Hrvatski Fokus

Odrastanje Zorana Šimunovića, najbolja izložba suvremenog autora ove godine u Hrvatskoj

 

Od 8. studenoga do 10. prosinca ove godine suvremeni hrvatski likovni umjetnik međunarodnog ugleda, akademski slikar iz Osijeka Zoran Šimunovć izlaže novi ciklus svojih slika Odrastanje u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

Riječ je o nizu ulja na velikim formatima platna s karakterističnim Šimunovićevim motivima, izrazito kolorističkim kompozicijama, fragmentima, elementima djetinjstva, od igračaka i životinja, biljaka, ptica, koji su se održali  i danas jednaku živopisnost kakvu su imali nekada ali i tajnovitu magnetsku privlačnost koju dijete u ranim godinama otkriva u svojem okruženju.

Sav taj šaroliki svijet sjećanja izranja u kompozicijama Zorana Šimunovića ukazujući na važnost svoga postojanja i onda ali i sada.

Mnoštvo motiva ispunjava zgusnuti kadar slike, detalji prošlosti žive svoje usklađene živote sa stvarnošću, s opcijama života udaljenih , dalekih današnjih dana.

Šimunović je vrlo vješto, nadahnuto progovorio kroz svoje sjećanje o nizu na oko nevažnih sitnica, pridajući im mitsko značenje, krucijalno.

Izvedba slikara je maestralna, serija velikih ulja, svako samo za sebe poseban je događaj, Šimunovićev magični kolor blista i raskriljuje se dok motivi pripovijedaju svoje storije dok stojimo ispred slike gledajući u njih.

Doista, u Dubrovniku se u ovim tjednima održava, bez ikakve dvojbe, najbolja slikarska  izložba suvremenog hrvatskog umjetnika ove godine, Odrastanje Zorana Šimunovića u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Je li Milorad Pupovac zbog Corone u samoizolaciji?

HF

Ne dirajte mi Maminja!

HF

APEL 24 – stao ispred hrvatskog naroda

HF

Prisegnula Kolinda Grabar Kitarović, nova hrvatska predsjednica

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više