Hrvatski Fokus
Kultura

Tajanstveni krajobrazi Mladena Žunjića

Vrlo zanimljiv autorski iskorak, i nadalje koloristički izražen

 
 
Niz je motiva istraživao u svom aktivnom pristupu, suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Mladen Žunjić, često se s njima igrajući, ali i poigravajući, odmjeravajući njihove stvarne mogućnosti, zaranjajući u njihove skrivene dubine ili ostaju na površini, zadovoljan viđenim i učinjenim.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/10/Tajanstveni-krajobrazi-Mladena-Zunjica-4-1-1200x900.jpg
Naravno, slikar se isključivo služi bojom kao svojim temeljnim istraživačkim alatom u kontinuiranim nastojanjima da upozna ali i ovlada motivom i smjesti ga u svoj obimni atlas, koji svjedoči o autorskim naporima, mukama, ushićenjima. Tako se pred nama pojavio novi ciklus tajanstvenih krajobraza, koji su naizgled vrlo sliči kolažu, izdaleka, no riječ je o uljima i akrilima na platnu jedinstvene veličine 110 x 100 cm.
 
I doista promatrajući ovaj ciklus, stječe se dojam kako ispred nas promiču obrisi krajolika uz obalu mora, s planinom na obali, koja poput razdjelnice dijeli kopno od mora, dok  raznovrsni oblici fluktuiraju i u zraku i u vodi. Žunjić je kreirao niz varijacija fantastičnog gibljivog svijeta, razdijeljenog i sačinjenog od snažnog, istaknutog kolora.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/10/20200807_165259.jpg
Ovaj se ciklus razlikuje od prethodnih i po tome što njegova površina nije ispunjena do posljednjeg četvornog centimetra, ovdje je puno, praznog prostora koji uistinu dominira, ovdje ne susrećemo različite ovale koji prepuni energije jure s jednog mjesta na drugi, pa opet iznova, ovdje raznoliki oblici lebde, čini se u tišini, u bjelini praznine. Pred nama je vrlo zanimljiv autorski iskorak, i nadalje koloristički izražen, ali s drugom atmosferom i vrlo blagim ritmom, povezan s ukupnim opusom velikim formatom u kombinaciji ulja i akrila.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Nagrada Stipana Bilića-Prcića

HF

Kratka povijest raspadanja

hrvatski-fokus

Ljubav, samo ljubav

HF

Osjećaji koji se otapaju na platnu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više