Hrvatski Fokus
Znanost

Bazne stanice i karcinom

Sve više je dokaza o kancerogenosti bežične tehnologije

 
 
Pojedini hrvatski mediji, osobito elektronski, kao i neki portali objavili su vijest o pronalasku „sakrivenih“ edukativnih materijala (video i letak) koje je na svojoj mrežnoj stranici objavilo hrvatsko Ministarstvo zdravstva, a u kojima se uz savjete upozorava građane na štetnost zračenja mobitela, uz naročito isticanje rizika korištenja bežične tehnologije za djecu i mlade. „Ministarstvo očito nije imalo namjeru napraviti javnu informativnu kampanju, a moralo je ispuniti zadatak iz strategije za širokopojasni internet, što je preduvjet da bi Republika Hrvatska mogla aplicirati na sredstva iz fondova Europske unije“, izjavila je Ankica Kosovec Krželj iz Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetskog zračenja (HUZEZ). (Napomena: radi se o Strategiji razvoja širokopojasnog pristupa u RH za razdoblje od 2016. do 2020.).
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/05/hqdefault.jpg
Lennart Hardell
 
No, povod mojeg teksta zapravo je najnovija znanstvena objava o štetnosti zračenja baznih stanica za mobitele na ljudsko zdravlje. Znanstvenici glasovitog talijanskog Instituta Ramazzini proveli su opsežno istraživanje na temelju kojeg su objavili rezultate te pozivaju Međunarodnu agenciju za istraživanje karcinoma (IARC) pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji da ponovno procijeni kancerogeni učinak zračenja mobitela i baznih stanica na zdravlje čovjeka. Institut Ramazzini proveo je opsežno, cjeloživotno istraživanje na laboratorijskim životinjama koje su bile izložene istoj razini zračenja koja potječe iz naše okoline od baznih stanica: životinje su oboljele od karcinoma. Američki Nacionalni toksikološki program (US National Toxicology Program, NTP) također je proveo 25 milijuna dolara vrijednu studiju o učincima mnogo više razine radiofrekventnog zračenja koje potječe iz mobitela. Rezultati ove studije također su otkrili pojavu neobične i rijetke vrste karcinoma – švanom srca (Schwannoma) kod muških štakora izloženih višoj dozi zračenja. Studija Instituta Ramazzini o učincima radiofrekventnog zračenja također je otkrila povećanje razvoja malignog tumora mozga (tzv. glia tumori) kod ženki štakora te prekancerogeno stanje, uključujući i hiperplaziju Schwannovih stanica kod oba spola štakora. Rezultati opsežne studije Instituta Ramazzini izazvali su veliku medijsku pozornost, osobito u Italiji, o čemu je opsežno izvijestio „Corriere di Bologna.“
 
Znanstvenici Institua Ramazzini izložili su radiofrekventnom zračenju 2448 Sprague-Dawley štakora (albino štakori koji se najviše koriste u laboratorijima za biomedicinska istraživanja) od pretporođajnog razdoblja pa sve do njihovog prirodnog uginuća – štakori su svakodnevno tijekom 19 sati bili izloženi radiofrekventnom zračenju (1.8 GHz GSM radiofrekventno zračenje od 5, 25 i 50 V/m). Štakori su bili izloženi istom radiofrekventnom zračenju koje emitiraju antene baznih stanica, a razine izloženosti bile su daleko niže od onih koje je koristio US NTP u svojim studijama o učincima zračenja mobitela. Ovdje moram istaknuti da su rezultati istraživanja Instituta Ramazzini i američkog Nacionalnog toksikološkog programa (US NTP) objavljeni gotovo istovremeno, tj. početkom ožujka 2018.  
 
Znanstvenica Fiorella Belpoggi (PhD), autorica studije i ravnateljica odjela Istraživanja u Institutu Ramazzini izjavila je slijedeće: „Naši nalazi o razvoju karcinoma kod štakora izloženih istoj razini radiofrekventnog zračenja iz okoline podudaraju se i potkrijepljuju rezultate studija američkog Nacionalnog toksikološkog programa o učincima zračenja mobitela. Rezultati studija Institua Ramazzini i US NTP otkrili su porast razvoja istih vrsta tumora srca i mozga kod Sprague-Dawley štakora. Obje ove studije zajedno daju dovoljan i čvrst dokaz na temelju kojeg pozivamo Međunarodnu agenciju za istraživanje karcinoma (IARC) da ponovno procijeni kancerogenost i na temelju toga promijeni klasifikaciju kancerogenog potencijala radiofrekventnog zračenja na ljude.“ Naime, Međunarodna agencija za istraživanje karcinoma 2011. svrstala je radiofrekventno zračenje u grupu 2B – „moguća kancerogenost za čovjeka.“
 
Dr. Ronald Melnick, Ph.D., viši znanstveni savjetnik u „Environmental Health Trust / EHT“ je rekao: „Vlade moraju postrožiti propise u svrhu zaštite javnosti od ovog štetnog zračenja“, dok dr. José Domingo (PhD), profesor toksikologije na Sveučilištu Reus (School of Medicine, Reus University, Katalonija, Španjolska) i glavni urednik časopisa „Environmental Research“ ističe kako ovaj znanstveni tekst koji dolazi od jedne najrenomiranije svjetske znanstveno-istraživačke institucije (Institut Ramazzini) mora pobuditi veliku zabrinutost zbog štetnog učinka elektromagnetskog zračenja iz baznih stanica.
 
„Rezultati istraživanja američkog Nacionalnog toksikološkog programa zajedno s rezultatima Instituta Ramazzini dodatno potkrjepljuju studije našeg tima kao i svih ostalih koji jasno dokazuju da radiofrekventno zračenje uzrokuje specifične tumore – vestibularni švanom i gliome, te stoga mora biti klasificirano kao kancerogeno za čovjeka“, tvrdi dr. Lennart Hardell (PhD), liječnik-epidemiolog Sveučilišne bolnice u gradu Örebro, Švedska (Department of Oncology, University Hospital, Örebro) koji je objavio mnogo radova o uzrocima karcinoma iz okoliša, uključujući i kancerogene učinke herbicida/defolijanta „Agent Orange,“ drugih pesticida te radiofrekventnog zračenja mobitela. (Objašnjenje: vestibularni 'švanom' je intrakranijalni tumor 8. moždanog živca koji nastaje od Schwannovih stanica – još se naziva i akustični neurom ili tumor akustičnog živca. Gliomi su primarni tumori koji nastaju iz parenhima mozga).
 
„Sve je više dokaza o kancerogenosti bežične tehnologije i to više ne smijemo ignorirati“, izjavio je profesor emeritus Anthony B. Miller (University of Toronto Dalla Lana School of Public Health). David O. Carpenter, liječnik, bivši dekan „School of Public Health“ / University at Albany, upozorava: „Ova studija povećava zabrinutost jer život/ stanovanje blizu baznih stanica predstavlja opasnost za zdravlje čovjeka. Vlade moraju poduzeti odgovarajuće mjere u svrhu smanjenja naše izloženosti radiofrekventnom zračenju. Bazne stanice ne smiju biti u blizini škola, bolnica ili naših domova.
 
Javnozdravstvene agencije trebaju provesti edukaciju javnosti o tome kako će smanjiti izloženost radiofrekventnom zračenju iz svih izvora bežićne tehnologije – bilo iz baznih stanica ili mobitela ili bežićne (Wi-Fi) tehnologije u školama.“ Carpenter je posebno naglasio slijedeće: „Ovo je osobito bitno jer sadašnji novi planovi predviđaju postavljanje malih baznih stanica 5G i to na svakih 300 metara u svakoj ulici diljem zemlje. Ove „male“ 5G antene imati će za posljedicu daljnje kontinuirano izlaganje svake osobe štetnom zračenju – bilo da prolazi ulicom ili živi u blizini. Takva povećana izloženost radiofrekventnom zračenju povećati će rizik od razvoja karcinoma i drugih bolesti kao što je elektro-hiperosjetljivost.“ Komentirajući najnovije rezultate o učincima radiofrekventnog zračenja, dr. Devra Davis (PhD), predsjednica „Environmental Health Trust/EHT“ izjavila je kako nalazi studije Instituta Ramazzini nisu neočekivani, jer je ranija studija provedena na „Jacobs University“ otkrila da niske doze radiofrekventnog zračenja kod laboratorijskih životinja uzrokuju razvoj i rast tumora (rezultati ove studije objavljeni su u travnju 2015.).
 
U siječnju 2017. (od 23. do 26. 1. 2017.) održana je međunarodna konferencija na kojoj su govorili svjetski stručnjaci o štetnim učincima bežićne tehnologije na zdravlje čovjeka. Konferenciju su su-sponzorirali „Environmental Health Trust“ i „Israel Institute for Advanced Study“, Hebrew University. Predavanje je tada održala i dr. Fiorella Belpoggy (PhD) iz Instituta Ramazzini koja je predstavila nalaze studije o značajno niskoj porodnoj težini laboratorijskih životinja izloženih radiofrekventnom zračenju. I ovi nalazi Instituta Ramazzini podudaraju se s rezultatima studije američkog Nacionalnog toksikološkog programa koja je također otkrila nisku porodnu težinu životinja izloženih radiofrekventnom zračenju. Stoga je dr. Belpoggi preporučila „maksimalan oprez za djecu i trudnice“.
 
U slovenskim školama zabranjena bežična tehnologija
 
Određene države diljem svijeta već su usvojile/donijele preporuke o mobitelima, bežičnom (Wi-Fi) zračenju i zdravlju, a prema tvrdnji EHT-a Slovenija ima jednu od (naj)strožih preporuka u svrhu zaštite građana. Mnoge škole diljem svijeta također su zabranile bežičnu tehnologiju u školama ili su donijele uredbe o bitnom smanjenju izloženosti bežićnom zračenju predškolske i male školske djece (više o tome: „Database of Worldwide policies on cell phones, wireless and health“ – https://ehtrust.org ).
 
Hoće li konačno reagirati i hrvatsko Ministarstvo zdravstva i javnozdravstvene službe u svrhu zaštite zdravlja svih hrvatskih građana, osobito djece?
 
Izvor: Naslov originalnog znanstvenog teksta Instituta Ramazzini:
1. „Report of final results regarding brain and heart tumors in Sprague-Dawley rats exposed from prenatal life until natural death to mobile phone radiofrequency field representative of a 1.8 GHz GSM base station environmental emission“ objavio časopis „Environmental Research“ (ELSEVIER) a dostupan je i na www.sciencedirect.com pod istim nazivom.
2. US National Toxicology Program/NTP: TR-595: NTP Studies of Cell Phone Radiofrequency Radiation (Rats/štakori); TR-596: NTP Studies of Cell Phone Radiofrequency Radiation (Mice/miševi): https://ntp.niehs.nih.gov/about/org/sep/trpanel/meetings/docs/2018/march/index.html
3. „Tumor promotion by exposure to radiofrequency electromagnetic fields below exposure limits for humans“ objavio znanstveni časopis: „Biochemical and Biophysical Research Communications,“ Vol. 459(4), 17. 4. 2015., str. 585-590  (www.sciencedirect.com)
 

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

Stota obljetnica rođenja Ivana Supeka

HF

Veliki esejist

HF

Opće karakteristike agrarne proizvodnje

HF

Prilog HAZU-a kurikulnoj reformi (13)

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više