Hrvatski Fokus
Hrvatska

HAVC je jedna velika kriminalna hobotnica

Performans u Saboru: Zekanović Pupovcu donio punu torbu eura!

 
 
Zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović na Odboru za kulturu Miloradu Pupovcu i ekipi donio je punu torbu lažnih eura, a državnog tajnika Krešimira Partla je pitao: "Znate li kako izgleda 29 milijuna i 500 tisuća kuna? Znate koliko je to novca?! Za kojeg se ne zna gdje je!". Zbog misterioznog nestanka gotovo 30 milijuna kuna kazneno je prijavljen Danilo Šerbedžija, sin Rade Šerbedžije i šef Društva hrvatskih filmskih redatelja – potvrdio je na Z1 gost Bujice dr. Josip Jurčević i pred kamerama pokazao prijavu zaprimljenu u DORH-u…
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/06/billete-644x330.jpg
Zekanović u Sabor donio torbu punu lažnih eura, žestoko se sukobio s Krešimirom Partlom! Državni tajnik za kulturu Krešimir Partl pokušao je na Odboru koji su snimile jedino kamere Z1 televizije, uvjeriti Zekanovića: ”Ovih 29 milijuna o kojim govorite, nisam siguran da vi konkretno znate o čemu pričate… Radi se o 2008. godini kada je osnovan Audiovizualni centar i kada je HAVC preuzeo 54 milijuna kuna, koji su već prije bili dogovoreni u Ministarstvu kulture… Nije mogao riješiti sve dogovorene obaveze i one se sukcesivno tijekom godina rješavaju…”.
 
Zekanović je odgovorio: “Ja ne znam slijed novca, ali ne znate ga ni vi! Znam da u financijskim izvješćima Društva hrvatskih filmskih redatelja do lani te stavke, potraživanja u iznosu od skoro 30 milijuna kuna – nije bilo. Sada se odjednom pojavila! Toga 10 godina nije bilo i brojka nije kumulativno rasla… Sve imam u dokumentima i mogu vam ih dati pa ćete znati o čemu govorim. Nisam ja niti DORH, niti sam podizao kaznene prijave. Jednostavno sam zastupnik, koji želi da nam država bude bolja. Govorim vam o novcu od ZAMP-a i retransmisije, a radi se o 10 milijuna kuna godišnje… Želim da taj novac ne ide samo jednoj udruzi, jer ta udruga okuplja tek nekoliko redatelja".
 
Protiv Društva hrvatskih filmskih redatalja postoji čak nekoliko kaznenih prijava – nastavio je Zekanović i dodao: "Postoje članovi te udruge koji otvoreno sumnjaju u njezin rad, a vi usprkos svemu tome, upravo tu udrugu gurate u novi Zakon o audiovizualnim djelatnostima kao privilegiranu. Takvi ljudi ubuduće će odabirati tko će dobivati javni novac! Najgore je što će upravo članovi te udruge kroz Audiovizualno vijeće novac dodjeljivati sami sebi…".
 
Ilijić: Hrvatskim filmom vlada korupcija!
 
Zekanovićeve riječi za Bujicu je potvrdio i ugledni hrvatski redatelj Zvonimir Ilijić: "Ja sam jedan od onih koji postavlja neugodna pitanja Društvu hrvatskih filmskih redatelja već nekoliko godina. Član sam od '78. godine, jedan od najstarijih. Javno sam postavljao pitanja HAVC-u, njihovom ravnatelju i Ministarstvu kulture, no redovito sam ostajao bez odgovora… Zakon kakav se sada predlaže samo će poslužiti za daljnje pokrivanje hrpe djelatnosti koje su u suprotnosti sa zakonima ove države! I dalje će se nezakonito ili nepravilno dodjeljivati veliki novac povlaštenima. Zapravo, novim će se Zakonom o audiovizualnim djelatnostima zaštiti jedan koruptivno interesni sustav, koji vlada u hrvatskom filmu".
 
Prijedlog novog Zakona o audiovizualnoj djelatnosti komentirao je gost Bujice Josip Jurčević: ”Braniteljska koordinacija već nekoliko godina ukazuje na kriminalne djelatnosti HAVC-a. Podnijete su brojne kaznene prijave. Nije ih podnijela samo Koordinacija, već i bivši predsjednik Upravnog vijeća, zajedno sa šeficom pravne službe HAVC-a… DORH je na to sve ostao nijem, što nam govori da se radi o jednoj veliko kriminalnoj hobotnici, koja pruža svoje pipke vrlo široko i koja troši između 70 i 80 milijuna kuna bez ikakve odgovornosti i javne kontrole. Novim zakonom legalizira se i višegodišnji kriminal HAVC-a, kao i udruge na čelu s Danilom Šerbedžijom, sinom Rade Šerbedžije.
 
Hrvatska javnost dobro zna o kojem se amoralnom familizmu radi; od Brijuna pa nadalje… Danilo Šerbedžije godinama je u bilancama Društva filmskih redatelja potpisivao da novca od reemitiranja nema, a sada se odjednom pojavio! Napominjem, to nije novac Društva redatelja, nego svih onih koji su proizvodili filmove. Sada je dokazano da se radi o desetak milijuna kuna godišnje, a govori se i o 30 milijuna kuna koji su se nakupili, a zapravo – nestali… Čak ni članovi te udruge ne mogu vidjeti vlastita financijska izvješća. Postoji mail Danila Šerbedžije u kojem priznaje da taj novac ipak postoji i u kojem je pokušao obrazložiti da je trošen za potrebe Društva, što je također protuzakonito i kazneno djelo.
 
Šerbedžijina udruga počinila je nekoliko kaznenih djela; prvo je krivotvorila svoje bilance, zatim su novac protupravno trošili, a na kraju se niti ne zna gdje je završio!”. U drugom dijelu emisije bilo je riječi o 22. lipnju, Danu antifašističke borbe. Jurčević je izjavio: "Nacionalna je sramota da imamo takav praznik!". Voditelj Bujice pozvao je sve gledatelje da na taj dan umjesto u Brezovicu, dođu na Žumberak, gdje se održava komemoracija za sve ubijene vojnike, ranjenike i civile kod jame Jazovka.
 

I. R., https://direktno.hr/direkt/video-performans-u-saboru-zekanovic-pupovcu-donio-punu-torbu-eura-126249/

Povezane objave

AFORIZMI – Koledari – božićni ophodari

hrvatski-fokus

AFORIZMI – Optimista ima velikih i debelih

HF

Plenković ugrožava hrvatsku većinu

HF

Evo koliko je novca Plenkovićeva ministrica dala H-alteru, bliskom Možemo, u 2020. godini

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više