Hrvatski Fokus
Povijest

Hrabri poljski maršal

Edward Rydz-Śmigły je sačuvao obraz poljskom narodu nakon okupacije Hitlera i Staljina

 
 
Poljski visoki časnik, maršal Edward Rydz-Śmigły (Łapszyn kraj Brzeżanyja u Galiciji, 11. III. 1886. – Varšava, 2. XII. 1941., bio je poljski političar, državnik, maršal Poljske i zapovjednik glavnog oružanih snaga Poljske, kao i slikar i pjesnik. Tijekom sastanka u Moskvi, Rydz-Śmigły je kategorički odbio molbe Zapada da dopuste Sovjetima prolazak kroz Poljsku, tvrdeći kako mu nitko ne može jamčiti da će Sovjeti doista sudjelovati u ratu, te dodavši kako Sovjeti, kada jednom uđu u Poljsku, iz nje više neće htjeti izaći.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/04/Smigly-Rydz.jpg
Kada je Hitler 1. rujna 1939. napao Poljsku, Rydz-Śmigły je postao Vrhovni zapovjednik, no već je 7. rujna, zajedno s ostatkom državnog vrha, napustio Varšavu. Problemi s komunikacijskim mrežama onemogućili su mu kvalitetno zapovijedanje. Dana 11. rujna naredio je da se Varšava brani pod svaku cijenu, nadajući se kako će grad i obližnja utvrda Modlin izdržati nekoliko mjeseci, što će biti dovoljno vremena da Britanci i Francuzi pošalju vojnu pomoć. No, Rydz-Śmigły nije znao da Saveznici ne planiraju poslati pomoć Poljskoj, te da očekuju njezin pad. Njegov plan doživio je još jedan snažan udarac kada su, 17. rujna, Poljsku s istoka napali Sovjeti. Shvativši tada kako je bitka izgubljena, Rydz-Śmigły je naredio svojim trupama da se povuku prema Rumunjskoj kako bi izbjegli daljnje sukobe.
 
Nakon što je uspješno izbjegao uhićenje, Rydz-Śmigły je 18. rujna 1939. pobjegao u Rumunjsku. Iako je ovaj bijeg (jer ipak je on bio vrhovni zapovjednik) izazvao kontroverze, rezultirao je time da se Poljska službeno nije predala, te su se poljske trupe mogle i dalje boriti. Velik broj poljskih vojnika otišao je na novačenje u Francusku, a nakon njezinog pada, u Veliku Britaniju (i još su ginuli u zapadnim trupama, napadali Monte Cassino, iskakali kao Sosabowski, dizali ustanak u Varšavi i ostali pod Sovjetima, a premijera su srušili saveznici sa kćerkom ponad Gibraltara. (t.t.)

Povezane objave

Kronika župe Lumbarda

HF

Zahumlje odgovara današnjoj srednjoj Hercegovini, koja je 90 posto hrvatska

hrvatski-fokus

GOMOLAVA – Naselje visoke kulture (3)

HF

“Pavlimir” Junija Džone Palmotića

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više