Hrvatski Fokus

Knjiga Željka Mataje Bez dlake na jeziku je jedna od najboljih i najpoštenijih knjiga koje su u zadnje dvije godine korona ludila ugledale svjetlo dana

 

U ponedjeljak, 22. studenoga  2021., u Zagrebu je umro Željko Mataja (Vukovar, 28. II. 1934. – 22. XI. 2021.), hrvatski kolumnist, visoki državni i lokalni dužnosnik, športski djelatnik i publicist.

Rođen je u Vukovaru, gdje kao istaknuti gimnazijalac završava srednju školu. Po zanimanju profesor TZK, diplomirao je na Visokoj Školi za Fizičku Kulturu u Beogradu. Svojim stručnim radom i djelovanjem uvelike doprinosi športu u Hrvatskoj, a osim kao autor i predavač uspješan je kolumnist.

Svoju karijeru započinje u Trgovačkom školskom centru “J. Lović” u Beogradu 1961. kao profesor tjelesne i zdravstvene kulture. Nedugo potom stručni je savjetnik Fizičke kulture Srbije u Beogradu, a, nakon povratka u Zagreb, od 1974. od 1991. stručni je savjetnik u Savezu fizičke kulture grada Zagreba. Kasnije djeluje i kao istaknuti stručni savjetnik u Zagrebačkom športskom savezu.

Kao stručni savjetnik obnašao je i dužnost šefa Kabineta predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba. U razdoblju 1997. – 2000. savjetnik je u Gradskom uredu za obrazovanje i šport do mirovine, a od 2005. do 2010. djeluje i kao posebni savjetnik za šport Predsjednika Republike Hrvatske.

Bio je aktivan sudionik brojnih stručnih i znanstvenih skupova s prilozima u zbornicima, kolumnist u Slobodnoj Dalmaciji i Jutarnjem listu, a objavio je i brojne članke u Vjesnikovoj rubrici “Stajališta te brojnim stručnim časopisima.

Nagrade:

  • Trofej fizičke kulture SFF Zagreba;
  • Nagrada Zbora sportskih novinara Hrvatske za publicistiku – Priznanje za izdavaštvo (2003.);
  • Godišnja Nagrada ‘Franjo Bučar’ (1998.);
  • Odlikovanje Reda Danice Hrvatske s likom „Franje Bučara“ (2003.);
  • ‘Državna nagrada ‘Franjo Bučar“ za životno djelo (2008.).

Djela:

  • Uvod u sportski trening, Matica hrvatske, 1980.;
  • Uvod u sportski trening, (s napomenama uz drugo izdanje), Sportska Tribina, 1986.;
  • Život za sport i od sporta, Matica hrvatske, 2003.
  • Bez dlake na jeziku, Tkanica, Zagreb, 2020.

Željko Mataja je bio svoj. Do smrti. Nije bio čovjek kompromisa. Kao dugogodišnji suradnik Fokusa, a zadnjih jedanaest godina i Hrvatskog fokusa, nazvao me je i ponudio svoje godinama objavljivane članke u raznim medijima. Najveći dio njih bio je objavljen je u Hrvatskom fokusu. Kada sam dobio blizu dvjesto članaka, složio sam ih i podijelio u šest poglavlja: Nogomet uređeniji od hrvatske države, Mediji – rušitelji GNK Dinama i HNS-a, Šport, Školstvo, Kultura i Prometna (ne)kultura. Knjiga Željka Mataje Bez dlake bez jezika je jedna od najboljih i najpoštenijih knjiga koje su u zadnje dvije godine korona ludila ugledale svjetlo dana. Samo nemogućnost javnoga predstavljanja ove knjige onemogućilo je širu javnost da se upozna s Matajinim britkim jezikom i točnim zaključivanjima u kojima je razotkrio sve one neargumentirane napadače koji su željeli neuspjeh hrvatske nogometne vrste na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji 2018. godine, i koji su dva desetljeća radili i još uvijek rade da unište GNK Dinamo kao najjači športski klub u Hrvata od gušenja Građanskoga 1945. godine. Mataja je pokazao zašto je Zdravko Mamić najzaslužniji za sve uspjehe hrvatskoga nogometa zadnja dva desetljeća i dokazao da su ga neargumentirano prozivali i progonili, i najavio, što je najvažnije, da će se Zdravkovim slavodobitnim povratkom u Republiku Hrvatsku stanje potpuno popraviti i u reprezentaciji, i u HNS, i u Dinamu.

Marijan Majstorović

Povezane objave

U Daruvaru, gradu piva

HF

Održava se 31. Samoborska salamijada

HF

Hrvatska je policijska država u službi izdajnika

HF

Labrador na novi način

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više