Hrvatski Fokus
Kultura

Umirujući krajobrazi Nevena Otavijevića

Autorove slike govore o načinima i mogućnostima življenja, o ljepoti i miru, o boji i svjetlu…

 
 
Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar iz Zadra, Neven Otavijević, kontinuirano radi niz godina na zahtjevnom ciklusu krajobraza, koristeći snažni kolorizam, slikajući  fragmente prostora koji ga okružuju, prostora u kojem živi, u tehnici ulja na na različitim formatima platnu, vrlo pozorno i polako, promišljajući o svakom detalju.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/07/kucice.jpg
Temeljni element prvoga, instinktivnog dojma o  slikama ovoga lijepoga i odmjerenog ciklusa, jest posvemašnji nedostatak zvuka, na ovim krajobrazima i vedutama caruje tišina i ništa nije na slikama vidljivo ili naslućujuće, što bi moglo pomutiti ovaj mir i ukloniti baš lijepi osjećaj koji dobivamo gledajući ove umirujuće krajobraze. Kuće miruju, uklopljene logično u prirodu, gotovo kao da su i iznikle poput drva i bilja na sunčanim stranama, sve je skladno, harmonično, tiho, jedino se ponegdje poneka boja divi vlastitoj ljepoti i nekako za trenutak ponegdje iskoči kao cvijet usred  vrta.
 
Kolor Neven Otavijević brižno koristi, iako su određene boje posve istaknute i doista su vidljive, većinu površinu slike prekriva opuštajući ugođaj arkadijskog karaktera sačuvanog okoliša u kojem imamo sreću živjeti.
 
Koliko će taj osjećaj nazočnosti Arkadije trajati, ovisi samo o nama i o našem osobnom doživljaju svega što nas okružuje i sjećanju na nas same u nekim drugimn vremenima i na drugim mjestima. Otavijevićeve slike pričaju, govore o načinima i mogućnostima življenja, o ljepoti i miru, o boji i svjetlu, o ugođaju dobrog, o skrivenim ljepotama svijeta koji se sanja i doziva dok ga neki drugi ne mogu prepoznati i vidjeti u neposrednoj blizini.
http://mojzagreb.info/images/uploads/vijesti/36825/neven_otavijevic_mediterranean_summer.jpg
Svakako, volio bih istaknuti i sasvim jasan osjećaj rafiniranosti  i otmjenosti koji također krasi ove tihe slike. Istodobno, dugu promatrajući pojedine slike iz ovoga ciklusa, nastojeći proniknuti što dublje u motiv, pomišljao bih iznenada, ipak se tiho čuje glazba, gudački kvartet, ipak ne pokriva sve potpuna tišina, ipak se čuje glazba.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Veličanstvena baletna izvedba najpoznatije ljubavne priče na pozornici Lisinskog

hrvatski-fokus

Poteci po meni

HF

Desetljeće bez Vjekoslava Šuteja

HF

Ovaj projekt govori kako ništa u životu nije crno-bijelo

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više