Hrvatski Fokus
Hrvatska

Marin Cetinić – ubojica korčulanskih Hrvata

Odgovoran je za smrt brata dr. Zvonimira Šeparovića i još dvojice nevinih ljudi

 
 
Narodni heroj Marin Cetinić učinio je u životu veliku pogrješku, naime odgovoran je za smrt brata dr. Zvonimira Šeparovića i još dvojice nevinih ljudi.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/04/220px-Marin_Cvetinic.jpg
Marin Cetinić – ubojica nevinih Hrvata
 
Marin Cetinić (Blato na Korčuli, 2. III. 1915. – 14. VII. 1996.) bio je politički radnik SFRJ. Kao postolarski radnik i omladinac sudelovao je u revolucionarnom pokretu. Više puta bio je uhićivan i proganjan. Član KPJ od 1936. U NOB-u bio jedan od organizatora ustanka i politički rukovodilac u korčulanskom i dubrovačkom kraju, gde je obavljao funkcije sekretara SK i OK KPH. Nakon rata 1945. bio je sekretar Oblasnog komiteta KPH za Dalmaciju i predsjednik Oblasnog odbora za Dalmaciju, potpredsjednik Vlade NRH, odnosno IV. Sabora Hrvatske, zatim član SIV-a te sekretar za promet i veze, predsjednik i potpredsjednik SK SSRNJ. Biran je za zastupnika Sabora SRH i zastupnika Savezne skupštine. Bio je član CK SKJ i CK SKH.
 

Kako i zašto se dogodio zločin na Paklenici? Toga su dana, kao što je bilo uobičajeno, mnogi mladi ljudi su išli na kupanje u obližnju Prigradicu. U jednom trenutku trojici prijatelja Mirku Sardeliću, Dušanu Šeparoviću i Dušanu Suličiću pristupila su dva naoružana partizana i pozvali ih da „dođu na razgovor s Marinom". Pod tim imenom su svi znali da se radi o Marinu Cetiniću, partizanskom i partijskom lokalnom rukovoditelju. Kako su moj brat i drugi iz njegova kruga više puta razgovarali s Marinom Cetinićem, a jedan je takav susret održan i u našoj kući, smatrali su da će to biti još jedan dogovor o tome što učiniti prema okupatorima, Talijanima koji su se nalazili pred kapitulacijom. Između partije i ove trojice koji su pozvani na razgovor postojala je temeljna razlika: komunisti su bili za Staljina i Moskvu, a moj brat i njegovi prijatelji za Churchilla i London. Smatrali su da će uskoro Englezi i Amerikanci osloboditi zemlju.
 
Pozvani su bili spremni da idu na još jedan razgovor. Usprotivio se samo Petar Sardelić koji je rekao: „Ja njima ne vjerujem i ja idem sa svojim bratom." Petar je bio težak, zemljoradnik, koji je često i mnogo pomagao partizane posebno u Hotini, mjestu gdje je bio partizanski logor, a gdje je on imao svoje imanje. I tako su njih četvorica krenula u pratnji dvaju naoružanih partizana na istok od Prigradice prema mjestu koje se zove Blaca. Tamo su ih odmah vezali i počelo je maltretiranje. Desetak partizana nakon toga povelo ih je kozjim putem po teško prolaznom putu do jame Paklenica. Na tom mjestu jedan od traženih Dušan Suličić uspio je pobjeći (smatra se da ga je jedan partizan pustio), a partizani su preostalu trojicu bacili žive u jamu. Tu se događa veliki apsurd: partizani ubijaju i Petra Sardelića kojega nisu tražili, a Dušana Suličića koji je bio među pozvanima dvadeset dana kasnije kada su poslije kapitulacije Italije došli u mjesto Blato, nisu ubili. Suličića su poslali u partizane gdje je on postao kapetan i politički komesar. Na prvom javnom skupu u Blatu Marin Cetinić javno je obznanio da su događaji na jami Paklenica bili velika pogreška partizanskog pokreta na otoku.
 
Zanimljivo je da Britanci nisu prekinuli odnose sa Titom i Jugoslavijom ni nakon daleko ozbiljnijih incidenata. Jednom je Marin Cetinić držao govor u Stonu i tražio prebacivanje radnih normi. Obratio se Marinu Zaeru, postolaru pitajući ga koliko postola (cipela) proizvede dnevno. Gospar Zaer odgovori da proizvede jedan par postola. E, na to će mu drug Marin, triba to povećat na tri pari postoli dnevno. Marin Zaer ga pogleda u oči i reče: Marin ja – Marin ti, Šuster (postolar) ja – šuster ti, evo ti pa napravi tri. Zaerov sin Vlado bio je legendarni golgeter dubrovačkoga GOŠK-a (tražio ga je onda kada se igralo skoro "mukte" i Hajduk, ali to je druga priča).
 
Drugom prilikom u Stonu dr. Rapaić se nakon predavanja druga Cetinića javio za riječ. Liječnik je završio škole stipendiran od države kao ratno siroče i nije se očekivao da će reći slijedeće: "Druže Marine Vi ste lud čovjek, i ludo je sve što ste danas govorili." Cetinić se zacrvenio od bijesa i upitao otkle mu dokazi da je on lud? Doktor mu je rekao da ako treba potvrdu neka sutra ujutro dođe u njegovu ordinaciju, da će mu potpisati dijagnozu na papiru. Doktor je bio doduše ortoped, ne psihijatar.
 
Kratko sam se družio (T.T.) sa N. Kučerom, pukovnikom i SKOJ-evcem iz Janjine, vrlo dragim čovjekom kojega su u mjestu voljeli svi, pa i dragi HDZ-ovac i branitelj Nožica. Gospar Niko mi je opisao susret sa Mikom Tripalom u Splitu 1971. "Iden ja rivom na poso, kad eno moga Mike i idem mu se javit, zagrlit ga, mog prijateja s kojim sam dijelio zadnju koricu kruha i teško doba rata skupa prošli – kad Miko se izmiče, prelazi na drugu stranu,odguruje me. Mislin se pa nije nikad bio govno i umislio se, što je sad ovo – kad u kasarni zove me zapovjednik na raport: pa ti se druže Niko nasred rive ideš grlit sa narodnim neprijateljem. Tako sam doznao da je Mika smijenjen."
 
To vam je dragi čitatelji partijska (stranačka) stega. Pitao sam: "Niko, kako ste se osjećali kada je bio pakt Staljin – Hitler?" Nije mi odgovorio. Još je lijepši slučaj srčanoga borca i rođaka našeg lijepog i valjanog gradonačelnika (djedov brat) koji se oženio u Crkvi (tako je Mare htjela), izgubio visoki čin, izgubio posao i zaboravljeni mu juriši na njemačke bunkere… Nije im Crkva vonjala (mirisala) ni sad ni onda! Dalo bi se još pričati o "hajduku" Morđinu Crnom (nomen est omen), papučaru (obrtom) sa divnim guslarskim brcima, ili književniku Petru Šegedinu, kremen karakteru, ali zasad stanimo na balun. Točka.
 

Teo Trostramnn

Povezane objave

Istina o Jasenovcu izlazi van

hrvatski-fokus

Hrvatska majka heroina Zlata Mrakužić

hrvatski-fokus

Usponi i padovi Fikreta Abdića (1)

HF

Ukinuti lažnu narodnost “Bošnjak”

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više