Hrvatski Fokus
Znanost

I ‘sigurna’ doza glifosata opasna po zdravlje

Herbicidi na bazi glifosata imaju sposobnost mijenjanja određenih važnih bioloških parametara

 
 
Najnovija pilot studija o učincima glifosata i herbicida na bazi glifosata provedena je u talijanskom znanstveno-istraživačkom Institutu Ramazzini (Istituto Ramazzini) u Bologni. Znanstvenici su istražili učinke tzv. sigurne doze herbicida na bazi glifosata te otkrili i dokazali štetnost za zdravlje. Institut Ramazzini 'izgradio' je mrežu s uglednim partnerima velikog autoriteta: Universtiy of Bologna (Faculty of Agriculture, Veterinary science and Biostatistics), Sveučilišna bolnica 'San Martino' u Genovi, Italian National Institute of Health, Icahn School of Medicine/Mount Sinai u New Yorku te George Washington University. Ni jedan herbicid nije imao tako široku primjenu kao glifosat: od 1974., kada se prvi puta pojavio na tržištu, u svijetu se godišnje ukupno uporabi oko 8,6 milijardi kilograma herbicida na bazi glifosata. No, njegova primjena povećana je za petnaest puta nakon početka uzgoja genetski modificiranih usjeva tolerantnih na glifosat 1996. godine.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/05/Roundup_bottle_1200x600.jpg
U ovoj znanstvenoj pilot studiji istraživači su koristili Sprague-Dawley štakore: jednoj grupi davali su u vodi za piće glifosat, a drugoj grupi njegovu formulaciju „Roundup Bioflow“ MON 52276. Štakorima su davali dnevnu „sigurnu“ dozu glifosata koja je propisana regulativom američke Agencije za zaštitu okoliša (EPA): prihvatljiv ili „siguran“ dnevni unos herbicida na bazi glifosata u organizam je 1,75 miligrama po kilogramu tjelesne težine. U pilot studiji štakorima je tijekom tri mjeseca u vodi za piće dodavana ista koncentracija glifosata (1,75 mg/kg/dan). Pilot studija istražila je učinke herbicida na bazi glifosata u tri životna razdoblja štakora: od novorođenih preko mladunčadi do adolescenata. Rezultati provedene studije otkrili su da herbicidi na bazi glifosata imaju sposobnost mijenjanja određenih važnih bioloških parametara, pretežito onih koji se odnose na spolni razvoj, genotoksičnost i crijevni mikrobiom (crijevna mikroflora). Štetni učinci herbicida na bazi glifosata razvili su se prilikom unosa dnevne „sigurne“ doze koju propisuju regulatorna tijela i to tijekom dugoročnog razdoblja.
 
Studija otkriva promjenu u pojedinim parametrima spolnog razvoja kod štakora tretiranih s herbicidom na bazi glifosata, osobito kod ženki. Štoviše, štakori koji su tretirani s dnevnom „sigurnom“ dozom herbicida na bazi glifosata pokazali su statistički značajne promjene crijevnog mikrobioma i to naročito tijekom razvoja. Što se genotoksičnosti tiče, otkriveno je značajno statističko povećanje u mikronukleusima štakora hranjenih „sigurnom“ dnevnom dozom herbicida na bazi glifosata i to naročito u prvom životnom razdoblju. Štakori tretirani s čistim glifosatom ili s formulacijom glifosata imali su vrlo sličnu razinu glifosata u mokraći kao i njegovog metabolita AMPA (aminometilfosfonska kiselina): ne postoji značajna razlika u apsorpciji i ekskreciji (izlučivanju) glifosata između dviju grupa štakora u studiji. Naprotiv, nalazi upućuju na bioakumulacijski učinak glifosata koji je proporcionalan dužini trajanja tretmana u pokusu (tj. dodavanju glifosata u vodi za piće).
 
Ova studija je eksperimentalna pilot studija koja je ne samo otkrila nego je i dokazala štetne učinke glifosata i herbicida na bazi glifosata, a u pilot-studiju bilo je uključeno više instituta i sveučilišta u Europi i SAD-u. Studija je koštala 300.000 eura, a sredstva za financiranje osigurali su javni članovi – njih 30.000 diljem Italije koji su pridruženi kooperativni članovi Instituta Ramazzini. Dr. Fiorella Belpoggi, „Cesare Maltoni Cancer Research Center“/ Institut Ramazzini, izjavila je sljedeće: „Bez obzira na daljnji ishod studije Instituta Ramazzini, rezultati će osigurati regulatornim agencijama i kreatorima politike solidne neovisne rezultate dobivene zajedničkim istraživačkim projektom na kojem sa sigurnošću mogu temeljiti svoje procjene rizika i evaluacije, uključujući i nadolazeću odluku o ponovnoj autorizaciji za uporabu glifosata u Europi 2022. godine.“
 
Komentirajući rezultate pilot studije, prof. Philip J. Landrigan, Icahn School of Medicine, Mount Sinai u New Yorku, izjavio je: „Po svojoj prirodi i svrsi pilot studija ne rješava neizvjesnosti koje zbunjuju različite agencije (IARC, EFSA, ECHA) o tome jesu li glifosat ii herbicidi na bazi glifosata kancerogeni ili ne, ali ističe zdravstvene učinke koji su jednako tako ozbiljni a mogu se očitovati kao dugoročna onkološka patologija (rak) što može utjecati na veliki broj ljudi s obzirom na golemo globalno korištenje herbicida na bazi glifosata. Ova rana upozorenja moraju se dodatno istražiti u sveobuhvatnoj dugoročnoj studiji.“ Prof. Jia Chen, Icahn School of Medicine, Mount Sinai u New Yorku izjavljuje: „Herbicidi na bazi glifosata značajni su za javno zdravlje zbog njihove široko rasprostranjene i goleme uporabe. Kao herbicid, glifosat vrši inhibiciju tzv. šikimi ciklusa koji postoji kako u biljkama tako i u nekim bakterijama, gljivicama i drugim mikrobima. Međutim, ne postoje studije o potencijalnim učincima herbicida na bazi glifosata na mikrobiom crijeva u ljudskoj populaciji…“ Znanstveno-recenzirani rezultati pilot studije bit će objavljeni u znanstvenom časopisu „Environmental Health“ krajem svibnja 2018.
 
Institut Ramazzini uz potporu neovisnih instituta i sveučilišta u Europi i SAD-u pokrenuo je javno prikupljanje financijskih sredstava za provedbu jedne od najvećih, dugoročnih i sveobuhvatnih studija o učincima herbicida na bazi glifosata. Cijena ovog velikog istraživačkog poduhvata je 5 milijuna eura, a podržat će ga donacijama javnost, političari i nevladine organizacije diljem svijeta.
 
Izvor:  „Global glyphosate study pilot phase shows adverse health effects at „safe“ doses“;
The Ramazzini Institute, 16. 5. 2018., https://glyphosatestudy.org
 

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

Što vam mediji ne će reći o požarima na Mauiju (2)

hrvatski-fokus

S.O.S. za Jadran

HF

Ulje lanenog sjemena

HF

Za virus nisu krivi samo Kinezi

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više