Hrvatski Fokus

Čelništvo HAZU-a predalo novac u državnu riznicu kako bi ih aktualna vlast podržala u izboru Velimira Neidhardta

 
 
Pobuna u HAZU-u! Napokon! I to smo dočekali. Netko će reći kako to nije pobuna u HAZU-u, nego u JAZU-u. To bi moglo biti i točnije. Nepodnošljiva i nepotrebna konspirativnost, čini se, postala je stil djelovanja u Akademijinu vrhu. Od početka ove godine HAZU nema poslovni račun. Sav novac ide preko državne riznice. Ako žele kupiti WC papir, moraju zatražiti 10 kuna iz državne riznice. Dakako, s obimnom papirologijom. A sve je to potajice obavio glavni HAZU-ov dvojac Zvonko Kusić i Velimir Neidhardt.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/05/hazu-plenkovic3.jpg
Sredinom prošloga mjeseca, 15. ožujka, kompletna Uprava HAZU-a sastala se s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem, ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak, ministrom financija Zdravkom Marićem i državnim tajnikom u Ministarstvu kulture Ivicom Poljačkom. O tome sastanku izvijestila je Vlada na svojoj internetskoj stranici (https://vlada.gov.hr/vijesti/8) izrazivši snažnu podršku djelatnostima Akademije. Uprava HAZU-a (predsjednik, dvojica potpredsjednika i glavni tajnik HAZU-a), ostale akademike, većinu, o tome važnom sastanku i razgovorima nije izvijestila niti s jednom riječju. Evo kako je tekao taj razgovor.
 
Dana 15. III. 2018., uoči sastanka, na Vladinim mrežnim stranicama napisano je: »Predsjednik Vlade Plenković primit će u posjet Upravu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, primit će u četvrtak, 15. ožujka 2018. godine u 14:00 sati članove Uprave Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, na čelu s predsjednikom,  akademikom Zvonkom Kusićem. Uz predsjednika Vlade Plenkovića, na sastanku će sudjelovati ministar financija Zdravko Marić i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak«.
 
O tom tajnom sastanku nakon nakon njega ovako je šturo, drugi puta, zapisano na mrežnim stranicama Hrvatske vlade: »Predsjednik Vlade Plenković s članovima Uprave Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima članove Uprave Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, na čelu s predsjednikom,  akademikom Zvonkom Kusićem. Uz predsjednika Vlade Plenkovića, na sastanku su sudjelovali ministar financija Zdravko Marić, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak. Na sastanku je istaknut interes Republike Hrvatske da Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, naša najviša znanstvena i umjetnička ustanova, djeluje samostalno kao neovisna nevladina institucija s potpunom autonomijom djelovanja te da nepristrano i bez ičijeg utjecaja ostvaruje svoje poslanje za opću dobrobit društva. "Vlada Republike Hrvatske cijeni doprinos Hrvatske akademije očuvanju nacionalnog identiteta, promicanju najviših društvenih vrednota i stvaranju modernog hrvatskog društva", istaknuo je predsjednik Vlade. Dodao je kako posebno treba uvažiti to što je djelovanje Hrvatske akademije dostupno javnosti i što iznesena mišljenja i prijedlozi njezinih članova uvjerljivošću iznesenih argumenata pridonose iznalaženju rješenja za aktualna pitanja hrvatskog društva. Predsjednik Vlade naglasio je da će se, u cilju da se omogući takvo društveno korisno djelovanje Hrvatske akademije, osigurati financijska i druga sredstva potrebna za rad članova, znanstvenih, umjetničkih i drugih jedinica Akademije, kao i raspolaganje sredstvima potrebnim za rad te samostalno djelovanje Hrvatske akademije«.
 
I onda je trebalo čekati mjesec i pol dana da saznamo o kakvoj se je tu zaplotnjačkoj igri radilo. Prije svih reagirao je prekaljeni diplomat i akademik Davorin Rudolf ispred 36 akademika. »Reagiram na neistine i neprimjerena stajališta koja su u skupštini izložili predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić i potpredsjednik Velimir Neidhardt«, izjavio je akademik Rudolf. Rudolf i drugi akademici protive se postupku Zvonka Kusića i Velimira Neidhardta da se novac HAZU-a pokloni državnoj riznici, čime bi se dodvorili vlastima i radili što im je volja. »Koliko mi je poznato, nijedna nacionalna akademija znanosti i umjetnosti u demokratskoj Europi (a sve se najvećim dijelom financiraju državnim proračunskim sredstvima) nije prisiljena držati svoj novac u državnoj riznici. Ponovit ću: u pitanju su civilizacijska postignuća: neovisnost Akademije o državnoj vlasti i nužna sloboda znanstvenoga i umjetničkog stvaralaštva akademika«, pojasnio je Davorin Rudolf i u nastavku se upitao: »Zašto je prijenos u državnu riznicu obavljen potajice?«
 
Kako je u tijeku borba oko održanja na vlasti Kusića i nakon Kusića – vladajući u HAZU-u i u Banskim dvorima žele da to bude Neidhardt – cijela afera oko razvlašćivanja Akademije je najobičnije dodvoravanje Plenkoviću kako bi ih on podržao u tim zaplotnjačkim radnjama. Hoće li Kusić, Neidhardt, uz Jakšu Barbića i druge iz vladajuće elite u HAZU-u, u tomu uspjeti, uskoro ćemo saznati.
 

Pavao Blažević

Povezane objave

Vratiti naziv Hrvatski Državni Sabor

HF

Što imaju zajedničko Vesna Pusić i Orange Order?

HF

Nova provokacija ćirilicom u općini Vodnjan, naselje Peroj. Od kada i po kojim kriterijima je u Peroju uvedena ćirilica?

hrvatski-fokus

“Prečanima” je mjesto u – Hrvatskoj

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više