Hrvatski Fokus
Kultura

Dajem si slobodu da stvorim svoj svijet

Žeđ za novim slikama je sve veća i sve jača

 
 
Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Nenad Marasović istaknuti je predstavnik aktualne umjetničke scene, autor je iznimnog opusa krajobraza, gradskih veduta, izvedenih u ulju i akrilu, vrlo karakterističnog i prepoznatljivog rukopisa, izlagao je na brojnim samostalnim izložbama.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/01/MG_7845-1024x722.jpg
• Već neko vrijeme radite na novom ciklusu krajobraza s Vašim omiljenim nostalgičnim motivima Mediterana. Na slikama iz novoga ciklus opažamo sasvim određeni pomak u pogledu, u doživljaju.
– Svaki pomak u razvijanju stila, u genezi, u biti je minimalan. U ovom ciklusu došlo je do simplificiranja oštrog kolorita, on je razblažen, sada je gotovo pastelni, a crtež, linija uokviruju. Prije su te linije bile puno jače, izraženije, monokromne, svaka je ploha imala svoju boju. Ovdje u na novim slikama, na istoj se plohi kolorit miješa. S time dobivam novu dinamiku i novu rasvjetu.
 
• Što se tiče motiva, možemo govoriti o stvarno nestvarnim motivima koji pomalo djeluju arkadijski, dan je sunčan, ali nije prevruće.
– Kao autor, dajem si slobodu da stvorim svoj svijet, koji naravno, meni odgovara. Ističem toplinu male zajednice, riječ je o malom prostoru koji ima sve, od starohrvatske crkvice na uzvisini, mediteranskog drveća i bilja, čempresi, agave, nizovi bijelih kamenih kuća uz obalu, čamci na sidrištu. Sve se doima vrlo pitomo, upravo kolorit daje taj karakter.
 
• Jesu li to mjesta na Vašim slikama, gdje bi čovjek želio pobjeći, naći utočište?
– Da, to su ta mjesta gdje bi čovjek želio živjeti, provoditi barem određeno vrijeme. Postoje takvi prostori, naravno i u stvarnosti, ali oni više nemaju taj idilični karakter, recimo uvala na Visu, Stiniva. Ja je se sjećam kao dijete, potpuno prazna, rajski prostor a danas to nije više tako.
 
• Koliko je ciklus daleko odmakao?
– Završio sam desetak slika. Ciklus je započet prije prošloga ljeta. Sve u srednjem formatu, akril. U posljednjih petnaestak godina radim više akril nego ulje.
 
• Imate dugi slikarski staž. Jeste li umorili od slikarstva, slikanja?
– Moja je žeđ za slikanjem, za novim slikama sve veća, sve jača. Povremeno dolazi do krize u radu zbog zasićenja manirom i uočavanja opasnosti možebitnog ponavljanja. Tada tražite druga rješenja. Iskreno govoreći, svi motivi koje radim, mogu se beskrajno derivirati.
 
• Novi ciklus je dodatno okarakteriziran dojmom gledatelja, a to je spokoj, smiraj.
– Tako je i zatim lakoća rada, slike su rađene gotovo akvarelistički.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/01/MG_7834-1024x863.jpg
• Formati su oni stari srednji?
– Da, više raznih srednji formata. Ovi motivi jednostavno nisu za veliki format.
 
• Kada ćemo vidjeti taj novi ciklus na izložbi?
– Trenutno imam jednu izložbu u Društvu Zagoraca u Zagrebu s mojim poznatim motivima, izložio sam dvadesetak slika. Kombinirao sam stare slike s njih nekoliko iz novoga ciklusa.
 
• Mediteran je neiscrpno vrelo inspiracije i motiva.
– Mediteran je nevjerojatno bogat s  motivima, i kada u zimi, kao ovih dana, izložite primorske sunčane motive na izložbi, publika to jako voli.
 
• U novom ciklusu kolor je nježniji.
– I tehnika je takva, kolor je pastelniji. Riječ je o tankom namazu boje, skoro vodeni, velike su mogućnosti akrila.
 
• Mnoštvo je motiva koje tretirate.
– Da, riječ je o inventaru sjećanja iz djetinjstva, onako kako pamtim more i otoke.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Ja te volim ka i mati dite

HF

Izložba Zlatana Vrkljana u Splitu

hrvatski-fokus

Boje krajolika Gorana Petrača

HF

“Iza ugla ogledala” Branislava Glumca

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više