Hrvatski Fokus
Znanost

Suvremene medicine nema bez plastike

Na opterećenje okoliša utječu i društvene mreže, gledanje serija i filmova na pretplatničke servise za streaming

 

Jedan, od trenutno najvećih svjetskih problema, je otpad. No, na opterećenje okoliša utječu i društvene mreže, gledanje serija i filmova na pretplatničke servise za streaming (treba raspisati natječaj za hrvatsku riječ godine), igranje (gaming) itd. Istovremeno je broj stanovnika od 1950. do sadašnjosti povećan od 2,6 na 7,9 milijardi stanovnika. U tom razdoblju razvoj svih znanosti i tehnike je dinamičniji od početka tehnike pred 3,4 milijuna godina (kamena oštrica) do 1950. Od početka devedesetih godina bilježi se osnivanje diljem svijeta pa i u nas pojava brojnih „prijatelja okoliša“. Koji su svoju djelatnost u velikoj mjeri usredotočili na jednu skupinu materijala. Čija je proizvodnja porasla od 1,5 milijuna tona 1950. na 368 milijuna, do sada rekordne, 2019. To je plastika. Zbog nekoliko spornih proizvoda. Poput plastičnih vrećica ili slamki. Nevjerojatno s kako slabim poznavanjem stvarnog stanja. Suvremene medicine nema bez plastike. No, i brojnih drugih djelatnosti poput materijalnih plastičnih tvorevina za potrebe digitalizacije.

Kao svjetski priznati stručnjak na području proizvodnje plastičnih i gumenih dijelova, s dugogodišnjim djelovanjem na tom području (1955.) odlučio sam povremeno ukazivati medijima na „zelene faktoide“. Pod naslovom „Iz bilježnice jednog profesionalca“. Bit će to skup osvrta na trenutne medijske teme, koje dostavljam u prilogu. Spreman sam pomoći djelatnicima u medijima sa svim raspoloživim materijalima koje posjedujem. Mnoge od njih dobivam u Hrvatskoj jedino ja. Počevši od knjige „Tehnika, zaštita okoliša i zdravlja“. U kojoj se primjerice do 2008. naziv spalionica otpada  pojavljuje 15 puta. A 1997. je Katedra za preradu polimera, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, kojoj sam tada bio na čelu, izvršila prvo istraživanje sastava otpada na Jakuševcu.

S poštovanjem!

Prof. emeritus Igor Čatić, FIOM3, SPE – SPE International Education Award, Society of Plastics Engineers, Int., SAD (1998.)

Povezane objave

Bauk kreacionizma kruži Hrvatskom

HF

Zaoštrava se napad na građanske slobode, slobodu savjesti, ljudski život i dostojanstvo, kao i na suverenitet naših država

hrvatski-fokus

Europski sud presudio novoj generaciji GMO-a

HF

Je li ‘pametni’ robot ‘mehatronička osoba’?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više