Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Obnovljivi izvori u Europi premašili ugljen

Proizvodnja u termoelektranama za ugljen u 2017. smanjena je za 7 posto

 
 
Američki portal 'Renewable Energy World.com' je izvijestio da je u 2017. godini proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora u Europskoj uniji prvi put premašila onu iz termoelektrana na ugljen. Kako se ističe, to su podaci iz izvješća koje su objavili njemački klimatski lobist Agora Energiewende i britanski institut Sandbag. Udio vjetroelektrana, sunčanih i elektrana na biomasu u proizvodnji električne energije u zemljama EU-a povećan je tako na 20,9%, dok je udio termoelektrana na lignit i smeđi ugljen u 2017. godini iznosio 20,6 posto. No, svega godinu dana ranije, na termoelektrane na ugljen otpadalo je 21,5 posto, a na obnovljive izvore 18,8 posto udjela u proizvodnji električne energije.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/02/ccres-insolation-map.gif
Istodobno, sve više europskih elektroenergetskih tvrtki napušta, odnosno izdvaja svoje poslovanje s proizvodnjom električne energije iz fosilnih goriva, a posebice ugljena. Pri tome se ponajviše ističu njemački E.ON, španjolska Iberdrola i danski Ørsted. Istodobno, sve je više zemalja EU-a kao što su Velika Britanija, Italija, Nizozemska i Portugal koje su u svojoj politici najavile potpuno napuštanje proizvodnje električne energije iz ugljena, dok se očekuje da bi to Njemačka mogla objaviti 2019. godine. Inače, proizvodnja električne energije u termoelektranama na ugljen širom EU-a u 2017. godini pala je za 7 %, čemu je najzaslužnije napuštanje takvih elektrana u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Nizozemskoj. S druge strane, u protekloj godini je širom EU-a došlo do porasta proizvodnje u termoelektranama na plin, uz istodbono rekordno smanjenje proizvodnje u hidroelektranama. (b.l., www.energetika-net.hr)

Povezane objave

GRUŠKI TERMINAL: Tko ga svojata?

HF

Možemo li očekivati pomake u 2018.?

HF

Zalihe ugljikovodika

HF

Teško nam je u uvjetima opustošene strojogradnje

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više