Hrvatski Fokus
Znanost

Predmetni kurikul ili uputnik povijesti

Hasanbegović: Kada ćete sastaviti novi natječaj u koji će ući povjesničari iz hrvatskog sustava znanosti a ne komesarijat Jokić-Budak?

 
 
Član Neovisnih za Hrvatsku Zlatko Hasanbegović ministrici Divjak rekao je na Aktualnom satu u Saboru kako je 22. travnja 2016. predstavljen prijedlog predmetnog kurikuluma ili uputnika povijesti. "Nakon pojave tog dokumenta povjesničari iz hrvatskog sustava znanosti secirali su ga i ocijenili ga znanstveno nepopravljivim. Iz naftalina ste izvukli i članove Jokić-Budakove radne skupine za povijest i pozvali ih da nastave s radom, i neki od njih šuljaju se po školama šireći nedonošće od kurikuluma šireći strah među nastavnicima. Kada ćete sastaviti novi natječaj, a u koji će ući povjesničari iz hrvatskog sustava znanosti i onemogućiti komesarijat Jokić-Budak?".
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/01/computer-cartoon-kids-dog-20764751_orig.jpg
"Pitanje je pomalo neobično", rekla je na početku Divjak i nastavila: "Pozvala bih vas da razmislite o formulaciji kada nekoliko stotina stručnjaka, profesora, znanstvenika i učitelja etiketirate na taj način. Svi oni koji su radili na tome i nisu se svrstali ni uz koju opciju, nego su u skladu s kompetencijama i osobnim integritetom na tome radili i zaslužuju da im zahvalimo. Ono što je napravljeno prije nekoliko godina, prošlo je javnu raspravu, a na primjedbe je odgovoreno".
 
Rekla je i kako je pristup reforme taj da djeca ne bubaju činjenice i da imaju problemski pristup. Što se tiče Domovinskog rata, kazala je ministrica, u kurikulu jasno stoji da je Hrvatska vodila obramben i pravedan rat. Dodala je i kako u tu svrhu uključuju i HAZU. Hasanbegović je zatražio pisani odgovor nezadovoljan odgovorom.
 
Kažimir Varda (Stranka rada i solidarnosti) progovorio je o uvođenju informatike, odnosno nabavi opreme. Zanimalo ga je tko je izabrao 70 edukatora u škole. Ministrica Divjak rekla je da je to imperativ jer živimo u XXI. stoljeću, a da država nije ulagala u računalnu opremu u školama čak 10 godina. Škole su mogle nabaviti računala koja su odgovarala njihovim uvjetima. Škole su dobile od devet do 60 tisuća kuna koje su mogle potrošiti za tu namjenu. (v.h.)

Povezane objave

Istrorumunjski jučer, danas, sutra

HF

Zašto imamo ekstremne vrućine i velike požare?

hrvatski-fokus

Zdravstvena biometrija

HF

Hoćemo li biti sretni u Novom svijetu?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više