Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

ŠPIJUNAŽA – Krtica je došla iz Kine

Uhićen bivši agent CIA-e koji je optužen da je prodao je popis mreže informatora u Kini

 
 
Kao u nekoj špijunskoj priči, FBI je, na aerodromu u New Yorku, uhitio Jerryja Chun Shing Leea. Svi ljudi koji su u Kini tajno radili za američke tajne službe, bili su ili ubijeni ili uhićeni. Krtica je došla iz Kine. FBI je jučer objavio vijest da je uhitio Jerry  Chun Shing Leea, 53 godine, američkog državljanina kineskog podrijetla, i bivšeg agenta CIA-e (radio je za Agenciju u periodu između 1994. i 2007.), optuženog da je Pekingu prodao dragocjene informacije o mreži američkih špijuna u Kini, omogućujući tako Pekingu da ju razotkrije i neutralizira. Bio je to jedan od najtežih udaraca koje su američke tajne službe ikada dobile. Neki agenti su išli tako daleko da su to usporedili s izdajom dvostrukog igrača Aldrich Ames koji je sredinom osamdesetih godina, Moskvi dostavio krucijalne i važne informacije.   
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/01/180119-jerry-chun-shing-lee-ew-651p_3455d6564758f359269c0d63e3b2cf26.nbcnews-fp-1024-512.jpg
Popis imena koje je Lee dostavio kineskoj strani, omogućio je Kinezima da uhite ili ubiju, počevši od 2010., desetke lokalnih informatora i doušnika. Radilo se o osobama koje su bile dugogodišnji suradnici CIA i čija imena su bila jedna od najčuvenijih tajni američkih tajnih službi. New York Times otkriva da su u početku američke tajne službe mislile da su imena njihovih informatora u Kini bili hakirana ili da je njihov kriptirani način komunikacije bio razotkriven. U isto vrijeme, FBI je sa svoje strane izrazio sumnje da je informacije Kinezima dostavljao neki izvor unutar CIA-e, što je potonja Agencija kategorički odbijala i što je svojevremeno čak  izazvalo i prilične nesuglasice i trenja između dva sigurnosna vladina tijela.
 
Lee, je Agenciju napustio još 2007. i nastanio se u Hong Kongu, gdje je radio u jednoj aukcijskoj kući. Sumnje, vezane uz njega, su se pojavile 2012., kada, u sklopu njegova posjeta rodbini u SAD, tijekom rutinskog pregleda njegove prtljage, istražitelji su pronašli dvije bilježnice pune klasificiranih podataka: imena i prezimena i brojevi telefona kineskih informatora i doušnika. Radilo se o podacima koje je Lee svojevremeno dostavio Kinezima. Ne zna se točno zašto Lee nije odmah uhićen. Vjerojatno zbog toga što se tek kasnije došlo do jasne spoznaje o prirodi i važnosti tih informacija. Prošlog tjedna, Lee se nakon 5 godina pojavio u Americi, uvjeren da je uspio zavarati trag i da se izvukao. Međutim, po njegovom dolasku u Ameriku, na aerodromu JFK je uhićen, a odmah potom i optužen. Također postoji opravdana bojazan da bi moglo biti još agenata koji dostavljaju povjerljive informacije Kini.
 

Anna Lombardi, La Repubblica

Povezane objave

POLITIČKA KOREKTNOST – Pripadnici jedne manjine letvama tukli konja…

hrvatski-fokus

Poznati o najnovijem ciklusu slika (pan)demije Antona Cetína

hrvatski-fokus

“Aleksi” premijerno predstavljena u Zagrebu

HF

Umjetnost nastoji izreći istinu

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više