Hrvatski Fokus

Jedini beha napredak je ubrzana radikalizacija muslimansko-bošnjačkog društva

 
 
Puno se očekivalo pozitvnih pomaka u Bosni i Hercegovini od Daytonskog mirovnog sporazuma, u prvom redu njegove dogradnje i stabiliziranje mira, ne dekretima i prisilom Međunarodne zajednice, kako je to činila nad beha Hrvatima, već dijalogom beha strana. No kao i sva druga očekivanja i nadanja u zemlji bez nade i budućnosti, zemlji trajne prošlosti, i ova su se izjalovila, i možda najbolnije za beha narode, od do sad očekivanih.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/01/The-Hitching-Post-Dayton-Maine-071517-Bouchard-Sound-Services-scaled.jpg
Naime, umjesto nade zavladalo je beznađe, umjesto mira vlada neki tihi rat svih svjetskih čimbenika u zemlji protiv svih, svjetska zajednica protiv Hrvata, a beha narodi sami između sebe svaki protiv svakog, poduprti interesima zemalja koju stoje iza njih. Ono što je najbolnije u ovoj beha postdaytonskoj suvremenosti je nepobitna činjenica da je beha društvo danas zatrovanije mržnjom, netolerancijom i nepriznavanjem jednih od strane drugih negoli je bilo, ne samo prije nego i tijekom građansko-vjerskog sukoba za svoj narodni entitet.
 
Za iste ciljeve, svoj nacionalni entitet, Srbi za svoj dio, Hrvati za svoj a Muslimani Bošnjaci za cijelu unitarnu Bosnu i Hercegovinu bez Srba i Hrvata, iz rata i danas se vodi međunacionalni i međuvjerski rat u "krčmi pogašenih svjetla", s dodatkom da u njemu sudjeluje na, jednoj, bošnjačkoj strani Turska i Međunarodna zajednica kao protektor nad Bosnom i Hercegovinom. To je razlog još zamršenijeg i nemirnijeg postdaytonskog vremena u odnosu na ono prije. Ali, i razlog izgubljenih svih pozitivnih nadanja i očekivanja. Pristajanje Međunarodne zajednice na bošnjačku stranu, napose Njemačke koja složenu Bosnu i Hercegovinu, u Daytonu definiranu  na jednakosti i ravnopravnosti njenih suverenih i konstitutivnih nacionalnih sastavnica, nastoji građanizirati u nacionalnom i vjerskom identitetu muslimana Bošnjaka. Upravo njemačko pristrano uplitanje, sa nekim vidom koaliranja sa Turskom koja se na velika vrata vratila na te prostore,  ojačalo je muslimansko bošnjački unitarizam i centralizam, što zapravo u konačnici znači muslimanska Bosna i Hercegovina.
 
Njemačko-muslimansko građaniziranje Bosne i Hercegovine osnažilo je, gotovo s pravom, srpski secesionizam i hrvatski europeizam, ratne ciljeve, kao što je bio i muslimanski unitarizam, za koje su se svi i borili u građansko vjerskom ratu svih protiv svih. Za te ratne ciljeve danas se vode još žešči sukobi u daytonskoj Bosni i Hercegovini, i razornije bitke, jer ni jedna strana ne odustaje od njih.
 
Iz rata izašli Bošnjaci radikalizirali su, uz njemačku i tursku pomoć,  nastavljeni sukob za unitarnu muslimansku Bosnu i Hercegovinu, Srbi sve svoje postdaytonske snage, uz pomoć Rusije, koriste za secesiju etnički očišćenog republičko srpskog eniteta, a Hrvati nastoje da povrate otetu im Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu, kako bi taj dio europeizirali i demokratizirali, barem u onim mjerama u kojima je to bila prijeratna Bosna i Hercegovina, multinacionalizirana i multikonfesionalizirana, odnosno europeizirana. Šarena.
 
U nesrazmjernom odnosu snaga gdje su Srbi dobili na svoju stranu Rusiju, bošnjaćizirani Muslimani pridobili Njemačku, Tursku, te velik dio islamskih zemalja, hrvatski cilj Hrvatska Republika Herceg Bosna izgleda dalek i predalek. Čini se da je svaki pokušaj ponovnog europeiziranja, multinacionaliziranja i multikonfesionaliziranja Bosne i Hercegovine, pa i onog hercegbosanskog dijela, bezuspješan i osuđen u samom početku na propast. Previše je duboke korijene pustio srpski secesionizam i muslimanski unitarizam, njemački građanizam i turski osmanizam.
 
Na hrvatskom putu troentitetiziranja Bosne i Hercegovine, koja je i ušla u daytonske pregovore kao zajednica triju ratni entiteta i triju nacionalnih vojski, čvrsto se ispriječile Njemačka i Turska, koje su politikom građaniziranja i otomaniziranja suverenosti i konstitutivnosti naroda, uspjele formirati vrlo radikalne muslimanske političke partije u zemlji. A koliko su radikalizirane govori činjenica da više nisu prijetnja samo europskoj budućnosti Bosne i Hercegovine, već i beha susjedstvu, a sutra zasigurno i samoj Europi. Opasnost koja prolazi kroz današnju Bosnu i Hercegovinu na putu razaranja Europe i njenog, u prvom redu, kršćanskog identiteta, vidljive su ne samo u porastu ekstremno radikalni muslimanskih politički i vjerski partija i organizacija, već i u činjenici da su njihovi čelnici i vođe izmiješale i na pogrešno mjesto stavile sve vrijednote, kako bosanskohercegovačke tako i svjetske. Naime, sve ono što se u civiliziranom svijetu nalazi na dnu ljestvica vrijednota, to se u zemlji apsurda i mržnje, izdaje i propadanja stavlja na sami vrh.
 
Ono što je najvidljivije na tim ljestvama vrijednota je čovjek koji je postavljen, prikovan na samo njihovo dno. Čovjek, onaj mali bosanskohercegovački, postao je objekt bez ikakve vrijednosti, on je samo oružje u rukama suvremenih muslimanskih političara, koji ga, pored materijalne osiromašenosti i pokradenosti, osiromašuju u njegovu  subjektu, u njegovoj slobodi, koje sve manje uživa. Svim i svačim nastoji ga se zatvoriti u okvire radikalnog islama, gurajuči ga na taj način u globalni islamski teroristički pokret, s ciljem izazivanja svjetskog vjerskog rata, u kojem zasigurno ne će biti ni pobjednika ni pobjeđenih.
 
Stoga su, bilo samonametnuti ili izvana postavljeni vjerski i politički muslimanski lideri, sve nekadašnje beha prepoznatljivosti što su bile bogatstvo zemlje isprevrtali, izmiješali, obezvrijedili, istrgnuli, devalvirali, u zeleno ofarbali i ne priznaju ih, nastojeći uvesti neke nove, za Bosnu i Hercegovinu neprihvatljive, tuđe znakovlje i vrijednosti. I sve to na stetu čovjeka, ne samo onog srpskog ili hrvatskog nacionalnog i vjerskog identiteta, već  na največu  štetu svog euromuslimanskog koji je priznavao i cijenio beha šarolikost kao največe bogatstvo. Bogatstvo koje je bilo jamac beha opstojnosti, ali i svih njenih naroda.
 
Umjesto gradnje mira, pred nosom Svjetske zajednice, Bosna i Hercegovina ubrzano tone u provaliju islamskog vjerskog ekstremizma, koji se, poslije Haaške nepravedne presude hrvatskim braniteljima, osjećaju pobjednički nad beha Hrvatima, i kao takvi jurišaju na Hrvatsku, nazivajući je svakakvim imenima, kao i njenu Predsjednicu. Sve to kazuje o bosanskohercegovačkom nazadovanju u postdaytonskom vremenu, za koje se očekivalo da će biti njen napredak. A jedini beha napredak je ubrzana radikalizacija muslimansko bošnjačkog društva, što podsjeća na vrijeme prije građansko vjerskog beha sukoba.
 

Vinko Đotlo

Povezani članci

Diobe u režiji Izetbegovića

HF

Ratni usklik u miru udar je na mir

HF

Tvorci Novoga svjetskog poretka

HF

Od srpsko-muslimanskih ekstremista do tursko-ruskih nostalgičara

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...