Hrvatski Fokus
Znanost

Evo koliko su se obogatili proizvođači zaštitnih maski koje u stvarnosti ne štite

Proizvođači medicinskih i zaštitnih maski obogatili su se tijekom pandemije i zaradili 30 puta više nego ikada prije

 

Globalna prodaja zaštitnih maski za lice porasla je tijekom pandemije covida. Iako to ne čudi s obzirom da su vlade nametnule obvezno nošenje zaštitnih maski pod izlikom ograničavanja širenja novog koronavirusa. Opseg povećanja proizvodnje i brojke koje stoje iza svega toga bodu oči. Prema procjenama Statista Consumer Market Insights, globalna prodaja zaštitnih maski, uključujući kirurške maske, kao i respiratore (npr. N95) i platnene maske, porasla je s 12,5 milijardi u 2019., kada je njihova upotreba bila uglavnom ograničena na medicinsko osoblje, na 378,9 milijardi. u 2020. To je povećanje od 30 puta, što znači gotovo 50 maski po osobi u cijelom svijetu. Nakon rasta cijena 2020., kada je potražnja daleko nadmašila ponudu i proizvođači su se trudili povećati proizvodnju jeftinih maski za lice, cijene su pale 2021., objašnjavajući zašto su se prihodi gotovo prepolovili od 2020. do 2021. unatoč daljnjem povećanju prodaje jedinica.

Za 2022. godinu analitičari Statista smatraju da su prihodi i jedinična prodaja na razini 2020./2021. godine, jer su mnoge zemlje ukinule obavezno nošenje maski i mnogi su se vratili navikama prije pandemije. U nadolazećim godinama, Statista predviđa da će se broj ljudi koji nose maske za lice dodatno smanjiti, a njihova će uporaba opet biti uglavnom ograničena na članove medicinske zajednice i klinički ranjive.

Cjepivo spašava! Jedina kći Elvisa Presleya umire nakon iznenadnog srčanog zastoja Lisa Marie Presley (54), jedina kći Elvisa Presleya, umrla je u 54. godini nakon srčanog zastoja, objavila je njezina majka Priscilla Presley.- Teška srca moram podijeliti poraznu vijest da nas je napustila moja divna kći Lisa Marie – rekla je Priscilla. Lisa Marie ranije je hitno prebačena u bolnicu nakon što je doživjela “potpuni srčani zastoj”. Nekoliko stranica bilo je u umjetnoj komi iu teškom stanju.Njezina majka Priscilla viđena je kako dolazi u bolnicu West Hills u Los Angelesu kako bi bila uz svoju kćer sat vremena nakon prijave hitnoj službi. Kako prenose mediji, izvori navode da je Lisu bez svijesti u spavaćoj sobi pronašla domaćica te da joj je bivši suprug, s kojim živi, ​​davao umjetno disanje do dolaska hitne pomoći.Izvor je dodao da je “barem jednom netko dao epinefrin, poznatiji kao adrenalin, na mjestu događaja kako bi pomogao Lisi Marie da povrati puls.”

Mladi u svijetu iznenada umiru! Preminula nada američkog nogometa (21), cijeli život je bio pred njim Hunter Brown, 21-godišnji perspektivni igrač američkog nogometa koji je s uspjehom igrao za Air Force Falcons, momčad unutar akademije koja trenira mlade pilote, preminuo je nakon iznenadnog medicinskog problema. Kako je priopćila njegova škola, Brown je krenuo prema učionici gdje se trebalo održati predavanje kada su mu se iznenada javili zdravstveni problemi, a unatoč hitnoj reakciji medicinskog osoblja mladić je preminuo. “Bio je fantastičan napadač i vrlo cijenjen u svojoj eskadrili.” Cijela škola oplakuje njegovu smrt, a naša srca i sućut idu njegovoj obitelji, eskadrili i onima koje je dirnuo ovaj mladić.” Još nije poznato što je dovelo do smrti, ali se pretpostavlja da je riječ o jednoj od nuspojava nakon cijepljenja protiv COVID-a.

Mario Bojić, https://nultatacka.rs/evo-koliko-su-se-obogatili-proizvodjaci-zastitnih-maski-koje-u-stvarnosti-ne-stite/; https://nultatacka.rs/vakcina-spasava-jedina-cerka-elvisa-prislija-preminula/; https://nultatacka.rs/mladi-sirom-sveta-iznenada-umiru-preminula-nada/

Povezane objave

Novi pristup medicinskoj izobrazbi

HF

Španjolska priznaje raspršivanje ‘chemtrailsa’ kao dio tajnog programa UN-a

hrvatski-fokus

Rumunjska pokreće istragu o COVID cjepivima

hrvatski-fokus

Pogrješan pristup reformi obrazovanja

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više