Hrvatski Fokus

Žao mi je predsjednika Vlade Plenkovića što su ga 'eksperti', koje je bezpogovorno podržavao, pošteno nasanjkali

 
 
Saga o Agrokoru traje već više od godinu dana. Sve se više zapliće i postaje koloplet komedije, tragedije, travestije i burleske, ovisno o tome tko čitavu situaciju, na koji način i gdje tumači, što je kome poanta, što želi prikazati, dobiti i postići svojom interpretacijom i ulogom u slučaju posrnulog diva. Puno je vremena, riječi, analiza, novaca, laži, obmana, scenarija, režije, dramaturgije, optuživanja, prebacivanja, traženja krivca, istraživanja, prebacivanja odgovornosti, nezajažljive pohlepe, likovanja nad propasti Gazde, viđenja utilitarne prilike za sebe…, zapravo cirkusa punog nevještih akrobata, providnih trikova, mazanja zdravih očiju građana, etatizacije, privatizacije, klijentelizma i korupcije, ugrađeno u projekt spašavanja Agrokora, pod egidom spašavanja više desetaka  tisuća radnih mjesta, malih i velikih dobavljača, vjerovnika, gospodarstva, ekonomije i države, uz roll-up kredite stranih banaka i  strvinarskih fondova.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/05/il_570xN.1089178841_soi8.jpg
Multidisciplinarni timovi stručnjaka su rekli svoje. To se uglavnom svodi na zaključak kako se država u proces spašavanja te najveće kompanije trebala uključiti, odstraniti gangrenozno i nekrotično, rehabilitirati bolesno i sačuvati zdravo tkivo  organizma. Pitanje je samo tko i kako. Zna se: predsjednik Vlade, resorni ministri i tim respektabilnih stručnjaka (eksperata), sasvim svejedno jesu li domaći ili strani. Bitno je da oni  to znaju napraviti i već su se dokazali su se na takvim i sličnim  poslovima, problemima i zadacima. Kako to napraviti? Odgovor je Lex specialis iliti Lex Agrokor, uglavnom prepisan talijanski zakon za njihovu tvrtku Parmalat, koja se našla u sličnim problemima, uz ispuštanje onih dijelova zakona koji bi bilo čime ograničavali, sprječavali, dovodili pod sumnju ili kažnjavali prinudnog (stečajnog) upravitelja, bez obzira što je ili nije napravio.
 
Vrlo lukavo, za početak. Znalci kažu kako je to prepisivanje i prilagođavanje na našu situaciju bilo brzopleto, pomalo naivno i kako vidimo nedjelotvorno, što potvrđuju činjenice, da taj zakon više nijedanput nije u Italiji primijenjen(?). Odabrana skupina, koja je sama sebe nazvala “Borg” je autorstvo Lexa krila kao zmija noge, da bi se nedavno ministrica Dalić, onako u svom poznatom arogantnom, bahatom, bezobraznom, nadmenom i drskom stilu, podičila kako je ona autorica Lexa.
 
Prema pisanju medija, na temelju “hakirane” elektroničke pošte ministrice i odgovornih aktera (Borgovaca), vidljivo je i evidentno kako se Lex počeo pisati davno prije nego je to sve došlo u javnost, odnosno prije nego je Gazda došao tražiti pomoć od vlade za spas svoju kompaniju. Nakon što su otjerali gospodina Álvareza, spoznavši kako bi njegovim otkrićima, puno toga izašlo u javnost, za što javnost ne smije nikako i nikada saznati i uvidjevši mogućnost enormne zarade za sebe i svoje ortake, grupa vještih, samozvanih eksperata uhvatila se netransparentnog, unosnog posla, uz znakovit “zakon šutnje”. Ta famozna omerta se koristila u mafijaškim organizacijama. Njezin prekršaj se kažnjavao smrću, sve do istrjebljenja pojedinih porodica. Svi uključeni u određeni posao su dobro pazili da im se ne omakne ikoja riječ, kako bi se naslutila bilo kakva tajna i nezakonita rabota. Lako je bilo njima to održati. Naime, nije bilo elektroničke “vruće pošte”, koja je razotkrila grupu Borg, njihovu šeficu, način njihova rada, djelovanja, odnosa prema poslu, sprdanja, ruganja, omalovažavanja  naroda i države, uz  neizmjerno velike honorare, za naše prilike.
 
Sva ta priča s mailovima je meni znanstvena fantastika. Tko je danas toliko naivan, da ne kažem glup, da misli kako je bilo čija elektronička pošta, sigurna i smatra kako se sve ovo dogodilo slučajno. Kaj god! To se ni početnicima u bilo kojem biznisu ne može dogoditi, a kamoli makerima u visokoj politici i međunarodnim financijsko-bankarskim  krugovima. Zar oni misle da smo svi mi toliko ispodprosječni i bedasti, da vjerujemo u ovu  priču. Da ne duljim. Lex nije uspio. Trebalo se nekako izvući iz svega toga. Tražila se najmanja moguća šteta. Omerta je prekršena. Lipe su potrošene, sasvim svejedno čije su. Nešto negdje je puklo. Iron lady se prikazuje žrtvom, zbog pogrješne percepcije u društvu. Nek' joj bude, ako joj je tako lakše.
 
Cijeli tim gospodarskih i financijskih ego bildera je ispao niskoprofilan. Prava, zdrava i poštena politika se ne vodi u birtijama. Zakoni se ne pišu, tako da pokriju ono što je već napravljeno, kako bi to pokrili. Ta i takva vremena su prošla. Iskreno, žao mi je predsjednika Vlade Plenkovića. Mislim da su ga “eksperti” na čelu s ministricom koju je bezpogovorno podržavao i do kraja joj bezuvjetno vjerovao, pošteno, onako školski “nasanjkali”. Od svega ovoga koristi ima gospodin Ivica Todorić, barem kako sada stvari stoje. Vidjet ćemo na kraju tko će se smijati. Smijeha je zasad bilo više nego dovoljno, pogotovo nekontroliranog, prezrivog, omalovažavajućeg, bezobraznog i drskog. Uvijek mi je žao ljudi koji sami sebe unište zbog visokih nerealnih ambicija, samodopadnosti, samodostatnosti, umišljenosti i nezajažljive pohlepe. Stručnjaci kažu da to ima svoje duboke unutarnje uzroke, konflikte, potrebe, motivaciju, kompenzaciju, zavaravajuću trenutnu satisfakciju i gorki okus zadovoljstva  na kraju balade.
 

Ankica Benček

Povezane objave

GRUDA SE ZAKOTRTLJALA – Tko je bacio grudu snijega u Petrinji?

hrvatski-fokus

Ćirilica – sredstvo velikosrpskih aspiracija na Hrvatsku

HF

Izvlačenje iz ormara ratnoga profiterstva

HF

Kevinu jamu punili su oni s “lijepim kapama partizanskim” na glavi

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više