Hrvatski Fokus
Znanost

Zavod za znanstveni rad HAZU-a u Varaždinu

Predstavljen rad znanstvenoistraživačkih jedinica HAZU-a iz sjeverozapadne Hrvatske

 
 
U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u četvrtak 5. travnja održano je predstavljanje rada znanstvenoistraživačkih jedinica HAZU-a iz sjeverozapadne Hrvatske, sa sjedištima u Varaždinu, Bjelovaru i Križevcima. Kako je podsjetio predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić, Akademija ima ukupno 26 znanstvenoistraživačkih jedinica u Zagrebu i drugim dijelovima Hrvatske, od Cavtata do Vukovara, koji predstavljaju skriveni dio tihog rada Akademije koji je nedovoljno poznat u općoj percepciji. Akademik Kusić je istaknuo potrebu boljeg povezivanja zavoda HAZU-a radi što uspješnije aplikacije na fondove Europske unije. Predsjednik Odbora za koordinaciju rada znanstvenoistraživačkih i umjetničko-galerijskih jedinica HAZU-a akademik Vlatko Silobrčić izrazio je zadovoljstvo radom Akademijinih zavoda čija misija je, po njegovim riječima, ispunila očekivanja.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/04/HAZU-Varazdin.jpg
Rad Zavoda za znanstveni rad HAZU-a u Varaždinu predstavili su voditelj akademik Stjepan Damjanović i upravitelj dr. sc. Vladimir Huzjan, o radu Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Bjelovaru govorili su voditelj prof. dr. sc. Slobodan Kaštela i upravitelj prof. dr. sc. Vladimir Strugar, a o Zavodu za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Koprivničko-križevačkoj županiji Križevci voditelj akademik Franjo Tomić i upravitelj dr. sc. Ivan Peklić.
 
Zavod za znanstveni rad HAZU u Varaždinu osnovan je 1983. Zavod obavlja znanstvena istraživanja i organizira znanstvene skupove, savjetovanja i nakladnički rad. Prvi voditelj Zavoda bio je akademik Andre Mohorovičić, od 2003. akademik Miroslav Šicel, a od 2012. akademik Stjepan Damjanović. U svojem radu Zavod je uspostavio suradnju sa svim znanstvenim, kulturnim, obrazovnim, stručnim i drugim ustanovama na svom području. Časopis Radovi Zavoda za znanstveni rad HAZU u Varaždinu jedini je časopis za humanističke znanosti u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Zavod je tiskao više od 40 knjiga prvenstveno o Varaždinu, njegovoj povijesti, gospodarstvu, kulturi i obrazovanju, ali i o širem području sjeverozapadne Hrvatske. Za svoj 25-godišnji rad Zavod je 2008. nagrađen Plaketom Grada Varaždina.
 
Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU-a u Bjelovaru osnovan je 2005. Od početka rada osobitu pozornost je poklanjao pripremi znanstvenih i stručnih skupova. Tako je u proteklih desetak godina postigao izvanredne rezultate organizirajući 13 znanstvenih odnosno stručnih skupova. Na tim su skupovima obrađene povijesne teme (kao što su povijest Bjelovara, povijest Bjelovarsko-bilogorske županije, Garić-grada i okolica: od srednjovjekovlja do suvremenosti te Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija u Domovinskom ratu), ali podjednako i aktualne teme važne za razvoj šireg bjelovarskog područja (npr. razvoj temeljen na znanju, zatim mjere za unapređivanja zdravlja, obrazovanja, znanosti i znanstvenih istraživanja te razvoj gospodarstva s posebnim osvrtom na poljoprivredu i šumarstvo, turizam, promet i zaštitu okoliša). Podjednaka pozornost poklonjena je i nakladničkoj djelatnosti: u razdoblju od 2007. do 2016. objavljeno je deset brojeva znanstvenog časopisa Radovi sa 168 znanstvenih i stručnih radova koje je napisalo 190 autora na 2900 stranica. Osim toga u ediciji Posebna izdanja objavljeno je sedam knjiga s ukupno 1750 stranica.
 
Zavod je organizirao devet izložbi koje su bile posvećene povijesti Hrvatske akademije te njenom utemeljitelju Josipu Jurju Strossmayeru, pojedinim Akademijinim jedinicama te znanstvenim povijesnim ličnostima s područja današnje Bjelovarsko-bilogorske županije. Zavod je organizirao i 10 predavanja s namjerom upoznavanja javnosti s aktualnim temama posebno sagledavanja hrvatske stvarnosti u kontekstu ulaska u punopravno članstvo Europske unije. Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU-a u Koprivničko-križevačkoj županiji Križevci utemeljen je 2013. ugovorom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti s Koprivničko-križevačkom županijom i Gradom Križevci. Temeljne djelatnosti Zavoda su: Razvoj znanstvenog i umjetničkog rada; njegovanje povijesnih, kulturnih i umjetničkih vrijednosti, pomaganje razvoju gospodarstva i pomaganje čuvanju prirodnih vrijednosti na području Koprivničko-križevačke županije pa i šire. Zavod je u proteklih pet godina organizirao ukupno 53 događanja: 12 znanstvenih skupova (tri međunarodna), osam okruglih stolova, 15 predavanja, 10 promocija monografija i knjiga, tri izložbe, tri kazališne predstave i dva koncerta. Zavod je izdao 13 publikacija.
 
Na predstavljanju su bili i zamjenici župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, Bjelovarsko-bilogorske županije Bojana Hribljan i Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić koji su u pozdravnim govorima istaknuli važnost djelovanja Akademijinih zavoda u svojim sredinama i izrazili zadovoljstvo suradnjom koja doprinosi unapređenju znanstvene aktivnosti u tim županijama.
U atriju palače HAZU-a bila je priređena prigodna izložba izdanja ovih zavoda.
 

Marijan Lipovac

Povezane objave

Paralelnost bioloških procesa u organizmima

HF

Znanstveni skup ASMOSIA XI. u Splitu

HF

Uništenje života (2)

hrvatski-fokus

HAZU – nakladnička djelatnost u 2020. godini

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više