Hrvatski Fokus
Društvo

Zavoli dijete i daj mu da živi!

Grijeh nije rješenje

 
 
Isus nam je rekao, a Sv. Matej zapisao:  "…Ne brinite se tjeskobno i ne govorite: Što ćemo jesti, ili što ćemo piti, ili u što ćemo se obući?! – to sve traže poganijer zna Otac vaš nebeski da vam je to sve potrebno. Zato najprije tražite kraljevstvo Božje i njegovu pravednost, a to će vam se nadodati! Dakle: ne brinite se tjeskobno za sutrašnj idan, jer će se sutrašnji dan brinuti za se! Svakom je danu dosta njegove muke." (Mt6, 31-34).
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/03/Zavoli-dijete1.jpg
Djeca su naša radost i nada. Ona nam obogaćuju i uljepšavaju život. Na njima svijet ostaje. Za njihovo dobro se žrtvujemo. Djeca traže našu ljubav i zaštitu, pogotovo dok su još tako nježna i malena da se nisu rodila. Kroz ljubav prema njima izgrađujemo svoju vlastitu nježnost, plemenitost i poštenje. Djeca pomažu u izgradnji mira u našim srcima, u obitelji i u svijetu.
 
Život djeteta prije poroda
 
S pet i pol tjedana ono miče glavicom, a sa 6 tjedana i čitavim tijelom poput već rođene bebe. U osmom tjednu stišće šaku, štuca, budi se i spava. U 11. tjednu dijete je veliko kao naš palac, a izgleda isto tako kao mi smanjeni na tu dimenziju. Toliko je pametno da samo stavlja svoj mali palčić u usta i siše ga. Reagira na zvukove, tako da ga vanjska buka može probuditi iz sna.
 
Grijeh nije rješenje
 
– Molimo se dragome Bogu za obraćenje griješnika.
– Djecu treba voljeti i dobro ih odgajati
-Katolička Crkva je učiteljica vjere i morala. Ona trajno naučava neraskidivost povezanosti bračnog sjedinjenja sa začećem, pri čemu Bog daje dušu novom čovjeku. Obrazloženja se mogu naći u Katekizmu Katoličke Crkve, u Enciklikama “Casti conubii” i “Humanae Vitae” i dokumentu Zbora za nauk vjere ”Donum Vitae”. Tako su smrtni grijesi ne samo ubijanje nerođenog djeteta, nego i kontracepcija, sterilizacija i umjetna oplodnja kao npr. u epruveti i inseminacija.
– Čujemo da se rodi manje od 5 % djece začete u epruveti, a ostalu pobiju ili ih drže žive, smrznute u frižiderima.
– Svaka vrsta spirale ubija djecu! Uz nju dolazi do začeća, ali djetešce najčešće umire u prvim danima, jer mu spirala ne dopušta usađivanje u maternicu. Ako je menstruacija izostala, to znači da je dijete ipak preživjelo. Mora mu se sačuvati život.
 Spirala zdravu ženu pretvara u bolesnicu (gnojenja u maternici, jajovodima i trbušnoj šupljini, krvarenja, bolovi, slabokrvnost…).
– Uz sve vrste tzv. „kontracepcijskih“ (antibaby) pilula i bilo kojih drugih hormona i antihormona protiv rađanja, ipak često dođe do ovulacije i začeća. Međutim, dijete tada najčešće umire od gladi, jer pilule osuše žlijezde i smanje količinu hrane – glikogena u sluznici maternice. Izostanak menstruacije govori da je dijete ipak preživjelo. Abortus se ne smije učiniti niti tada.
Žene koje su uzimale hormone protiv rađanja, češće obole od raka dojke, kože i maternice, sklonije su moždanim i srčanim udarima, upalama vena s ugrušcima koji mogu izazvati emboliju, pojavi im se oštećenje jetre i vidnog živca, oslabljenje imuniteta itd. Antibaby pilule nisu rješenje niti za reguliranje nepravilnih menstruacijskih ciklusa.
– Isus je rekao: “Zaista, kažem vam, meni ste učinili koliko ste učinili jednomu od ove moje najmanje braće” (Mt 25,40).  A naš najmanji brat ili sestra je tek začeto dijete. Ne smije ga se nikada ubijati, sve od začeća pa nadalje, bez obzira gdje se nalazilo, bez obzira na situaciju. Ne smije se ubijati niti onu djecu koju su začeli preko grijeha umjetnih oplodnji.
–  Ne smije se provoditi  ranu amniocentezu niti druge analize i testove koji pomažu u lovu i odstrelu bolesnih. Ne smije se ubijati niti bolesne! Nitko nije postao sretan ubojstvom čovjeka, ali se može postati sretan služeći životu bolesnika.
– U slučaju ugroženosti majke ili djeteta, treba spašavati oba života, bez ubojstva. Već se je uspjelo spasiti živote brojne djece koja su prije poroda živjela izvan maternice. Trudnica kod koje se otkrije rak prsa povećava si mogućnost trajnog izlječenja kada sačuva djetetov život.
– Jasno je da se ne smije odstranjivati maternicu ako dolazi u obzir da je u njoj živo dijete. Postoji čitav niz drugih operacija, pa i dijagnostičkih procedura, prije čijeg izvođenja treba biti siguran da u tijelu žene ne postoji živo dijete, da ga se ne bi ubilo niti povrijedilo. Ne smije rušiti kuću dok dolazi u obzir da je u njoj netko živ.
– Nekoja djeca poginu prije ili poslije implantacije još i zbog spolno prenosivih bolesti, koje izazovu upale u maternici i jajovodima. Ne osjećaju se sve zaraze odmah. Oni koji su imali predbračne ili izvanbračne seksualne kontakte, uz traženje Božjeg oproštenja, trebali bi se još istestirati na brojne bolesti. Mnoge su izlječive, pogotovo ako se otkriju na vrijeme. Međutim, testiranja se ne smiju izvoditi grješnim postupkom. Uvijek postoji rješenje bez grijieha.
 
Spašavanje života
 
Katolici zbog toga postaju automatski izopćeni iz Katoličke Crkve (kanon 1389). Međutim, događaju se negativne posljedice i za psihičko i fizičko zdravlje sudionika, a i za društvenu zajednicu. Šteti se i sadašnjosti i budućnosti. Od mnoge djece, Bog ima u planu stvaranje novog potomstva, možda i do kraja svijeta.
Zbog pobačaja nekoje žene ostanu neplodne a neke obole od raka dojke. Naime, žlijezde prsa, koje se umnožavaju od početka trudnoće, tek blizu vremena poroda i tijekom dojenja prelaze u zrelu fazu od kojih ne nastaje rak. Međutim, prekidom trudnoće,  žlijezde, ostanu u nezreloj fazi i sklone su prelasku u stanice raka.
A mi smo dužni voljeti i Boga i druge ljude i sebe. Sv. Matej je zapisao Isusov odgovor kada mu je postavljeno pitanje koja je zapovijed najveća u Zakonu: A on mu reče: »Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim. To je najveća i prva zapovijed. Druga, ovoj slična: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. O tim dvjema zapovijedima visi sav Zakon i Proroci.« Mt 22, 37-40. Ljubavznačipoštivanježivotačovjekaanenjegovoubijanje.
Kako bi netko mogao reći da voli dragoga Boga, ako bi htio ubiti najdragocjenije Božje stvorenje, tek začetog ili starjeg čovjeka!
Dragi Bog je samostalno stvorio tek Adama i Evu. Nakon toga, On surađuje s roditeljima u stvaranju novih ljudi i tako im pokazuje veliko povjerenje. Da li su roditelji svjesni velike časti koju im je dragi Bog.
Nije istina da naš stav prema djetetu koje se još nije rodilo ovisi o tome koliko imamo novaca. Ljubav ne košta ništa. Odlučiš se da voliš svako, pa i novo dijete i ljubav se pojavi u trenu.
  Dragi Bog ima veliko povjerenje prema ženi. Kada je trudna, svojim tijelom hrani, čuva i njeguje djetešce. Bez obzira na stav oca djeteta ili bilo koga drugoga, ne smije dopustiti ubojstvo.
 
Svatko od nas se začeo ne samo zahvaljujući dragome Bogu, nego i zato što su se rodili doslovno svi naši krvni pretci do Adama i Eve, a njih su milijarde i milijarde. U sebi nosimo njihove gene. Da se samo netko od njih nije rodio, ne bi niti nas bilo. A u kakvim materijalnim uvjetima se živjelo, rađalo i u bližoj, a pogotovo u dalekoj prošlosti?
Dakle, kroz stav prema nerođenom djetetu pokazuje se koliko se poštuje sve one koji su se za svakoga od nas žrtvovali i voljeli nas i prije i poslije poroda. Nas nisu ubili.
Griješiti se ne smije nikada. Opredjeljenjem za grijeh, čovjek odbija suradnju s Bogom, pokušava reći da je pametniji od dragoga Boga. To ne može biti, nego zbog grijeha postaje nesretan i strahovito propada.
Događa se da netko nekoga nagovara na grijeh, straši ga, ucjenjuje i sl. Onaj tko nas nagovara na zlo, nije nam prijatelj, ne želi nam dobro. Za čistu savjest i dobre odnose s dragim Bogom, isplati se žrtvovati, pa i trpjeti ako treba. Treba čvrsto odlučiti da se neće sudjelovati u ubojstvu niti u bilo kojem drugom grijehu, te otvoriti dušu dragome Bogu. Bog to prepoznaje i stiže u pomoć da ne bismo sagriješili. Bog je naš Spasitelj! On je svemoguć i jači od svega zla.
 
Ako imaš problema i treba ti pomoć, slobodno se javi najbližem katoličkom svećeniku i na slijedeće adrese:
 
* „Pokret krunice za obraćenje i mir“, fra Smiljan Kožul, Crkva Sv. Križa, Siget, Brodograditeljska ul. 2, Novi Zagreb, svaki dan od 9-17 na tel: 01-655-0400 a može se doći ponedjeljkom i utorkom od 15-17 sati.
*  Katolički svećenik don Ante Delić, župni ured Srinjine kod Splita.
Tel.-fax: 021-874-483. Mobitel: 095-834-3466.
* Časna s. Franjica Faletar, med. s. u Kliničkoj bolnici Osijek. Mobitel: 098-948-2050
Adresa u samostanu joj je:  Krbavska 22, Osijek, tel: Tel: 031–272–228.
* Časna s. Bernarda, Osijek: 098-196-9416
* Časna s. Karmela Dominković, Đakovo. Tel: 031-801-261. Mobitel: 099-564-5259
* Časne sestre Služavke Maloga Isusa, Gromiljak kod Kiseljaka, BiH: +387-30-879-637.
* Autoru ove brošure: antun.lisec1@gmail.com; Mobitel: 091-571-2856.
  Trudnice, u slučaju potrebe, mogu dobiti besplatni smještaj do poroda i neko vrijeme nakon njega ako se jave u sljedeće ustanove:
1.  Fra Marko Glogović, Udruga Betlehem, Kuća samohranih majki i djece, Obitelj sv. Josipa, Gradac 9, 47000 Karlovac. Tel: 047-631-136. Mobiteli tajnica: 095-501-0183 i 091-151- 7482. E-mail: udruga.betlehem@gmail.com;
2. Domzatrudnice"MajkaKrispina", Lazine bb, 88266 Međugorje, BiH. Tel: 00387-36-651-631. Mobitel: +387-63-808-051.
 

Dr. med. Antun Lisec

Povezane objave

MUDROSITNICE S LICEM U LICE – Uvijek dobrodošli gosti

hrvatski-fokus

AFORIZMI – Zoka iz Prnjavora

HF

Leto va Kraljevici

hrvatski-fokus

Nekad bijela Amerika ostaje bez bijelaca

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više