Hrvatski Fokus
Kultura

Istražuje nazočnost, odsutnost, vidljivo i nevidljivo

Izložba "Exhibition continues" Ignasija Aballíja

 
 
Nakon uspješne suradnje na organizaciji izložbe Juliao Sarmenta i Mimma Paladina, Galerija Kula u suradnji s Galerijom umjetnina i Zavodom HAZU-a, u ambiciji što kvalitetnije internacionalizacije programa dogovorila je pregled stvaralaštva Ignasi Aballia, jednog od najznačajnijih suvremenih španjolskih umjetnika. Izložba je postavljena na tri lokacije: Zavod HAZU, Galerija umjetnina i Galerija Kula. Kustos izložbe je Duje Mrduljaš.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/06/aballi1_xoptimizadax-620x349.jpg
Ignasi Aballí rođen je u Kataloniji, Barceloni, 1958. godine, gdje je 1981. godine diplomirao na Akademiji likovnih umjetnost. Aballijeva praksa razvijena na postavkama konceptualne umjetnosti, refleksija je o zastupljenosti i percepciji medija poput slikarstva, skulpture, fotografije, fikcije, filma i videa. U svom radu Aballi prisvaja i reorganizira tekstove, slike, materijale i procese, istražuje nazočnost i odsutnost, vidljivo i nevidljivo, transparentnost i njenu suprotnost, a sve kako bi ukazao da je prekomjernost vizualnog sadržaja bez značenja jedno od ključnih obilježja suvremene epohe. 
 
Izložba u Splitu, pod nazivom Exhibition continues, fokusira se na radove nastale u posljednjih petnaest godina i predstavlja putovanje kroz umjetnikove estetske postavke kojima propitkuje konvencionalne sustave realizacije umjetničkog djela u medijima instalacije, skulpture, slike i kolaža, te eklektičnoj upotrebi nekonvencionalnih materijala poput prašine, hrđe, metala, novinskih isječaka i komadića novčanica.
 
Izložba hrvatsku javnost upoznaje s jednim od najvitalnijih suvremenih španjolskih autora, te sa specifičnom kritičko-poetskom interpretacijom života i umjetnosti u današnjem svijetu. Tijekom posljednjih desetljeća Ignasi Aballi imao je skupne izložbe diljem svijeta, između ostalog zastupao je Španjolsku na 52.Venecijanskom bijenalu (2007.), Sydney bijenalu (1998.), te samostalne izložbe u muzejima kao Pinacoteca do Estado, São Paulo (2010.), FundacióJoan Miró, Barcelona (2008., 2015.), Museu Serralvesin Porto (2006.), Ikon Galleryin Birmingham (2006.),  ZKM in Karlsruhe ( 2006.), Museum of Contemporary Art de Barcelona MACBA (2005.), i Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia MNCARS, Madrid (2002., 2015.) itd. Izložba traje do 16. lipnja 2018.
 

Nives Matijević

Povezane objave

Modni trendovi

hrvatski-fokus

Motivi hrvatskog juga

HF

Kiparstvo Andrije Krstulovića predstavljeno na splitskom kampusu

hrvatski-fokus

Ciklus pastela Ferdinanda Pađena

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više