Hrvatski Fokus
Kultura

Zakon o hrvatskom jeziku i loša praksa

Hrvatska tvrtka mora imati hrvatski naziv

 

Valja se zahvaliti svima koji su pridonijeli stvaranju Zakona o hrvatskom jeziku. Posebno, vjerojatno najuspješnijem hrvatskom piscu sadašnjice. Koji je svoj angažman kao pisca smanjio u korisnu društvenu aktivnost za hrvatsku javnost. Miri Gavranu, preuzimanjem dužnosti predsjednika Matice Hrvatske. I odmah snažan angažman za uspješno donošenje Zakona.

Jedno je Zakon, drugo je dnevna praksa. Moraju ju popratiti i odgovarajuće praktične mjere. To nije samo zadatak jezikoslovaca, već svih koji mogu pridonijeti uspjehu Zakona. Nije namjera da se ukaže na nedostatke u razvoju hrvatskog nazivlja. Osobito od vremena Interneta.

Želi se ukazati na jedan sve učestali primjer u nazivlju tvrtki. Tu treba donijeti jednu jasnu odredbu. Hrvatska tvrtka mora imati hrvatski naziv.

Povod za ovo pravilo je slika. Koju je snimio slučajni prolaznik jednim zagrebačkim trgom, popularno placem. Mesnica se nazvana the meat. Meso, jer engleski je mesnica butcher shop.

Zaključak je jasan. Ako postoji Zakon o hrvatskom jeziku, nema mjesta za nazive hrvatskih tvrtki na stranim jezicima. Time se ne dovode u pitanje izvorni nazivi stranih tvrtki.

Hrvojka Rabačević

Povezane objave

Deset godina Muzeja krapinskih neandertalaca

HF

Slikarski opus posvećen moru i čovjeku

hrvatski-fokus

Natječaj Društva hrvatskih književnika

HF

Izložba Cate Dujšin Ribar

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više