BiH postojao reciprocitet, uz uvjet da fizičke osobe stalno borave i obavljaju dopuštenu djelatnost, a pravne osobe ako obavljaju djelatnost u Hrvatskoj. Jednaki reciprocitet postojao je za Distrikt Brčko, uz iste uvjete kao i za Federaciju. Što se tiče Republike srpske reciprocitet za sticanje prava vlasništva nad nekretninama sa Hrvatskom postoji i to je naglašeno – bez ikakvih ograničenja.
 
• Uvijek treba podsjećati na neke zaboravljene činjenice. Godine 2005. na Brijunima je tadašnji slovenski predsjednik vlade Janez Janša s tadašnjim hrvatskim kolegom i predsjednikom HDZ-a Ivom Sanaderom potpisao Brijunsku deklaraciju o izbjegavanju incidenata. Taj Janšin potpis bio je poziv na povratak na stanje iz lipnja 1991., što znači da je njome i Slovenija de facto odustala od parafiranog sporazuma Račan-Drnovšek iz 2001., što Janši mnogi u Ljubljani i danas zamjeraju. Time je Janša spasio Hrvatsku, a spasio ju je i 2013. godine, kada je s tadašnjim predsjednikom Hrvatske vlade Zoranom Milanovićem u Mokricama potpisao memorandum o Ljubljanskoj banci, zahvaljujući kojem je Hrvatska ušla u EU, iako Hrvatska nikad nije provela taj memorandum. Činjenica je da je trenutačno na vlasti u Sloveniji "njemačko-ruska" politička elita, dok je Janša "proamerički političar". Budući da hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zasigurno vodi proameričku politiku – a Andrej Plenković ponavlja da nije „bruxelleski ćato – jasno je da bi za Hrvatsku bilo daleko povoljnije pregovarati s Janšom, a ne s onima kojima su Angela Merkel i Vladimir Putin puno draži.
 
• Slovenska vlada je 11. siječnja 2018. donijela nekoliko novih provedbenih zakona i predložila Zboru (slovenski Sabor) da ih prihvati po žurnom postupku. Predložene su izmjene zakona o općinama i njihovu teritoriju u onom dijelu koji se odnosi na općinu Piran, kojoj su 1994., na zahtjev tadašnjeg parlamenta i uz suglasnost tadašnje vlade Janeza Drnovšeka, “priključeni” hrvatski zaseoci Mlini, Škodelin, Bužini i Škrilje na lijevoj obali Dragonje. Novi bizantinski pokušaj Ljubljane da prevari Hrvate.
 
Dražen Ciglenečki je u Novom listu 8. siječnja 2018. napisao ovo: »Politiku HDZ-a je devedesetih, podsjetimo, kreirao Franjo Tuđman, stari partizan i bivši general JNA. I taj Tuđman nikad nije rehabilitirao NDH, makar mu se to povremeno pripisivalo. Tuđmanova teza izrečena na prvom Saboru HDZ-a da "NDH nije bila samo kvislinška tvorevina i fašistički zločin nego i izraz težnji hrvatskoga naroda" ne predstavlja povijesni revizionizam, premda možemo samo nagađati, budući da ih nitko nije pitao, jesu li Hrvati te 1941. zaista htjeli vlastitu državu.« Ciglenečki je novinar Novoga lista, a u zadnje vrijeme tema mu je Stipe Mesić i njegovo kamelonstvo. Za razliku od drugih novinara Novoga lista, Jutarnjega lista ili Slobodne Dalmacije, koji i dalje brane Stipu i njegovo „ustašovanje“, Ciglenečki tako ne misli. On opravdano ulazi u Mesićev svima nama čudan mentalni sklop preživljavanja u politici. Ali, samo na nešto drukčiji način. No, vratimo se uvodnoj Draženovoj rečenici. Ona je čudna pri samome kraju. Tamo gdje novinar-komentator popuje o NDH. On ne će reći da je izjava Franje Tuđmana na Prvom općem Saboru HDZ-a u Lisinskom 24. i 25. veljače 1990. bila oda „ustaškoj državi“, nego on, Ciglenečki, na jedan lukav način pokušava omalovažiti – a time i negirati nastanak i postojanje hrvatske države od 1941. godine – samu činjenicu nastanka hrvatske države tijekom Drugoga svjetskog rata i kroz tzv. demokratske naočale. Naime, Ciglenečki se pita: Jesu li Hrvati te 1941. zaista htjeli vlastitu državu? To je na tragu suvremenih izjava španjolskoga diktatora Mariana Rajoya koji Kataloncima prijeti tenkovima jer krše Ustav iz 1975. Ciglenečki je samo još trebao predbaciti Tuđmanu da je svojom izjavom iz 1990. o »izrazu težnji hrvatskoga naroda« za svojom državnošću 1941. prekršio ustav Kraljevine Jugoslavije iz 1929. godine.
 
• Pokopan Predrag Lucić. Sahranjen kultni feralovac. Predrag Lucić pokopan po vjerskom obredu! Da, svećenik je u Vječni život ispratio feralovca Predraga. I to ne bilo koji, nego njegov stric fra Josip Lucić! Tko bi rekao da je Lucić vjernik, a još više – katolik. U Feralu bliskom Jutarnjem listu, u redakcijskom članku piše da su sućut obitelji došli iskazati brojni Lucićevi prijatelji i kolege, i onda ih nabraja: Rade Šerbedžija, Viktor Ivančić, Boris Dežulović, Zoran Pusić, Ivica Ivanišević, Veljan Radojković, Marin Jurjević, Davor Bernardić, Milorad Pupovac itd. Siniša Kekez u Slobodnoj Dalmaciji dodaje Milana Pleštinu, Vesnu Teršelič, Ivu Žanića, Krunu Lokotara, Marka Tomaša, Ahmeda BurićaDirektno također dodaje popis onih koji su na groblje Lovrijenac stigli: Žarko Radić, Heni Erceg, Damir Markovina, Franko Vidović, Marijana i Ivica Puljak, Drago Pilsel… To je društvo u kojem ja nikada ne bih htio biti. Mesićevskim rječnikom: s njima se ni u tramvaju ne bih htio voziti. 
 
Dok Jutarnji iNovi list prešućuju da je njihov idol na posljednji počinak ispraćen po katoličkom obredu, od Siniše Kekeza saznajemo da je Predrag Lucić ispraćen je uz »dostojanstven crkveni obred fra Josipa Lucića i glazbenu podlogu koju su činile pjesme Beatlesa, Jima Morrisona, Arsena Dedića, Branimira Štulića do zaključne "Always Look on the Bright Side of Life«. I glazbena podloga odudara od pokopa vjernika. Ima tu i sotonista… »Od Lucića su se došla oprostiti i brojna poznata imena iz različtih sfera… Došli su i brojni Predragovi kolege iz Slobodne Dalmacije, Ferala i Novog lista«, piše spomenuti novinar Slobodne Dalmacije. I to je društvo u kojem ne bih nikad htio biti. Kuriozitet je katolički obred čovjeku koji je mrzio sve što je katoličko i hrvatsko! Istina, obred je vodio Predragov stric, umirovljeni splitski svećenik Josip Lucić (najobičnije privatiziranje!) i pritom izjavio: »Moj je nećak sve ideologije demontirao humorom,te je, baš kao i Isus Krist, volio i ujedinjavao sve ljude, kulture i civilizacije«. Malo veća glupost.
 
• Splitski svećenik fra Luka Prcela nepravomoćno je oslobođen optužbe za prekršaj iz članka 14. Zakona o javnom redu i miru. Sudili su mu po optužnom prijedlogu DORH-a, tužila ga je ratoborna novinarka Nataša Škaričić, jer joj je zasmetala Prcelina propovijed na HTV-u u kojoj je svećenik između ostaloga rekao: "Tko to kaže da je današnja hrvatska država nezavisnija od one koja je bila od '41. do '45.? Ma ja pitam, ako je to morala reći pred Amerikancima, onda postavljam njoj pitanje. A zašto nisi rekla: 'Pa nismo mi Hrvati bacili atomsku bombu na Hirošimu i Nagasaki, pa nismo mi bombardirali ni Dresden, ni Hamburg.' Koga smo zapravo ubili izvan svojih granica?" Sutkinja je pravilno postupila i zaključila da nije dokazano da je počinio djelo za koje je optužen, jer njegova propovijed predstavlja tek oblik izražavanja pojedinca, zajamčenog člankom 38. Ustava RH prema kojem se jamči sloboda mišljenja i izražavanja misli pa je tako i konkretna propovijed produkt zaštićenog prava na slobodu izražavanja u demokratskom društvu, što podrazumijeva iznošenje i onih stavova koji nisu opće prihvaćeni, obrazložila je u presudi.
 
• Zastupnik Mosta Miro Bulj pita svašta, no ovaj put pitao je pametno. Pitao je Hrvatsku vladu o 'nadgrobnim četničkim natpisima u Borovu Selu, Krnjaku, Kistanjama i Brđanima'. Tražio i da se Vlada izjasni o izjavama Milorada Pupovca, koji je hrvatskoga generala Janka Bobetka usporedio sa Slobodanom Miloševićem, Slavkom Dokmanovićem i Milanom Babićem, odgovor nije dobio. Nije mu odgovoreno ni hoće li se Vlada založiti kod Pupovca da da odgovor na pitanje gdje je danas dr. Ivan Šreter. Ako nije odgovorio Pupovac, Bulju je odgovorila Vlada, a bolje da i nije, jer se je svojim odgovorom osramotila. Odgovarajući o četničkim spomenicima i napisima na njima Vukašinu Šoškočaninu, Vojislavu Miliću, Mili Babiću, spomeniku pripadniku Knindži uKistanjama i 'pobunjenim Srbima' u Brđanima, Vlada je napisala kako 'kazneno zakonodavstvo RH ne propisuje načine ili postupak uklanjanja postavljenih spomenika ili obilježja te u tom smislu ne predstavlja temelj za uklanjanje spornih objekata iz predmetnog pitanja'. Još je dodala kako bi se ti spomenici 'mogli ukloniti ako su rezultat kakvog kažnjivog djela'. Kao nisu!
 
• I kod Aleksandra Stankovića postoji najobičnija zamjena teza. Ovaj voditelj protuhrvatske emisije Nedjeljom u 2 pozvao je vasceli svet da ga zaštiti od „ustaša bojovnika“ i da zaustave „govor mržnje u medijima“. Ako itko širi govor mržnje u medijima, onda je to prvi upravo Stanković, koji u svoju emisiju poziva sve Srbe, četnike, udbaše, orjunaše, jugoslavene i drugi talog. Svoje neistomišljenike on naziva „intelektualnim krkanima“, što je najobičniji govor mržnje. U bok mu idu samo još dva medija: Pupovčeve Novosti i Babićev Index. To se najbolje vidi i u jednom komentaru na Indexu: »Ante Kumovski · Zagreb, Croatia Ajde leftardi polakše… Index bi po bilo kojim kriterijima bio šovinistički (veličaju diktatorski jednoumni komunistički režim) a da ne govorim o poticanju na mržnju. Dakle ne radi se o slaganju ili neslaganju nego o djelu koji bi i po sadašnjim zakonskim uredbama imao elemente za sankcioniranje. I opet Vas ja osobno ne bi zabranio. Dobro služite velikoj većini da vide s kim i čim žive u istoj državi.«
 
• Dokle smo mi Europljani stigli u strahu da se nekome ne zamjerimo. Više se u „zapadnim demokracijama“ ne smije reći Crncu da je crnac, Romu da je Ciganin, pederu da je homoseksualac… I Italiju je zahvatilo to ludilo da manjina progoni većinu. Attilio Fontana, kandidat koalicije desnog centra za predsjednika najrazvijenije talijanske regije Lombardija izjavio je prije neki dan da je potreba Talijana da očuvaju bijelu rasu zbog nenadziranog ulaska migranata iz Afrike, da bi se – pod pritiskom bolesne javnosti – ispričao: „Loše sam se izrazio i sada me to boli. Radilo se o jednoj nesretnoj izjavi mada i dalje vjerujem da ovakva nekontrolirana migracija riskira stvaranje velikih problema za našu državu. Mislim da nije dobro omogućiti, bilo kome tko to želi da, bez kontrole uđe u državu i sve to, bez ikakvog plana o tome što će raditi, gdje će živjeti, koju školu će pohađati, koja socijalna služba će mu pružiti pomoć“.
https://www.esauriente.it/wp-content/uploads/2018/01/Elezioni-in-Lombardia-il-candidato-del-centrodestra-Attilio-Fontana-Gli-immigrati-vogliono-occupare-il-nostro-territorio-dobbiamo-ribellarci.jpg
Attilio Fontana
 
• U Poljskoj se nešto događa. Došlo je do smjene u dva ministarstva. Novoizabrani poljski predsjednik vlade je Mateusz Jakub Morawiecki. Odmah po izboru Morawieckog je u Bruxelles poslao Jaroslaw Kaczynski. Nakon podužeg razgovora s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom Morawiecki je požurio u tamošnje poljsko veleposlanstvo i jasno poručio: »Cilj reforme pravosuđa, kojom se s gledišta Komisije, ali i mnogih članica EU-a poljskoj vladi daju pretjerane ovlasti pri imenovanju sudaca i time urušava sustav podjele vlasti, jest unaprijediti sustav i učiniti ga još pravednijim i objektivnijim.« Na upite novinara Junckeru hoće li Poljskoj uskratiti novčana sredstva Unije Luksemburžanin je odgovorio: »To je teško, jer bi se u zemljama srednje Europe mogao raširiti dojam da zapadna Europa sama želi voditi EU«. Činjenica je da Njemačka i Francuska u proračun EU-a uplaćuju više nego što iz njega primaju. Poljska je 2016. iz europskih fondova primila oko sedam milijardi eura više nego što je doznačila Bruxellesu, što znači da je najveći neto primatelj sredstava EU-a.
 

Marijan Majstorović

Povezani članci

Titoljubac iz Pogane Vlake

HF

Što je dozvoljeno Srbobranu, nije dopušteno HT-u

HF

Političari vladaju strašenjem stanovništva

HF

Čovjek koji je zadužio Hrvate

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...