Hrvatski Fokus

Je li ministrica gospodarstva uteg vlasti?

 
 
Pročitala sam na više mjesta kako nam se opet rugaju Milorad Pupovac i Andrej Plenković, tobožnjim prijeporom oko gospođe Martine Dalić i njenim ostankom ili odlaskom iz Vlade. Stekao se dojam kako Pupovac želi da ministrica Martina Dalić ode, što je čista kontra premijeru. To nigdje nije eksplicite rekao. Navodno se to dalo se nasluti iz njegovih izjava u vezi Agrokora i ostavke Ante Ramljaka. Kaj god! Poznato je kako Plenković stoji iza ministrice Dalić i u svemu je podupire. Doduše podupirao je Predsjednik Vlade i ministra Pavu Barišića, ali je ipak taj ministar otišao “zbog viših ciljeva”, odnosno koalicije s HNS-om iz čije je kvote ministrica Blaženka Divjak.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/02/1418453_fabris-perusko_ls.jpg
Fabrris Peruško
 
Tobože, postoji tajni dogovor između Pupovca i Plenkovića oko slučaja Dalić, na kojem bi obojica mogli profitirati, naročito ovaj drugi, jer se unatoč mogućem pucanju aktualne koalicije i padu Vlade, suprotstavio jakom partneru. To ne drži vodu. Stalno nas podcjenjuju, lažu i obmanjuju sa svih strana, na svim nivoima, te bi ovo trebao biti logičan “vjerodostajan” niz događanja u tom svjetlu. Međutim, obojica spomenute gospode su vrhunski političari u vrhu vlasti i politike, za koje bi ovakav ulični i politikantski “manevar” bio ispod svake razine, primjeren najmračnijoj palanci i kasabi. Oni si takav plitki, prozirni i prizemni način obmanjivanja naroda, ne bi mogli, niti smjeli dopustiti, zbog sebe samih, svojeg ugleda i časti, pogotovo u situaciji koja je potpuno jasna i traži rješenje u obliku beskompromisnog obliku razrješenja dužnosnika koji se kompromitirao i zbog kojeg je u pitanje došlo puno toga.
 
Sasvim je irelevantno tko je koga, od kuda i zašto doveo u ovu vladu. Činjenice govore same za sebe. Eksplicitno je i jako važno, tko je u svemu tome najviše  zakazao, tko je svojim radom, djelovanjem politikom i politiziranjem doveo do ovog stanja, ne samo u Agrokoru, nego i u Vladi, gospodarstvu, cijelom društvu i državi. Ramljak je u tom igrokazu, epizodna, iako velika rola, najviše u roll up kreditu. Stalno je naglašavano tko je u svemu oko Agrokora i restrukturiranja glavni. Nakon skoro jednogodišnjeg nijekanja uznosito i slavodobitno je ministrica Dalić javno istaknula, pohvalivši se, uz mnogobrojne hvalospjehe svojoj učenosti i sposobnostima, kako je ona glavni autor Lexa Agrokor, koji bi bolje bilo zvati Lex Dalić, jer se njime najviše okoristila ona. Trajalo bi to i dalje da nije na površinu isplivao sukob interesa. Pitanje čiji?
 
Ne bih rekla da je točno sve ono što se plasira u medijima. Sumnjam da glavni i odgovorni urednik(ca) za sve, to u najmanju sitnicu i od samog početka, nije znao. Dapače! Njezino likovanje, pravljenje nedostižnom eksperticom, ponižavanje i omalovažavanje sugovornika, sprdanje s kolegama koji nemaju njoj ravnih diploma formalnog obrazovanja, neprirodno uznosito ponašanje, neviđena bahatost, mecenstvo i patronat nad izvanrednim povjerenikom, pokazuje i daje točne procjene, tko je bio glavni šef i po čijem naređenju se sve radilo. Pred samim krajem balade, kad je previše toga lošeg i negativnog prodrlo u javnost i preplavilo medije, trebalo je radi vjerodostojnosti i imidža nešto “radikalno” napraviti.  Žrtvovao se “pješak” (ja bih rekla: lovac) za spas papirnate “kraljice” ili moderne kraljice Macbeth, uz poznati refren: “Bila si kao kraljica, imala sve što si željela na dlanu svom. Čuvao te on, ti si ga izdala “
 
U cijeloj toj priči bitna je izdaja. Naime, izdaje je bilo, od samog početka. Sve je počelo davno prije, nego što je doprlo u javnost. Nakon “džentlemenskog” dogovora svih strana, netko je nekoga izdao i pokušao “izraditi”. Pila se okrenula, vjerojatno zbog nezajažljive pohlepe, vrhunskog licemjerja, bolesnih ambicija, kriminalnog ortaštva, egoizma, samouvjerenosti, narcizma i dosad neviđenog podcjenjivanja čiste logike, zdravog razuma i prisustvo ono malo poštenja pravde i pravednosti, što je opstalo, na ovim prostorima. Osim toga djelovao je tu Prirodni ili Božji zakon, koji na kraju sve dovede do ravnoteže, razgrne magluštinu, otkrije istinu i strgne sve maske s lica i naličja.
 
Što dalje? Posao nije dovršen. Mislim da ga je trebao završiti onaj tko ga je  započeo, tko je za njega pred Vladom i javnosti bio odgovoran i tko je za njega basnoslovno plaćen, za naše prilike. Za sve si je taj gospodin sam kriv, jer se je čini mi se kockao. Ukoliko nije mogao i smio biti u tom poslu samostalan, trebao je to javno reći i odmah odstupiti, a ne onda kad je na to na neki način bio prisiljen. Jedan dio javnosti Ramljaka  percipira kao žrtvu, što nije točno. On ne djeluje kao osoba koja bi si dala zapovijedati, voditi se zarukicu, umirivati neprimjerenim dodirima na presici i svime time, urušavati svoj profesionalni i mačo ugled. U pitanju je nešto drugo. To govori verbalna i neverbalna komunikacija mnogih aktera u ovom slučaju, naročito ministrice Dalić. Od euforičnog smijeha na presici, kad nas je “zaribala” svojim genijalnim lexom (prepisanim od Parlamata, bez članaka koji osiguravaju zakonitost i onemogućavaju zloporabu), do frapantne ukočenosti i izgubljenosti, uz pokušaj nonšalantnosti i nadmoćnog ponašanja, začinjenog prizemnim humorom, na račun oporbe, koja se konačno prvi put okupila i razgovarala.
 
To isto pokušava napraviti gospodin Pupovac. On nije eksplicitan i ne želi ostaviti loš dojam. Ostavlja javnosti da ga “pročita”. Vješto balansira na rubu mogućeg i nemogućeg, uvijek na korist sebe i svojeg biračkog tijela. Plenković se ovdje  opekao, ali ne želi to priznati. Njegovo veliko povjerenje i naklonost pojedinim ne baš vjerodostojnim osobama (pogledajmo životopis i imovinsku karticu), veliki ego, tvrdoglavost i doza naivnosti, doveli su ga u nezavidnu situaciju. On će se bez većih poteškoća i problema izvući iz te situacije, jer nema putra na glavi, ni u kojem smislu, naročito u zgrtanju materijalnog bogatstva, stvaranja karijere i “penjanja” do vrha na štetu drugih. Za neke druge, naročito one jako eksponirane, po njihovoj osobnoj procjeni najkompetentnije, vrhunski kompetitivne, multi savršene, a zapravo nezajažljive u pohlepi, ovo bi trebao biti kraj političke karijere, u skladu s onom latinskom (narodnom): „Qui summus volantes, humilis ruinam.“ “Tko visoko leti, nisko pada.”
 

Ankica Benček

Povezane objave

Ideološki rat na Prisavlju

HF

U Sloveniji i Srbiji Hrvati bez manjinskih prava

HF

Ljudska povijest zapravo je povijest smjenjivanja jedne aristokracije drugom

hrvatski-fokus

ZG – Skupština: I nakon Tite Tito!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više