Hrvatski Fokus
Kultura

‘Dijagnoza: dvoslika’ Željka Kipke

Odnos između pokretne i statične slike

 
 
U splitskoj Galeriji umjetnina u srijedu, 28. ožujka, otvorena je izložba 'Dijagnoza: dvoslika' Željka Klipke, na kojoj predstavlja filmove, slike, prisvojene objekte i arhivske materijale na kojima je slikar radio od 2012. do 2017.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/04/Kipke-2.jpg
Željko Kipke je diplomirani slikar i pisac, koji povremeno djeluje u području filma. Dosad je režirao desetak kratkih filmskih priča temeljenih na snovima i koincidencijama, a objavljeno mu je devet knjiga, među kojima zbirke teoretskih članaka i eseja o suvremenoj umjetnosti, jednogodišnji dnevni 'Od veljače do veljače', katalog snova 'Seikhai-reich' i zbirke eseja o filmu.
 
Kratki filmski dokumenti su više ili manje fiktivni i obuhvaćaju tri teme: prva je o socijalnoj i filmskoj propagandi (Social Skin 60-62, Unyielding Look into the Future); druga je o umjetnicima (Orson's Direction Sign, Le peintre enchanteur); treća o procesima oporavka (Botanički dnevnik, Dijagnoza: dvoslika).
 
U dešifriranje kompleksnih slojeva zbilje Kipke je upregnuo cijeli raspon kreativnih mogućnosti začetih u dvadesetom i tehnološki razvijenih u dvadeset i prvom stoljeću. Posebno je znakovit odnos pokretne i statične slike koji održava činjenicu da je suvremeno slikarstvo nadahnutije medijskom umjetnošću i fotografijom nego vlastitom bogatom prošlosti. Kipke je tematski fokusiran kako na osobnosti otvorene mogućnostima transformacija ili strategijama izbjegavanja utabanih i stoga kontroliranih staza, tako i stanja organizma koja u pitanje dovode našu vlastitu sliku stvarnosti, koja vjerojatno i nije toliko naša koliko smo spremni misliti. Njegov je cilj mentalni poticaj, podsjećanje na naš vlastiti subverzivni potencijal koji se krije u sposobnostima korištenja sve užih, ali još uvijek postojećih nekontroliranih procjepa i prečaca u sve sofisticiranijoj i podešenijoj gravitaciji kontrole koja obilježava suvremenu civilizaciju.
 

Nives Matijević

Povezane objave

Poteci po meni

HF

Ostaje dojam da nisam uradio sve

HF

Vibrantni pejzaži Mladena Žunjića

HF

Jedna mala

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više