Hrvatski Fokus
Religija

Louis Pasteur i krunica

Francuzi nakon Francuske revolucije

 
 
U malome sveučilišnom francuskom gradu, mladić je ušao u vlak. Tinta na njegovoj diplomi se još nije niti osušila. Dok je vlak pojurio prema Parizu, zauzeo je mjesto blizu starijeg gospodina za kojeg se činilo kako drijema. Kada je vlak naglo zateturao, ispala je krunica iz njegovih ruku na pod. Mladić je podigao krunicu i vratio je gospodinu uz pitanje, “Gospodine, pretpostavljam da se molite?”
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/01/Bio_Mini-Bios_Louis-Pasteur.jpg
“U pravu ste, molio sam se.”
“Iznenađen sam”, odgovori mladić, “da u ovo današnje vrijeme postoji netko tko je još uvijek toliko zaostao i praznovjeran. Naši profesori na sveučilištu ne vjeruju u takve stvari.” Zatim je nastavio sa “prosvijetljivanjem” svojeg postarijeg suputnika.
Starac je izrazio svoje iznenađenje i čuđenje.
“Da”, nastavio je mladić, “danas prosvijetljeni ljudi ne vjeruju u takve gluposti.”
“Ma nemojte reći!”, odgovori starac.
“Da, gospodine, i ako želite, mogu vam poslati neke poučne knjige.”
“Pa može”, odgovori starac, pripremajući se da napusti vlak na stanici. “Pošaljite ih na ovu adresu.” Pružio je mladiću posjetnicu na kojoj je pisalo: Louis Pasteur, Ravnatelj Instituta Znanstvenih Istraživanja – Pariz
 
Dodajem: Kad su ga jednom pitali kako može tako čvrsto vjerovati, odgovorio je: Budući da sam mnogo proučavao, imam vjeru kao Bretonac, a da sam još više mogao proučavati, imao bih vjeru poput Bretonke.
Bretonci su, naime, poznati u Francuskoj po svojoj vjeri.

 

sr. Klaudija Duran

Povezane objave

Objave s kraja vremena

HF

Španjolska legalizirala eutanaziju

hrvatski-fokus

Kada sanjam brata

HF

Kaštel Štafiliću vraćen povijesni oltar

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više