Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Posjet Pivskom muzeju i Grif Mikropivovari

Zagrebačka pivovara predstavila novu turističko-pivsku atrakciju

 
 
Kultna pivnica Zagrebačke pivovare – Pivana i ove se godine pokazala u pravome svjetlu. Svim zainteresiranima omogućen je posjet Pivskom muzeju i Grif Mikropivovari da prođu osam postaja ovoga pivskog muzeja, i nakon toga saznaju sve o proizvodnom procesu piva i opremi koja se koristi u proizvodnji Grifa. Svi su bili u prilici degustirati više vrsta piva po izboru i odabrati svoga favorita, a za gladne tu je i prigodan paket s pivskim menijem.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/06/Grif.jpg
Zagrebačka pivovara predstavila je novu turističko-pivsku atrakciju koja  bi po uzoru na ostale pivske metropole (Amsterdam – Heineken, München – Paulaner, Dublin – Guinness,) trebala obogatiti turističku ponudu našega glavnoga grada. Zapijeve tvrtke kćeri K pivovari (Pivana) i Grif Mikropivovara otvorili su u suradnji s Pivskim muzejom svoja vrata posjetiteljima kroz jedinstveni spoj kulture, industrijsko-zanatske tajne i gastronomije. Pivnica Pivana i Pivski muzej su atrakcije koje su već otprije poznate građanima i turistima, no novitet je da će od sad i Grif, koji posluje manje od godinu dana, otvoriti svoja vrata za organizirane posjete.
 
Prema riječima Tine Puhalo Grladinović, direktorice Pivane, radi se o projektu koji bi trebao naglasiti pivsku prošlost Zagreba koji je pravu industrijsku pivovaru, po svim europskim uzusima, dobio već krajem XIX. stoljeća. Lejla Novalija, pivarski biotehnolog u Zagrebačkoj pivovari, ustvari kustos muzeja, upoznala nas je s time kako je uopće Ožujsko pivo našlo svoje mjesto u Zagrebu, ali isto tako i sa sakralnim detaljima piva kao primarno napitka brojnih europskih samostana od kojih su mnogi od njih do dana današnjeg zadržali tajne zanata za svoja piva koja su globalni brendovi. Tu je i majstor pivar i glavni tehnolog mini pivovare Grif, Mirko Banić Ištuk, najpoznatiji je kao jedan od majstora Velebitskog piva kojeg radi Pivovara Ličanka, a prije toga radio je i u Križevačkoj pivovari.
 
Grif je klasična minipivovara s godišnjim kapacitetom od 5000 hektolitara piva, ali u praksi se radi o puno manjim količinama proizvedenog piva. Najveći dio piva, koje iz pivovare izlazi isključivo u bačvama, se plasira u samoj Pivani, ali se isto tako može probati i u brojnim pivnicama diljem Hrvatske. Mikropivovara ima u ponudi dva standardna piva (pilsner i India Pale Ale-IPA, a zanimljivost je da im treći krak asortimana čini sezonsko pivo, naravno, uvijek različito. Tako su tijekom zime pivoljupcima ponudili klasično zimsko pivo Vanilla Porter, a Dan sv. Patricka su obilježili s Irish red ale. Danas je tu jedan klasični njemački Hefe-Weißbier, pivo od pšenice.
 
Iako se mikropivovara nalazi pokraj Zagrebačke pivovare na zagrebačkoj Ilici, Tina Puhalo Grladinović ističe da je Grif u vlasništvu poduzeća K pivovari, koje je osnovano kao tvrtka-kći Zagrebačke pivovare. „Mikro pivovara Grif potpuno je samostalna u odlučivanju, ima i posebnu upravu, a naš majstor pivar Mirko Banić Ištuk ima odriješene ruke da pivo pravi onako kako misli da treba, uostalom o svemu vezanom uz proizvodnju, ali naravno da ćemo osluškivati zahtjeve tržišta", kaže Tina Puhalo Grladinović.
 

Anđelka Felja

Povezane objave

Poražavajuće za Sisak i Hrvatsku

HF

Hrvatska: Koga briga za divljanje javnog duga?

HF

Žao mu je što svi hrvatski zastupnici nisu jedinstveno glasali protiv izvješća te najspornijih amandmana

hrvatski-fokus

Kako su opljačkali Hrvatsku za 50 milijardi kuna

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više