Hrvatski Fokus
Kultura

Umirujući krajobrazi Nevena Otavijevića

Autorove slike govore o načinima i mogućnostima življenja, o ljepoti i miru, o boji i svjetlu…

 
 
Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar iz Zadra, Neven Otavijević, kontinuirano radi niz godina na zahtjevnom ciklusu krajobraza, koristeći snažni kolorizam, slikajući  fragmente prostora koji ga okružuju, prostora u kojem živi, u tehnici ulja na na različitim formatima platnu, vrlo pozorno i polako, promišljajući o svakom detalju.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/07/kucice.jpg
Temeljni element prvoga, instinktivnog dojma o  slikama ovoga lijepoga i odmjerenog ciklusa, jest posvemašnji nedostatak zvuka, na ovim krajobrazima i vedutama caruje tišina i ništa nije na slikama vidljivo ili naslućujuće, što bi moglo pomutiti ovaj mir i ukloniti baš lijepi osjećaj koji dobivamo gledajući ove umirujuće krajobraze. Kuće miruju, uklopljene logično u prirodu, gotovo kao da su i iznikle poput drva i bilja na sunčanim stranama, sve je skladno, harmonično, tiho, jedino se ponegdje poneka boja divi vlastitoj ljepoti i nekako za trenutak ponegdje iskoči kao cvijet usred  vrta.
 
Kolor Neven Otavijević brižno koristi, iako su određene boje posve istaknute i doista su vidljive, većinu površinu slike prekriva opuštajući ugođaj arkadijskog karaktera sačuvanog okoliša u kojem imamo sreću živjeti.
 
Koliko će taj osjećaj nazočnosti Arkadije trajati, ovisi samo o nama i o našem osobnom doživljaju svega što nas okružuje i sjećanju na nas same u nekim drugimn vremenima i na drugim mjestima. Otavijevićeve slike pričaju, govore o načinima i mogućnostima življenja, o ljepoti i miru, o boji i svjetlu, o ugođaju dobrog, o skrivenim ljepotama svijeta koji se sanja i doziva dok ga neki drugi ne mogu prepoznati i vidjeti u neposrednoj blizini.
http://mojzagreb.info/images/uploads/vijesti/36825/neven_otavijevic_mediterranean_summer.jpg
Svakako, volio bih istaknuti i sasvim jasan osjećaj rafiniranosti  i otmjenosti koji također krasi ove tihe slike. Istodobno, dugu promatrajući pojedine slike iz ovoga ciklusa, nastojeći proniknuti što dublje u motiv, pomišljao bih iznenada, ipak se tiho čuje glazba, gudački kvartet, ipak ne pokriva sve potpuna tišina, ipak se čuje glazba.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Sakralni ciklus Stipe Ivaniševića

hrvatski-fokus

Volio bih slikati mirno more

HF

Kad pokuca smrtna ura

hrvatski-fokus

Crveni ciklus Zagrebačke filharmonije

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...