Hrvatski Fokus

Od dolaska Donalda Trumpa na vlast ožujka 2017., Dow Jones je narastao čak 27 posto

 
 
Jedan od indeksa američke elektroničke burze dionica The Dow pao je za više od 1800 bodova tijekom petka i ponedjeljka, s time da je pad od 4,6 posto, zabilježen u utorak, najveći od kolovoza 2011. kada je Europa bila u velikoj dužničkoj krizi. Drama na američkoj burzi utječe i na tržišta diljem svijeta. Jaki indeksi u Japanu, Hong Kongu i u Australiji doživjeli su u utorak strmoglav pad, pišu apokalipstičari.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/02/trump-news-markets-772770.jpg
Medijski naslovi su bombastični i ne govore pravu sliku stvari oko tobožnjega pada dionica na burzi. Naime, od dolaska Donalda Trumpa na vlast, ili točnije od ožujka 2017., Dow Jones u manje od godinu dana je bio narastao skoro 27 posto. Kao nikad u povijesti. Ovaj trenutačni pad je sitnica; prema tome, i još uvijek je godišni porast vrijednosti industrijskih dionica u vlasništvu kompanija 22 posto. Jednostavno došlo je do povećanja kretanja novca; prvo, kroz porast plaća u cijelome SAD-u, te kroz porast isplaćenih dividendi, te se je kao navodno pojavio strah od inflacije. Međutim, nije porasla masa novca u zemlji, nego je porastao protok novca, što država revno oporezuje i ostvaruje bitan profit.
 
Ovaj pad indeksa se ne odnosi na najlikvidnije kompanije i poslužit će da se izvrši fina nivelacija stvarnih vrijednosti dionica, odnosno da se s burze izbaci smeće u obliku raznih špekulantskih fondova kojima trebaju potresi da bi povećali zaradu, ali ovakav veliki potres nisu očekivali, jer je pad bio i više od 1500 poena u jednom momentu, ali se ipak stabilizirao na 1170 od mogućih 24.000, u čemu su onda vjerojatno i oni sudjelovali. Uostalom pročitajte ovaj članak: https://www.usatoday.com/story/money/2018/02/05/dows-feverish-fall-4-stock-tips-after-mondays-steep-decline/308542002/
 
Već u utorak, 6. veljače 2018., Dow Jones se oporavio za 2,3 posto, sve burze u svijetu su se stabilizirale, i sad čekamo nove poteze onih koji žele to sve rušiti, a to je teška ili nemoguća misija pogotovo u SAD-u. Nu, vratimo se u nedavnu povijest. Od 2008., kada je Barack Obama došao na vlast do danas Dow Jones indeks 30 rastao je 200 posto, što znači da onaj tko je imao dolar sada ima 3 dolara. I zato ova vrijednosti dionica od nekih 5 posto dan prije, ustvari je bio pad od 0,85 posto ako preračunamo. S druge strane, ako kompanija koja vrijedi 1 dolar na burzi vrijedi 3 dolara, onda burza obara vrijednost dolara a to se i događalo zadnja 2 mjeseca itd. (d.k.)

Povezane objave

Tamburice podloga skupu radikala u Hrtkovcima

HF

Težak udarac antifašističkoj histeriji

HF

Zdravko Mamić: Došla mi je poruka – do izbora će biti krvi do koljena!

HF

EU kolonijalnim rječnikom tumači ‘pravo’

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više