Hrvatski Fokus

Uspješno okončan Program prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije za 2023. godinu

 

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini izražava veliko zadovoljstvo što je uspješno realizirano svih 25 projekata, odobrenih na temelju javnog poziva iz Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije za 2023. godinu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, na čijem je čelu ministar Šime Erlić. Projekti su realizirani u području kulturne suradnje, razvoja medijske scene, obrazovanja na hrvatskome, obnove i opremanja infrastrukturnih objekata hrvatske zajednice u Vojvodini te zaštite kulturnog naslijeđa Katoličke Crkve. Njihovom realizacijom se značajno pridonijelo razvoju institucionalnog okvira, kulturnih i medijskih praksi, obrazovanju te očuvanju kulturne i sakralne baštine Hrvata u Srbiji. Dodatna je vrijednost u realizaciji projekata iz ovoga Programa odgovoran i transparentan način trošenja dodijeljenih sredstava od strane hrvatskih institucija i organizacija, a ostvareni rezultati pozitivno su ocijenjeni kako u Hrvatskoj, tako i u Vojvodini. Posebno ističemo činjenicu da je teritorijalna disperzija realiziranih projekata uračunavala ravnomjernu zastupljenost svih područja u kojima Hrvati žive.

Novi program podrške hrvatskoj zajednici

Riječ je, inače, o drugoj godini trajanja Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije, koji ima za cilj da pridonese, kako je navedeno u tekstu Javnog poziva, osnaživanju pograničnog područja Republike Hrvatske i Republike Srbije, njihovom gospodarskom i svekolikom razvoju, osiguravanju pretpostavke za jačanje konkurentnosti i ostvarenje prekograničnih razvojnih potencijala te poticanje aktivacije svih dionika na zajedničkom radu za dobrobit hrvatskog naroda u Republici Srbiji. Inicijativa za ovaj, novi program podrške hrvatskoj zajednici potekla je od Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini 2021. godine, čiju je operativnu konkretizaciju pomogao Ivan Anušić, tadašnji župan Osječko-baranjske županije, a uspostavio se i počeo se realizirati zahvaljujući zalaganju tadašnje ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataše Tramišak početkom 2022. godine te podršci Vlade Republike Hrvatske na čelu s Andrejom Plenkovićem. Ukupna opredijeljena sredstva prve godine bila su oko 400.000 Eura, a prošle godine uvećana su za 25 % i iznosila su 530.000 eura, od čega je više od polovice bilo namijenjeno hrvatskim institucijama i organizacijama. Uspješnoj realizaciji projekata iz Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije uvelike je pridonio i profesionalni tim Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije na čelu s ravnateljicom Uprave za europsku teritorijalnu suradnju Stellom Arneri, zatim postojanje stalne logistike i servisiranja potreba, osobito kada je riječ o pred financiranju troškova, što je osiguralo Hrvatsko nacionalno vijeće te stručna podrška Srđana Vezmara.

Slijedi natječaj za Program prekogranične suradnje

Uskoro nas očekuje raspisivanje novog natječaja Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za 2024. godinu. Hrvatima u Republici Srbiji će na raspolaganju biti, kako je više puta najavljeno, čak 2 milijuna eura, što je višestruko uvećanje u odnosu na prijašnje godine. Ovo doživljavamo kao priznanje za dosadašnji uložen trud te snažnom potvrdom da su se hrvatske institucije i organizacije dokazale kredibilnim i odgovornim partnerima u ovome Programu. To nas dodatno obvezuje da i svi novi predloženi projekti u 2024.godinu budu kvalitetni i u funkciji razvoja hrvatske zajednice u Vojvodini. Stoga pozivamo sve hrvatske institucije, ustanove i organizacije te Katoličku Crkvu da se dobro pripreme te sukladno i na vrijeme odgovore na ovaj izazov ažurnim pribavljanjem i kvalitetnom razradom projektnih dokumenata te osiguranjem partnera iz Republike Hrvatske.

Tomislav Žigmanov, predsjednik DSHV-a

Povezane objave

Pogubni učinci aktualne hrvatsko-srpske pomirbe

HF

Proglasite isključivi gospodarski pojas na Jadranu

hrvatski-fokus

Vjenceslavu Čižeku (29. 2. 1929. – 25. 11. 2000.)

HF

Poziv na komemoraciju Milanu Ramljaku

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više