Hrvatski Fokus
Znanost

Zavod za znanstveni rad HAZU-a u Varaždinu

Predstavljen rad znanstvenoistraživačkih jedinica HAZU-a iz sjeverozapadne Hrvatske

 
 
U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u četvrtak 5. travnja održano je predstavljanje rada znanstvenoistraživačkih jedinica HAZU-a iz sjeverozapadne Hrvatske, sa sjedištima u Varaždinu, Bjelovaru i Križevcima. Kako je podsjetio predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić, Akademija ima ukupno 26 znanstvenoistraživačkih jedinica u Zagrebu i drugim dijelovima Hrvatske, od Cavtata do Vukovara, koji predstavljaju skriveni dio tihog rada Akademije koji je nedovoljno poznat u općoj percepciji. Akademik Kusić je istaknuo potrebu boljeg povezivanja zavoda HAZU-a radi što uspješnije aplikacije na fondove Europske unije. Predsjednik Odbora za koordinaciju rada znanstvenoistraživačkih i umjetničko-galerijskih jedinica HAZU-a akademik Vlatko Silobrčić izrazio je zadovoljstvo radom Akademijinih zavoda čija misija je, po njegovim riječima, ispunila očekivanja.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/04/HAZU-Varazdin.jpg
Rad Zavoda za znanstveni rad HAZU-a u Varaždinu predstavili su voditelj akademik Stjepan Damjanović i upravitelj dr. sc. Vladimir Huzjan, o radu Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Bjelovaru govorili su voditelj prof. dr. sc. Slobodan Kaštela i upravitelj prof. dr. sc. Vladimir Strugar, a o Zavodu za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Koprivničko-križevačkoj županiji Križevci voditelj akademik Franjo Tomić i upravitelj dr. sc. Ivan Peklić.
 
Zavod za znanstveni rad HAZU u Varaždinu osnovan je 1983. Zavod obavlja znanstvena istraživanja i organizira znanstvene skupove, savjetovanja i nakladnički rad. Prvi voditelj Zavoda bio je akademik Andre Mohorovičić, od 2003. akademik Miroslav Šicel, a od 2012. akademik Stjepan Damjanović. U svojem radu Zavod je uspostavio suradnju sa svim znanstvenim, kulturnim, obrazovnim, stručnim i drugim ustanovama na svom području. Časopis Radovi Zavoda za znanstveni rad HAZU u Varaždinu jedini je časopis za humanističke znanosti u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Zavod je tiskao više od 40 knjiga prvenstveno o Varaždinu, njegovoj povijesti, gospodarstvu, kulturi i obrazovanju, ali i o širem području sjeverozapadne Hrvatske. Za svoj 25-godišnji rad Zavod je 2008. nagrađen Plaketom Grada Varaždina.
 
Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU-a u Bjelovaru osnovan je 2005. Od početka rada osobitu pozornost je poklanjao pripremi znanstvenih i stručnih skupova. Tako je u proteklih desetak godina postigao izvanredne rezultate organizirajući 13 znanstvenih odnosno stručnih skupova. Na tim su skupovima obrađene povijesne teme (kao što su povijest Bjelovara, povijest Bjelovarsko-bilogorske županije, Garić-grada i okolica: od srednjovjekovlja do suvremenosti te Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija u Domovinskom ratu), ali podjednako i aktualne teme važne za razvoj šireg bjelovarskog područja (npr. razvoj temeljen na znanju, zatim mjere za unapređivanja zdravlja, obrazovanja, znanosti i znanstvenih istraživanja te razvoj gospodarstva s posebnim osvrtom na poljoprivredu i šumarstvo, turizam, promet i zaštitu okoliša). Podjednaka pozornost poklonjena je i nakladničkoj djelatnosti: u razdoblju od 2007. do 2016. objavljeno je deset brojeva znanstvenog časopisa Radovi sa 168 znanstvenih i stručnih radova koje je napisalo 190 autora na 2900 stranica. Osim toga u ediciji Posebna izdanja objavljeno je sedam knjiga s ukupno 1750 stranica.
 
Zavod je organizirao devet izložbi koje su bile posvećene povijesti Hrvatske akademije te njenom utemeljitelju Josipu Jurju Strossmayeru, pojedinim Akademijinim jedinicama te znanstvenim povijesnim ličnostima s područja današnje Bjelovarsko-bilogorske županije. Zavod je organizirao i 10 predavanja s namjerom upoznavanja javnosti s aktualnim temama posebno sagledavanja hrvatske stvarnosti u kontekstu ulaska u punopravno članstvo Europske unije. Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU-a u Koprivničko-križevačkoj županiji Križevci utemeljen je 2013. ugovorom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti s Koprivničko-križevačkom županijom i Gradom Križevci. Temeljne djelatnosti Zavoda su: Razvoj znanstvenog i umjetničkog rada; njegovanje povijesnih, kulturnih i umjetničkih vrijednosti, pomaganje razvoju gospodarstva i pomaganje čuvanju prirodnih vrijednosti na području Koprivničko-križevačke županije pa i šire. Zavod je u proteklih pet godina organizirao ukupno 53 događanja: 12 znanstvenih skupova (tri međunarodna), osam okruglih stolova, 15 predavanja, 10 promocija monografija i knjiga, tri izložbe, tri kazališne predstave i dva koncerta. Zavod je izdao 13 publikacija.
 
Na predstavljanju su bili i zamjenici župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, Bjelovarsko-bilogorske županije Bojana Hribljan i Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić koji su u pozdravnim govorima istaknuli važnost djelovanja Akademijinih zavoda u svojim sredinama i izrazili zadovoljstvo suradnjom koja doprinosi unapređenju znanstvene aktivnosti u tim županijama.
U atriju palače HAZU-a bila je priređena prigodna izložba izdanja ovih zavoda.
 

Marijan Lipovac

Povezane objave

Znanstvenici pozivaju na moratorij na 5G nakon što je studija pokazala da regulatori ignoriraju zdravstvene rizike radijacije (2)

hrvatski-fokus

Promjene naše klime mogu se pratiti unazad – sve do prirodnih procesa interakcije koji premašuju naš ljudski utjecaj za redove veličine

hrvatski-fokus

Globalizacija siromaštva i Novi svjetski poredak

hrvatski-fokus

Trump, Rundek, zalogajnica i plastika

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više