Hrvatski Fokus
Gledišta

Poraz Hrvatske!

Vijeće za suočavanje s prošlošću išlo na ruku Vučiću

 
 
Kada u Vijeću za suočavanje s prošlošću postoji pandamizam između uzvika „Za dom!“ i petokrake, to je poraz Hrvatske. Čim se NDH tretira kao jedan od dvaju totalitarizama, i ako je za to Vijeće Jasenovac hrvatski logor, to je pobjeda Aleksandra Vučića. Možemo li očekivati objektivno suočavanje s prošlošću, ako je to suočavanje – prihvaćanje te perpetuiranje etikete bez korištenja dokumenata iz arhiva? Za ovo suočavanje s prošlošću, može se reći kako je to lov u mutnom. Ako su postojala dva totalitarizma na jednom prostoru, nisu postojala istovremeno. Radi povijesne istine, to treba razdvojiti pa reći: istina o NDH (1941.-1945.), kao i istina o današnjem uzviku „Za dom!“.
https://i2.wp.com/krugovaldomovina.info/wp-content/uploads/2017/01/image.jpg?fit=557%2C300
Ako bi netko postavio pitanje, tko danas to radi (viče), odgovor znamo. To su Marko Skejo i HSP AS. Ali to nije sve. Ja bih rekao da je to samo gromobran za simbole jednog totalitarizma. Osim toga, imamo Šimunićev „Za dom!“, HOS-ovu ploču u Jasenovcu i poljudsku SVASTIKU. Splitski Poljud nije vrtača ograđena Paškim zidom. Prije puštanja navijača na više vrata, valjda se u Poljud ne može ući nego na jedna vrata. Pa za uloviti crtača nisu potrebne nikakve kamere nego stražar sa tih vrata. Ako je ta crvena boja i oprema za prskanje unesena u Poljud, nije mogla biti unesena bez znanja uprave kluba. Ako se za SVASTIKU znalo prije (jest) dolaska TV kamera, zašto se od uprave kluba nije tražilo da taj crtež pokvari?
 
Iako je ta crvena boja i oprema za prskanje već bila izvan Poljuda, SVASTIKU se moglo nagrditi i s razrijeđenom bijelom bojom kojom se označavaju linije na terenu. Ako delegat nije odgodio utakmicu zbog SVASTIKE na terenu, sigurno bi bio dozvolio i da se nju malo nagrdilo s nekom drugom bojom. Uostalom, gledatelj na televiziji SVASTIKU nije mogao vidjeti ni kada se kamera smiri. Ni onda kada se izvodi kazneni udarac sa same SVASTIKE. Da bismo se suočili sa prošlošću, morali bismo znati tko je poslao mikrofon Šimuniću, i tko je i kod koga naručio (platio) HOS-ovu ploču u Jasenovcu. Morali bismo znati je li za Vijeće za suočavanje s prošlošću Jasenovac hrvatski logor, i je li Vijeće zabrinjavalo preoblačenje odore… Karlovac – Holjevac?
 

Jure Vukić, Tribanj

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA stajališta su autora i ne moraju biti u skladu sa stavovima Uredništva

Povezane objave

Selanec, Kušan i Abramović žele otvoriti Ustavni sud prema stručnoj i široj javnosti

hrvatski-fokus

Josipović: “Plan 21 Kukuriku koalicije bila velika laž!”

HF

Don Quijote i Pancho Villa

HF

Ustavni suci odgovorni za grubu manipulaciju brojem birača s fiktivnim prebivalištem u Hrvatskoj od 2000. do 2011.

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više