Hrvatski Fokus
Kultura

Tajanstveni krajobrazi Mladena Žunjića

Vrlo zanimljiv autorski iskorak, i nadalje koloristički izražen

 
 
Niz je motiva istraživao u svom aktivnom pristupu, suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Mladen Žunjić, često se s njima igrajući, ali i poigravajući, odmjeravajući njihove stvarne mogućnosti, zaranjajući u njihove skrivene dubine ili ostaju na površini, zadovoljan viđenim i učinjenim.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/10/Tajanstveni-krajobrazi-Mladena-Zunjica-4-1-1200x900.jpg
Naravno, slikar se isključivo služi bojom kao svojim temeljnim istraživačkim alatom u kontinuiranim nastojanjima da upozna ali i ovlada motivom i smjesti ga u svoj obimni atlas, koji svjedoči o autorskim naporima, mukama, ushićenjima. Tako se pred nama pojavio novi ciklus tajanstvenih krajobraza, koji su naizgled vrlo sliči kolažu, izdaleka, no riječ je o uljima i akrilima na platnu jedinstvene veličine 110 x 100 cm.
 
I doista promatrajući ovaj ciklus, stječe se dojam kako ispred nas promiču obrisi krajolika uz obalu mora, s planinom na obali, koja poput razdjelnice dijeli kopno od mora, dok  raznovrsni oblici fluktuiraju i u zraku i u vodi. Žunjić je kreirao niz varijacija fantastičnog gibljivog svijeta, razdijeljenog i sačinjenog od snažnog, istaknutog kolora.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/10/20200807_165259.jpg
Ovaj se ciklus razlikuje od prethodnih i po tome što njegova površina nije ispunjena do posljednjeg četvornog centimetra, ovdje je puno, praznog prostora koji uistinu dominira, ovdje ne susrećemo različite ovale koji prepuni energije jure s jednog mjesta na drugi, pa opet iznova, ovdje raznoliki oblici lebde, čini se u tišini, u bjelini praznine. Pred nama je vrlo zanimljiv autorski iskorak, i nadalje koloristički izražen, ali s drugom atmosferom i vrlo blagim ritmom, povezan s ukupnim opusom velikim formatom u kombinaciji ulja i akrila.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Otočki zapisi Ive Kličinovića

HF

Dalekovidna Valentina Radoš

HF

Lotani kolaž od željeznog otpada

HF

Sve je nekako utišano, umireno

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...