Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

Učeničke svjedodžbe bez imena roditelja i spola

Uz ime i prezime djeteta od sada na službenoj ispravi stoji broj. Imena roditelja se brišu!

 
 
Od ovog lipnja učeničke svjedodžbe ne sadrže više pojmove otac i majka, kao niti njihova imena. Umjesto toga, ispod imena i prezimena učenika nalazi se broj (OIB). Također je maknuta kategorija spola.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/06/afe588a92d7fd4e18c24.jpeg
Vijest o novom izgledu svjedodžbi stigla je u samom jeku poslova oko završetka nastavne godine, pa nitko nije imao previše vremena obraćati pozornost na taj podatak. Tek kad sam vizualno doživjela i u ruke primila svjedodžbe vlastite djece postala sam svjesna dojma koji ona ostavlja i poruke koju šalje. Svjedodžba je javna isprava koja se izdaje nakon završetka svakog pojedinog razreda osnovne i srednje škole. Učenika sve do njegove punoljetnosti zastupa roditelj ili skrbnik u svim pravnim pitanjima. Zbog čega je dakle ta kategorija izbrisana iz ovog službenog dokumenta na temelju kojeg se učenik upisuje u srednju školu, ili nakon završene iste na studij? Izgled i sastavne dijelove svjedodžbe propisuje Pravilnik o pedagoškoj dokumentaciji i ispravama.
 
Potpisao Pavo Barišić!
 
Rasprava o njegovoj posljednjoj promjeni odvijala se u studenom 2016. godine da bi novi pravilnik bio donesen 25. travnja 2017. godine. Potpisuje ga bivši resorni ministar Pavo Barišić. Zbog datuma stupanja na snagu ovog pravilnika (1. rujan 2017. godine) prošlogodišnje svjedodžbe zadržale su još stari oblik na kojem ispod imena i prezimena djeteta stoje i imena oca i majke.
Članak 42. spominjanog novog zakona propisuje koje podatke o učeniku svjedodžba treba sadržavati:
– ime i prezime učenika
– njegov OIB
– datum, mjesto i državu rođenja
– državljanstvo.
Za razliku od starih obrazaca koji su vrijedili još prošle godine iz ovih su izostavljeni spol djeteta, te imena oca i majke.  Ispod imena i prezimena djeteta nalazi se samo broj – osobni identifikacijski broj učenika. Teza da se radi o provedbi Zakona o zaštiti osobnih podataka u ovom slučaju ne drži vodu, budući da isticanje imena maloljetnika, a sakrivanje imena roditelja nema smisla.
 
Dakle, jasno je odakle vjetar puše. Nametnuta rodna ideologija ne poznaje kategorije muško ižensko, pa su one neminovno trebale biti izostavljene. No čak više od toga zasmetao je mnoge izostanak kategorije oca i majke, odnosno općenito roditelja. Dijete nije broj dolutao na ovaj svijet niotkuda. Ne samo genetskim nasljeđem, nego i prvim socijalnim kontaktima (odgojem) identificiramo se do određene dobi roditeljima. Dijete je osim toga jedinka, specifična i univerzalna koja u svom DNK-a nosi nasljeđe i korijene svoje obitelji. A obitelj je, (ova teorija lišena je  svih vjerskih ili ideoloških tendencija) ipak temelj svakog društva. Zašto jedino naše društvo mora biti bez temelja? 
 

Marija Galović, 28. VI.  2018., https://blog.vecernji.hr/skola-za-5/ucenicke-svjedodzbe-bez-imena-roditelja-i-spola-djeteta-10286

Povezane objave

Umro akademik Ivan Golub

HF

“Ovce koje piju more”

HF

Sanji Modrić smetaju sve hrvatske riječi

HF

Samo nastavnici mogu o obrazovanju govoriti

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više