Hrvatski Fokus
Uvodnik

Viktor Orbán bocnuo Andreja Plenkovića

Dalija Orešković: Svi se trebamo okupiti na Trgu bana Jelačića i ispričati Tomislavu Karamarku

 
 
• Hrvatsku je posjetio mađarski predsjednik vlade Viktor Orbán. Po dolasku u Zagreb Orbán je istaknuo da je došao "u cilju promjene ove neprirodne situacije i da vratimo naše odnose na normalan kolosijek". Neizostavna tema bili su MOL i hrvatsko nepotrebno ustrajavanje na progonu čelnika MOL-a Zsolta Hernádija. Orbánov domaćin Andrej Plenković više ne spominje kako će do konca ove ili neke druge godine otkupiti MOL, ali nastoji to pitanje ostaviti otvorenim i mogućim za neka druga vremena, dok kod Mađara tu nema puno filozofiranja. Orbán je rekao da Mađarsku zanima MOL jer Mađarska ima paket dionica u njemu, ali da je to prvenstveno "pitanje odnosa između dvije kompanije". Puno vrući krumpir je tjeralica za Hernádijem za koju je mađarski gost rekao da je to "pravno pitanje". Na izravno pitanje novinara Viktor Orbán je rekao: "To smatramo pravnim pitanjem, a kod nas se politika ne upliće u pravna pitanja. Nismo se uplitali dosad, ne ćemo ni ubuduće. Pravosuđe mora ići svojom logikom i putem. Ne ću sklapati tajne dogovore vezano ni uz kakve pravne probleme jer striktno podržavam potpuno razdvajanje međudržavnih odnosa i međunarodnog prava", čime je dobrano bocnuo Plenkovića kojemu nije ništa preostalo nego da ponavlja za Orbánom kako on dobro zna što je podjela vlasti i koje su zadaće pravosudnih tijela i izvršne vlasti pa se i ne namjerava miješati u pravosudna pitanja.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/12/hernadi.jpg
Zsolt Hernádi i Viktor Orbán
 
• Uoči posjeta Zagrebu predsjednika mađarske vlade Viktora Orbána ispred hotela Esplanade okupila se šačica lažnih "antifašista" i antifa aktivista iz Gonga, Kljopa, Crosola i Inicijative Dobrodošli s transparentom protiv uvaženog gosta. No, nije to neki problem. U demokraciji postoji pravo na prosvjed, problem je što su u riječkome Novom listu to popratili na krajnje rasistički način objavom teksta novinara Borisa Pavelića i opremom članka koji vrijeđa i nadnaslovom »Nedragi gost« i naslovom »PROSVJED PROTIV ORBANA Aktivisti: Orban "smrdi na fašizam"« (http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/PROSVJED-PROTIV-ORBANA-Aktivisti-Orban-smrdi-na-fasizam)
 
• Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je odlučilo da su bivša ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić te ministar financija Zdravko Marić povrijedili načelo obnašanja javne dužnosti u slučaju Agrokor, no za to nije previđena nikakva kazna. To je bilo i za očekivati, jer u zadnje vrijeme vladajući u Banskim dvorima prijete članovima Povjerenstva, a posebno predsjednici Nataši Novaković. Ozbiljno treba sumnjati u ovu odluku Povjerenstva. Naime, činjenice govore da su Dalićka i Marić bili u sukobu interesa, Isto tako činjenice govore da su u sukobu interesa bili Andrej Plenković i Božo Petrov kada su tajno pregovarali s Ivicom Todorićem, a posebno je Plenković bio u sukobu interesa glede skupine Borg. Ako je Tomislav Karamarko abdicirao zbog potencijalnoga sukoba interesa, ovdje je situacija puno čišća i aktualni predsjednik Vlade već je odavno morao podnijeti ostavku. Jer 100 milijuna eura savjetničkih usluga nije mala stvar. Zato dobro kaže bivša čelnica Povjerenstva Dalija Orešković da »ako ovo ne zaslužuje ostavku cijele Vlade, onda se svi trebamo okupiti na Trgu bana Jelačića i ispričati se Tomislavu Karamarku«.
 
• U Sabor je upućen Konačni prijedlog zakona o udžbenicima. U isto vrijeme HNS-ova bezobzirna ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak laže da će usvajanjem ovoga zakona biti lakše školske torbe i niže cijene udžbenika. Još hvali "digitalizaciju", ustvari skupe i nepotrebne tablete, koji su samo sredstvo dobre zarade za nju, njezinu stranku koja ju je i postavila na dužnost ministrice i za prepredenoga Ivana Vrdoljaka.
 
• U razgovoru za Jutarnji list nepravedno progonjeni čelnik Dinama Zdravko Mamić između ostaloga izjavio je: »Pa ja sam, bez lažne skromnosti, najzaslužniji za sve lijepo što se događalo u hrvatskom nogometu. Ja sam u temeljima, ja sam broj jedan u Savezu i Dinamu. Mi smo drugi na svijetu, Dinamo ima proljeće u Europi, kao i njegova B momčad i juniori. Mladi su se plasirali na Europsko prvenstvo. Valjda sam ja bio čelni čovjek hrvatskog nogometa« i dodao »Najveći državni dužnosnici pozivali su navijače da izbace Hrvatsku s EP-a u Francuskoj, pa su i hrvatski nogomet prozivali močvarom«. Na podpitanje novinara na koga konkretno misli, slatkorječivi Mamić je rekao: »Na lijevu Vladu. Na bivšeg predsjednika Ivu Josipovića, na Ranka Ostojića, ministra Lalovca i cijeli njihov aparat. Moj pakao je počeo kad sam dao podršku Kolindi Grabar-Kitarović. Počeli su mi dolaziti Josipovićevi emisari i upozoravali me da se maknem i da će mi spakirati«. Nakon ovoga još nam je jasnije sve oko nereda na stadionima, svastike na Poljudu i pravosuđa u službi politike.
 
• Kada smo već kod Hajduka treba reći da mu niti dinamovac Siniša Oreščanin ne može pomoći. Nakon poraza u Osijeku od tamošnjeg prvoligaša u polufinalu Hrvatskoga kupa očekujemo da će i popularni Siks dobiti otkaz. Otkaz će dobiti svi samo ne klupska uprava i spasiteljska udruga Naš Hajduk.
 
• U prošlom uvodniku zapitao sam se tko je Lora Vidović, a nakon gostovanja na privatnim televizijama, a posebice na državnoj Hrvatskoj televiziji samo po nazivu, očito je da je ona najobičniji proizvod liberalnoga projekta čiji su se tvorci odgajali i obrazovali na jugoslavenskoj "antifašističkoj" ideji lijevoga fašizma najgore vrste. Na HRT-u pučka pravobraniteljica tvrdi da, kao što pijanac vidi bijele miševe, posvuda vidi "ustaše" i "kukaste križeve". I ne samo da ih vidi, nego u tom stanju "ustaškoga tremensa", još tvrdi kako ti njezini, samo njoj vidljivi "ustaški kukasti križevi", "smetaju pripadnicima naroda koji su bili žrtve ustaškog režima u Drugome svjetskom ratu". Zbog ovakvih laži Lora ne samo da ne bi smjela niti sekunde više biti pučka pravobraniteljica, nego ne bi smjela biti zaposlena u nijednoj državnoj ustanovi. A zašto nije tako? Zato što nemamo vlast koja štiti hrvatsku državu i hrvatski narod u njoj. Isto misli i političar povratnik Anto Đapić, te tvrdi: »Za ovo što je govorila gospođa Vidović u svakoj uređenoj državi ne bi mogla obnašati dužnost koju obnaša«.
 
• Dok Lora Vidović jedina u Hrvatskoj vidi "ustaške bijele miševe", trenutačni povjesničar Ivo Lučić u istoj emisiji HRT-a i dalje brani Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima. Pitamo se dokle?
 
• Nedavni sukob u Saboru između Gordana Jandrokovića i Hrvoja Zekanovića iznio je na površinu lošiju stranu predsjednika Sabora. U namjeri ušutkavanja Zekanovića da ne govori što se ne sviđa Jandrokovićevu šefu s druge strane trga predsjednik Sabora je rekao: "Kolega Zekanoviću, svatko ima pravo na svoj način obilježiti nečiju smrt… ja bih vas samo molio da ne zloupotrebljavamo nečiju tragedijuza skupljanje političkih bodova". Iz ovoga se vidi tko je Gordan Jandroković i kako, bojeći se za svoju političku karijeru, ne će riječju niti spomenuti ime i prezime generala Slobodana Praljka, nego o njemu govori kroz "nečiju smrt" i "nečiju tragediju". Sramota i dokaz kako čovjek može nisko pasti. 
 
• U studenome ove godine na sjeveru Bačke održano je nekoliko skupova i okruglih stolova u kojima su se odnarođeni bunjevački Hrvati dodvoravali srbijanskoj vlasti u Beogradu i Novome Sadu. Na okruglom stolu u Subotici pod nazivom "Gdje su Bunjevci nakon sto godina?" prof. dr. Aleksandar Raič je kazao: »Prije sto godina Bunjevci su se iskazali kao samostalan narod i svojom voljom pristupili Srbima u razvijanju jedne demokratske države« i dodao: »Bunjevci su 1918. donijeli ispravnu odluku i sudjelovali na Velikoj narodnoj skupštini u Novome Sadu. Tada su bili bitan politički subjekt i dobili tretman kao i ostali narodi«. Iako nijednom riječju ne spominje Hrvate, nužno je čuti što je još Raič rekao: »Bunjevci su jedan od najugroženijih naroda na Balkanu kojem prijeti nestanak«, što je istina. Ali, ima nešto što ne samo da nije istina, nego je ujedno i opasno i jadno. Naime, Raič otvoreno govori da bunjevački Hrvati nisu Hrvati. »Kroz povijest njihov se status mijenjao da bi danas bili priznati kao nacionalna manjina samo u Srbiji, dok je u Mađarskoj njihov status promijenjen i asimilirani su u hrvatski, mađarski ili srpski korpus. Raspadom Jugoslavije dolazi do zaoštravanja odnosa između Srbije i Hrvatske po takozvanom bunjevačkom pitanju… Nakon Drugoga svjetskog rata proglasom koji je 14. svibnja 1945. donio Glavni narodnooslobodilački odbor Vojvodine svi koji su se tada izjašnjavali kao Bunjevci i Šokci morali su se izjasniti kao Hrvati bez obzira kako se osjećali i nasilno im se kao nacionalnost pisalo Hrvat u dokumentima… Raspadom Jugoslavije u ratovima tijekom 90-ih godina prošloga stoljeća, za vrijeme vlasti Slobodana Miloševića, Bunjevci su dobili priliku da izaberu da budu dio konstitutivnog naroda ili nacionalna manjina. Tadašnje rukovodstvo Bunjvaca odlučilo je da se izjasne kao nacionalna manjina… Hrvatska nikada nije priznavala Bunjevce kao poseban narod ili manjinu i uvijek su se trudili da ih asimiliraju u Hrvate, smatrajući ih dijelom svoga etnosa«. (https://www.dnevnik.rs/article-comments/330431) Slično zbori i Suzana Kujundžić, predsjednica Bunjevačkog nacionalnog savjeta. »Prije sto godina Bunjevci su bili svjesni svog identiteta i u toj želji ostvarili su da se odvoje od Austrougarske i priključe Srbiji. Mislim da smo prije jednog stoljeća donijeli ispravnu odluku da se prisajedinimo Srbiji, jer svi vidimo kako su Bunjevci prošli u Mađarskoj. Moramo sačuvati naš jezik, identitet. Mislim da smo danas na razini koja je zaista respektabilna, ako se ima u vidu sve ono kroz što smo prošli«, rekla je ona između ostaloga.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/12/0-2017-05-24_18.41.03.jpg
Aleksandar Raič
 
Mirko Zelenika, bivši logoraš i predsjednik Hrvatske udruge logoraša,u razgovoru za magazin 'Argumenti' Naše TV (https://poskok.info/zelenika-brammertz-mi-je-otkrio-zasto-su-iz-optuznice-protiv-delica-izostavljeni-zlocini-nad-hrvatima/) progovorio je o svome upitu haaškom tužitelju Sergeu Brammertzu, inače pripadniku njemačke manjine u Belgiji, kako je moguće da je muslimanski general Armije BiH Rasim Delić za ubijanja, paljenja, silovanja, progone… Hrvata dobio samo tri i pol godine. Brammertz, ovaj dobro nam znani mrzitelj Hrvata, mu je odgovorio da je Sudsko vijeće naredilo Tužiteljstvu da iz optužnice izbaci dio koji se odnosi na ratni zločin nad Hrvatima. Idemo dalje i pogledajmo kako je u vrijeme divljanja muislimanskih mudžahedina po Bosni i Hercegovini bilo tijekom rata. Prijatelj umirovljenog liječnika Tihomira Mandića iz Širokoga Brijega, viši medicinski teničar, bio je zarobljen od muslimana i zatvoren u logor. Već sutradan nakon zarobljavanja dolazi "šef" kojeg prijatelj prepoznaje iz medija ali ne zna mu ime. S njim u pratnji su još dvojica oficira i jedan dječak u uniformi, koji stalno okreće pištolj prema logorašima. Na pitanje: »Šta ćemo s njima?«, šef odgovara: »Pobijte ustašku marvu, gori su od četnika!« Srećom, nisu ga poslušali, kaže prijatelj. "Šef" je bio Sefer Halilović, a dječak njegov sin Semir Halilović, heroj bošnjački. Naravno, Sandžaklija Sefer Halilović (rođ. 1952. u Srbiji), stranac u BiH, sadašnji domoljub i heroj, a pok. general Slobodan Praljak (rođ. u Čapljini) je agresor i zločinac! Da ne bi!
 
• Ferid Muhić (Mahoje kod Zavidovića, NDH, 8. VI. 1943.), bošnjački filozof i lingvist tvrdi da su, Srbi i Hrvati nastali od Bošnjaka! Ovo nije dvojba poput one tko je stariji – kokoš ili jaje, ovdje je to samo malo drukčije. Prema ovome profesoru na privremenom radu u Skoplju Bošnjaci, koji su „nastali“ 1993. godine, stariji su od naroda čija je povijest stara nekoliko tisuća godina. No, nije ovo neka novost. Novostvorena „bošnjačka pamet“ samo je produkt srbijanskih laži o tomu da su svi na svijetu potekli od Srba, od Isusa Krista, preko Fidela Castra, pa sve do naših dana. Kako prema tim srbijanskim pametnjakovićima nema Hrvata, Crnogoraca, Muslimana-Bošnjaka, Makedonaca, Bugara, Vlaha, Židova…, jer su svi Srbi, tako je i Ferid Muhić ušao u svojatanje kojemu premca nema. »Do kraja XIX. stoljeća nitko u Bosni nije bio Srbin i Hrvat, već pravoslavac i katolik. Veliki dio bosanskih Srba i Hrvata su Bošnjaci, koji su primili kršćanstvo. Ne postoji nijedan dokument o prisilnom prihvaćanju islama na Balkanu. To je uvijek bilo dobrovoljno, i to je veliki moralni čin i akt hrabrosti, jer se radi o radikalnom prekidu s dotadašnjim načinom života: nema više alkohola, svinjetine, valjalo je pet puta klanjati na dan, postiti, do 50. godine biti turski vojnik. Turci nisu tjerali kršćane u vojsku, jer se smatralo da je Božji grijeh siliti nekoga da gine za boga u koga ne vjeruje«, pametuje Muhić i (s)kreće u lingvističke vode. »Svi u Bosni moraju prihvatiti da su Bosanci, i to je tako i tu nema razgovora, jer svi govore bosanskim jezikom. Srpski i hrvatski jezik su samo istočna i zapadna varijanta bosanskog jezika, koji je standardiziran pravopisom oko 200 godina prije Vukovog rječnika. Nigdje se ne spominje, na primjer, odakle vode podrijetlo Bošnjaci muslimani, već samo kaže da su tu odvajkada i da su nikli u Bosni s prvom travom«.
 
• Protiv Marakeškoga sporazuma su SAD, Austrija, Mađarska, Australija, Češka, Bugarska, Estonija, Poljska, Izrael, Slovačka…
 
• U laganju da su nam migranti jedini spas i da ih moramo zato prihvatiti uključili su se University College London i medicinski znanstveni časopis Lancet (https://bit.ly/2ASQyqF) i tvrde da neko njihovo istraživanje pokazuje da su migranti zdraviji od stanovništva bogatih država u koje se useljavaju i da će zbog toga oni skrbiti za stare i bolesne jer će, primjerice, Ameri, Englezi i Nijemci puno prije umrijeti. Ibrahim Abubakar, predsjedatelj Povjerenstva za migracije i zdravlje UCL-Lanceta još dodaje da migranti pozitivno doprinose gospodarstvu zemlje domaćina, a u bogatim državama kao što su Velika Britanija i SAD. Slično zbori i urednik časopisa Lancet Richard Horton te izjavljuje da migranti općenito gospodarstvu države primateljice daju više nego što od nje uzimaju. Nakon ovoga istraživanja ne smije više biti onih koji se protiv Marakeškom sporazumu.
 
• Predsjednica saborskoga Odbora za obitelj, mlade i šport Nada Turina Đurić iz HNS-ove druge skupine pod imenom Glas dopustila da radnoj sjednici nazoči i predstavnik udruge Dugine obitelji. Uskoro će u Sabor na sjednice smjeti i usvojenu djecu dovoditi.
 
• Svjetske agencije javljaju da je kalabreška mafija ‘Ndrangheta jedina skupina organiziranog kriminala koja djeluje na svim kontinentima. Agencije prenose ono što je u svojoj knjizi Tajna povijest ‘Ndranghete napisao kalabreški protumafijaški tužitelj Nicola Gratteri. Ako je ova južnotalijanska mafija toliko uspješna, onda zasigurno i u Hrvatskoj ima svoje interese, ljude i kapital.
 
• Nije samo mafija ugroza stabilnosti pojedinih država na svijetu. U Novome Zelandu svjesni su da opasnost dolazi i putem nenadziranoga uvoza telekomunikacijske opreme, pa su Novozelanđani blokirala prijedlog za korištenje telekomunikacijske opreme kineskog Huaweija zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost, s obzirom na povezanost kineskih kompanija i vlasti. Naime, tamošnja telekomunikacijska tvrtka Spark New Zealand željela je koristiti Huawei opremu u razvoju svoje mobilne mreže, ali su vlasti u Wellingtonu rekle ne. Prije Novoga Zelanda i Australija je blokirala Huaewiju i kineskoj tvrtki ZTE mogućnost pružanja 5G tehnologije za australske bežične mreže zbog pitanja nacionalnoj sigurnosti. SAD i Velika Britanija izrazili su zabrinutost zbog Huaweija, zasad ga samo kritiziraju u Njemačkoj, Japanu i Južnoj Koreji. Da s Huaweijem nešto nije u redu potvrđuje i kanadsko uhićenje Meng Wanzhou, šefice financijskog odijela ove kineske tehnološke tvrtke i kćeri osnivača tvrtke Rena Zhengfeija. Kanađani su je uhitili i izručit će ju Amerikancima zbog kupovanja američkih proizvoda za Iran i druge države koje su pod američkim sankcijama.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/12/nz-huawei01-061218.jpg
Meng Wanzhou
 
• Nakon što je papa Franjo malo promijenio Očenaš, neke su žene teologinje objavile tzv. Žensku Bibliju. Bitno je da se mijenja.
 

Marijan Majstorović

Povezane objave

Politički obračuni s neistomišljenicima

HF

Najobičnije bacanje prašine u oči

HF

Državni odvjetnik podržao Milijana Brkića

HF

Velikosrpska i svetosavska zloporaba potresa na Banovini

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više