Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

U Kaštel Sućurcu predstavljen roman Vezir i snijeg Ivana Klarića – pobjednik Književnog natječaja Knez Trpimir i pjesma Timbar kneza Trpimira

Književni natječaj Gradske knjižnice Kaštela Knez Trpimir – natječaj za najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni roman

 

Predstavljanje romana Vezir i snijeg autora Ivana Klarića i uglazbljene pjesme Timbar kneza Trpimira autora Nikše Krpetića održano je povodom Dana Gradske knjižnice Kaštela u subotu 9. prosinca u Nadbiskupovom kaštelu u Kaštel Sućurcu.

Roman Vezir i snijeg pobjednik je Književnog natječaja Gradske knjižnice Kaštela Natječaj za najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni roman Knez Trpimir koji je Gradska knjižnica Kaštela ove godine raspisala po šesti put radi poticanja književnog stvaralaštva na temu hrvatske povijesti, s naglaskom na povijesne teme s područja Kaštelanskog zaljeva. Rukopis je na Natječaj stigao pod zaporkom Herodot.

Pjesma Timbar kneza Trpimira (Pod Kozjakon škrinja) pobijedila je na Literarno-likovnom natječaju GKK Kaštelanske štorije, a tekst i glazbu za pjesmu napisao je Nikša Krpetić. Pjesmu su premijerno izveli Pučki pivači župe sv. Jurja mučenika iz Kaštel Sućurca.

Autoru romana Vezir i snijeg Ivanu Klariću ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela Renata Dobrić uručila je plaketu/priznanje i novčanu nagradu Grada Kaštela u iznosu od 1327,23 € (10 000,00 kuna), a istom prilikom predstavljeno je i tiskano izdanje romana koji je objavljen u nakladničkoj kući Naklada Bošković u sunakladništvu s Gradskom knjižnicom Kaštela.

Odluku o najboljem rukopisu donijelo je Povjerenstvo u čijem su sastavu: Nevenka Nekić, književnica, publicistica, povjesničarka i slikarica; Đuro Vidmarović, književnik, publicist, književni i likovni kritičar, prevoditelj, povjesničar i diplomat i Hrvoje Hitrec, književnik, romanopisac, dramski pisac, filmski i televizijski scenarist.

Nakon što su izvedbama pjesama Podno Klisa tvrda grada i Gospe ribara težaka Pučki pivači župe sv. Jurja iz Kaštel Sućurca oduševili sve nazočne, ravnateljica GKK Renata Dobrić je istaknula kako joj je „velika čast što večeras može najaviti premijernu izvedbu uglazbljene pjesme Timbar kneza Trpimira, koja je pobijedila na natječaju GKK Kaštelanske štorije i koja govori upravo o Putalju na kojem je davne 839. knez Mislav sagradio crkvicu blaženog Jurja, knezu Trpimiru i njegovoj povelji u kojoj se prvi put spominje ime HRVAT, a čiji se najstariji prijepis čuva u Sućurcu, i o Kaštilima kao kolijevci hrvatske državnosti, a čiji tekst i glazbu potpisuje Nikša Krpetić, koji je ujedno i autor jedne od najomiljenijih pjesama u hrvatskom puku – pjesme Gospe ribara težaka“.

Nakon što su Pučki pivači župe sv. Jurja mučenika iz Kaštel Sućurca izvedbom spomenute pjesme oduševili sve nazočne, potaknuvši ih na zajedničko pjevanje, publika je mogla uživati u uprizorenim ulomcima iz romana Vezir i snijeg koje je za pozornicu pripremila i aranžirala Marijana Vulas, pri čemu je vezira glumio Mate Tavrić, student pete godine Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, za što je nagrađen velikim pljeskom.

„Nagrađenom autoru Ivanu Klariću od srca čestitam sa željom da mu ova nagrada bude poticaj za daljnje proučavanje hrvatske povijesti. Inače, Ivan Klarić je stalni autor Naklade Bošković, koja je tiskala njegovih 14 knjiga, za koje je osvojio nagrade. Moram istaknuti kako i ja i članovi Povjerenstva mislimo da Natječaj za najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni roman Knez Trpimir koji je Gradska knjižnica Kaštela na inicijativu ravnateljice Renate Dobrić pokrenula prije šest godina itekako opravdava svoje postojanje jer su svi do sada nagrađeni romani prepoznati u javnosti i rado čitani u knjižnicama širom Hrvatske, ali i u dijaspori“, istaknuo je Zoran Bošković, direktor nakladničke kuće Naklada Bošković, koja je jedan od glavnih pokrovitelja Književnog natječaja Knez Trpimir, i koja svake godine tiska najbolji roman u sunakladništvu s Gradskom knjižnicom Kaštela.

Zoran Bošković pročitao je kratku recenziju Povjerenstva, u kojoj, između ostalog stoji: „Autor romana Vezir i snijeg pokušava, a umnogome i uspijeva, spojiti najbolja svojstva Ive Andrića i Meše Selimovića. Povijesni roman Vezir i snijeg ima sve značajke filozofske i psihološke proze. Radnja se odvija u XVI. stoljeću, a u romanu je riječ o Nusret Abaz agi koji se nalazi u zabačenoj kasabi. Nekada davno zvao se Jakov Hreljanović, a kao dječak je živio s majkom i ocem uz rijeku Krku, sve do dana kada su oca i njega oteli Turci i odveli ih u Carigrad. Pripovijedanje autorovo je tečno i moćno, introspekcija njegova junaka duboka i mudra. Povijesna pozadina je prirodno integrirana u dijelove romana, onda kada opća zbivanja u Osmanskomu carstvu utječu i na bosanske prilike, pa i na sudbinu protagonista. Glavni lik, aga, a poslije vezir, pripovijedajući u prvoj osobi, otkriva čitatelju svoju narav, snagu i slabosti, strahove i nesigurnost koja nije samo njegova, nego i kob ljudi na vlasti koji stalno strahuju od intriga i moguće propasti, a često se nalaze u situacijama kada bi se, spašavajući sebe i svoje, morali odreći svojih principa i prijatelja. Svi autorovi likovi u romanu su slikoviti i pomno razrađeni, a ova proza gotovo da i nema slaboga mjesta, tako da već sada možemo reći kako je ovdje riječ o djelu koje pripada vrhovima hrvatskoga povijesnog romana.“

„Zahvaljujem od srca organizatorima ovog jedinstvenog književnog natječaja, ujedno i organizatorima ove predivne večeri u kojoj je Vezir i snijeg predstavljen na najbolji mogući način, te povjerenstvu u kojem se nalaze vrsni hrvatski književnici. Nadam se da će svi uživati u romanu Vezir i snijeg, čije pisanje nije išlo baš glatko, jer nije lako pisati povijesni roman“, rekao je Šibenčanin Ivan Klarić, koji je ujedno i ovogodišnji dobitnik nagrade Tin Ujević za najbolju pjesničku knjigu 2023. godine za zbirku pjesama Magnitude koju je također objavila Naklada Bošković.

Čestitavši Ivanu Klariću na nagradi za Najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni roman Knez Trpimir ravnateljica Renata Dobrić istaknula je kako je roman Vezir i snijeg još jedan golemi doprinos u očuvanju i rasvjetljavanju važnih događaja iz hrvatske povijesti.

„Raduje me što je upravo roman Vezir i snijeg pobjednik Književnog natječaja Knez Trpimir jer su članovi Povjerenstva ovom romanu predvidjeli itekako svijetlu budućnost, nazvavši ga iznimnim književnim djelom“, istaknula je Renata Dobrić.

Na samom kraju ove književno-glazbeno-dramske večeri, kojom je moderirala Renata Dobrić, ponovno je izvedena pjesma Timbar kneza Trpimira, pri čemu se Pučkim pivačima župe sv. Jurja mučenika u izvedbi iste pridružila i oduševljena publika, a potom je ravnateljica zahvalila pokroviteljima koji podržavaju Književni natječaj Knez Trpimir – Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske, Splitsko-dalmatinskoj županiji, Gradu Kaštela i Nakladi Bošković poželjevši svim nazočnim „dragim ljudima, prijateljima i suradnicima sretan i blagoslovljen Božić i sretnu novu godinu.“

Renata Dobrić

Povezane objave

Do posljednjeg daha

HF

No passaran Catalunya?

HF

Popularno je biti protiv Trumpa

HF

Druženje u Muzeju Mimara

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više