Hrvatski Fokus
Gledišta

Dva Žarka Puhovska!

Englezima je bila čast ratovati protiv takvog Rommela

 
 
Iako se slegla prašina oko pozdrava Za dom, ja ne posustajem. To je za mene neiscrpna tema. A na portalima čitam neke stvari koje mi ne daju mira. Ustvari, potvrđuju moje mišljenje o tome, kao Neugodnost za Puhovskog. O čemu ću poslije. Sve to u vezi sa pločom, spomenikom i pozdravom Za dom. Kao što vidimo, i u SAD-u, u državi u kojoj je u zadnjih 150 godina bio samo jedan građanski rat, spomenik jednom generalu (general Lee), može biti uzrok političkog obračuna. Što je neusporedivo sa spomenicima iz Drugog svjetskog rata na području Europe.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/03/Zarco-Gold-Tequila1.jpg
Gdje ja kao paranoik, svugdje vidim urotu protiv Hrvata. Ja to gledam nadugo i naširoko. Ja u jednom spomeniku vidim real-politiku, spomenik gledam kao stigmu i predrasudu, vidim ga kao politički pritisak. Titin spomenik u Kumrovcu gledam kao živog masovnog ubojicu – Hrvata. Sve to začinjeno izjavama „hrvatskih antifašista“ (Milanović, Josipović) i hrvatskih državnih(1) povjesničara (Jakovina, Klasić, Markovina…) za koje je Jasenovac hrvatski logor(!), neovisan od Auschwitza. Pa se vratimo na spomen ploči Erwinu Rommelu i Juri Francetiću.
 
Ne ćete vjerovati, ja u spomen ploči Erwinu Rommelu vidim rehabilitaciju (destigmatizaciju) Nijemaca za Holokaust, te preko spomen ploče Juri Francetiću, za toliko koliko se Nijemcima „ukrade“ stigme, Hrvatima se toliko doda. Baš to potvrđuje Žarko Puhovski u citatu kojeg ću poslije iznijeti. Kako? Jednostavno. Erwin Rommel je ratovao u Africi protiv Engleza. Dakle, dva superiorna kolonijalna naroda ratuju na drugom kontinentu. Pa se Rommela, iako je bio nacist, može odvojiti od Holokausta. S druge strane, Englezima je bila čast ratovati protiv takvog protivnika, pa ni oni, ni kao Centar Simon Wiesenthal nemaju ništa protiv generala Rommela. Dapače, ako imaju „pričuvni položaj“ (dežurnog krivca za Holokaust) – Hrvatsku, onda im je u interesu preko jednog njemačkog generala koji nije bio u Auschwitzu rehabilitirati Nijemce, a preko jedne spomen ploče jednom, kako kažu „hrvatske antifašističke elite“ ratnom zločincu (koljaču) Juri Francetiću, stigmatizirati Hrvate.
 
Iako Žarko Puhovski u ovom citatu ne spominje Juru Francetića, postoji aluzija: „HOS-ovci dugo nisu bili dio službene vojske i treba reći – oni nisu bili branitelji nego agresori. Oni su se borili po svom programu za Hrvatsku do Zemuna. Oni su bili unutarnji agresor. Po međunarodnom pravu to je agresija na tuđi teritorij. Oni su bili unutarnji agresor jer su se pozivali na Pavelića koji je klao manjine. Oni po programu nisu bili branitelji. Stvar je jednostavna. Ministarstvo obrane je trebalo delegitimirati taj pozdrav. Ovo micanje ploče je zapravo ilegalno. Nema druge nego reći – to je ustaški, koljački pozdrav koji nije prihvatljiv. Ljudi su se borili za krive vrijednosti na pravoj strani. Treba reći da su se borili za Hrvatsku, ali ideologiju staviti u zagradu“, kaže Puhovski za N1.
 
A prije pet godina na portalu Dnevno HOS-ovce naziva „dobrim momcima“: „U svim pričama koje sam čuo nema nijedne koja govori o ratnim zločinima koje su počinile postrojbe HOS-a. Za mene su oni „good guys“, a predsjedniku Josipoviću i premijeru Milanoviću bi to trebalo biti najvažnije“, tada kaže Puhovski, 24. 3. 2018., prenosi portal Dnevno, pod naslovom Neugodnost za Puhovskog: izvrijeđao HOS-ovce, a onda ulovljen u neistini. Prema autorici Snježani Vučković koja na kraju kaže: Što Puhovski zaista misli o HOS-u, to nije važno. Nedvojbena je samo jedna činjenica, a ta je da Žarko Puhovski – ne govori istinu“!
 
Ne bih rekao da nije važno što o HOS-u misli Žarko Puhovski, te da on zbog svog mišljenja o HOS-u ima nekih neugodnost. Ovdje je sve jasno. Nametanjem lažne povijesti NDH, obranu od srpskog genocida treba zvati genocidom. A to je izvedeno tako da se koristi onaj „kompromitirani pozdrav Za dom u Drugom svjetskom ratu. Kao da nosiš sunčane naočale po magli. I tu je glavni problem. Što branitelj ratno-domovinskog pozdrava Za dom kaže kako je taj pozdrav kompromitiran u Drugom svjetskom ratu. Time postaje šegrt Žarka Puhovskog. A i ovaj zaokret Žarka Puhovskog prema HOS-u je sasvim logičan. Na početku je hvalio HOS, nastojeći mu dati hrvatski državotvoni status, da bi danas mogao reći kako je to Pavelićeva koljačka politika.
 

Jure Vukić, Tribanj

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Tri je uvijek veće od dva

hrvatski-fokus

Satrapi i jugojadnici blate Hrvate

HF

“Vrana” optužuje Stipu Mesića

HF

DORH, je l’ ti to spavaš?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više